antyoksydanty
-
Top 10 produktów, które posiadają najwięcej antyoksydantów. Koniecznie umieść je na swojej liście zakupów
Żywność, która naturalnie zawiera antyoksydanty, powinna na dobre zagościć w naszych kuchniach. Dodając poszczególne produkty do naszych dań sprawia, że podnosimy odporność naszego organizmu.
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Zielona herbata. Właściwości zielonej herbaty. Czy można pić zieloną herbatę w ciąży?
Właściwości zielonej herbaty i jej korzystne działanie dla naszego organizmu znane są nie od dziś. Ten napar liczy sobie bowiem już przecież tysiąclecia! Należy wspomnieć choćby jej korzystne działanie odchudzające czy oczyszczające. Jakie jeszcze...
-
Bakłażan. Dlaczego warto go jeść?
Bakłażan nie jest tak popularnym warzywem w naszych kuchniach jak ogórek czy papryka. A to błąd! Zawiera wiele składników odżywczych, minerałów i antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dlaczego warto jeść bakłażana?
-
Wpływ cukru na cerę
Stan naszej cery zależy od wielu czynników. Także od tego, co jemy! Im więcej cukru w naszej diecie, tym niestety gorsza kondycja cery. Jak unikać cukru w codziennym jadłospisie? I dlaczego właściwie cukier tak nam szkodzi?
-
Warzywa na problemy z cerą
Masz dość powracającego trądziku? Już dawno przestałaś być nastolatką, a czerwone krostki wciąż regularnie cię nawiedzają? A może męczą cię przebarwienia? Oprócz kosmetyków w walce o piękną cerę pomocna będzie także dieta.
-
Dieta odmładzająca mózg. Pięć produktów, których nie może zabraknąć w twoim menu
To, co jemy ma wielki wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Dietetycy zalecają, że aby cieszyć się bystrością umysłu, należy uważnie komponować menu i dbać o to, żeby nie zabrakło w nim składników, które wspierają funkcjonowanie mózgu.
-
Dania z tofu - przepisy na dania z tofu [TOP 10]
Zapewne nie raz zastanawiałaś się czy spróbować tofu. Białe, gumowate kostki nie wyglądają zachęcająco, a pomysły na ich przyrządzenie też szybko nie przychodzą do głowy. Warto jednak włączyć je do diety, bo mają wiele zalet - służą zdrowiu i...
-
Kawa gotowana, zielona, bulletproof coffee... czyli kawy do zadań specjalnych [PRZEPISY]
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Okazuje się jednak, że ta tradycyjna silnie zakwasza organizm. Nie trzeba jednak od razu rezygnować z kawy - wystarczy kawę parzoną i instant zastąpić naszymi propozycjami. Zobacz, dlaczego warto p...
-
Matcha. Co się stanie, jeśli będziesz ją pić przez 3 tygodnie? [TEST]
Matcha to zielona herbata, która ma zawartość antyoksydantów większą niż warzywa i owoce. Choć tradycyjna zielona herbata cieszy się dużą popularnością z uwagi na swoje właściwości, to właśnie matcha jest najzdrowszą z jej odmian. Postanowiłyśmy...
-
Dietetyczny Grill. Co na grilla? 10 porad dietetyka, jak przyrządzić zdrowy posiłek z grilla
Dania na grilla to prawdziwa uczta. Masz na nie ogromną ochotę, ale stale martwisz się o swoją figurę? Żeby nie zaokrąglić się przed latem, przeczytaj nasz poradnik grillowy. Dowiesz się, jaki grill wybrać. I czy grillowanie jest na prawdę szkodli...
-
Glutation. Strażnik fizjologii oraz silny antyoksydant
Glutation to od niedawna bardzo popularny temat obecny zarówno na forach internetowych, jak i w publikacjach naukowych. Ta naturalnie występująca substancja, obecna jest w komórkach wszystkich żywych organizmów. Ze względu na swoje właściwości...
-
Cynamon ma właściwości lecznicze i wspomaga odchudzanie
Cynamon jest przyprawą, której najczęściej używamy, aby polepszyć smak słodkości lub owoców. Jednak ma on również właściwości lecznicze. Cynamon jest naturalnym antybiotykiem, poprawia trawienie i dodaje nam energii.
-
Matcha - herbata mocna jak kawa
Coraz więcej sklepów ma ją w ofercie. W knajpach jest składnikiem koktajli i wegańskich ciast. Jest droższa od tradycyjnej zielonej herbaty. Czy warto ją kupować?
-
Suszone owoce. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna? [SUSZONE MORELE]
Suszone owoce to dobry sposób na urozmaicenie posiłków. Dodajemy je do owsianki, sałatek, omletów czy mięs. Lubimy także je podjadać jako przekąskę. Czy można je jeść bez ograniczeń? Czy są zdrowe? Jakie wybrać - ze sklepu eko czy ze zwykłego...
-
Kawa przestała już na ciebie działać? Oto 7 napojów, dzięki którym z energią rozpoczniesz dzień
Kawa to twój ulubiony napój, kiedy czujesz zmęczenie i głód? A może słodką kawą z pianką zapijasz ochotę na słodycze? Pewnie codziennie wypijasz nawet 4 kawy! Na wiosnę postaraj się ją ograniczać. Zobacz, które zdrowe napoje i soki są alternatywą...
-
Soti natural. Zielona herbata pełna antyoksydantów [TEST]
Soti natural to nowa konkurencja dla tradycyjnej zielonej herbaty. Okazuje się, że jest zdecydowanie zdrowsza i bogatsza w naturalne składniki. Specjalnie dla was sprawdziliśmy jej właściwości.
-
Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin
Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy. Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był dla nas niesmaczną, zieloną papką. Warto jeść go tylko w towarzystwie jogurtu, sera lub jajek. Przekonaj się, dlaczego.
-
Antyoksydanty w codziennej diecie. Zacznij czerpać to, co najlepsze z natury
Antyoksydanty, fitochemikalia, polifenole, przeciwutleniacze - często o nich słyszałaś, ale z pewnością zastanawiasz się, co tak naprawdę oznaczają te nazwy. Mówi się, że zapobiegają chorobom nowotworowym, opóźniają procesy starzenia i wspomagają...
-
Dieta na zimę. Obalamy mity!
Dieta na zimę powinna zawierać składniki wspomagające odporność, ale czy potrzebujemy dań rozgrzewających? Albo większej liczby kalorii? A może warto zadbać o to, żeby dieta była bogata w tłuszcz? Dietetyk Wioleta Urban (Okiem Dietetyka) wyjaśnia,...
-
Żurawina - 5 powodów, dla których warto ją jeść
Coraz więcej badań dowodzi, że powinniśmy żurawinę na stałe włączyć do diety - na surowo, suszoną, w postaci soku, kisielu, sosu czy suplementów.
-
Purasana - superfood i raw food dla zdrowia
Purasana Superfood i Raw Food to organiczne i nieprzetworzone produkty spożywcze pochodzące z ziaren, roślin, glonów, nasion, jagód, owoców i warzyw. Dostarczają białka, antyoksydantów i są polecany przy tzw. surowej diecie.
-
Quinoa (komosa ryżowa) - białko, błonnik i antyoksydanty [5 PRZEPISÓW]
Quinoa (komosa ryżowa) zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Nic dziwnego, że Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Jak jeść komosę ryżową?
-
Superfoods. Regeneracja na talerzu
Na pewno słyszałeś o jagodach goji, nasionach chia czy amarantusie. Przed włożeniem ich do koszyka powstrzymuje cię myśl, że to kolejna żywieniowa moda, wykreowana przez producentów, którzy tylko obiecują dawkę super składników odżywczych, a sami...
-
Wolne rodniki, stres, słońce, papierosy. Co wpływa na starzenie się skóry?
Starzenie się skóry to proces, którego nie możemy zatrzymać. Ale możemy go spowolnić. Aleksandra Czarnota, ekspert marki Janssen Cosmetics, wyjaśnia czym są wolne rodniki, jak na skórę działa stres oksydacyjny, jakie czynniki postarzają i jak może...
-
Niskokaloryczne sosy: guacamole, hummus, tzatziki [5 PRZEPISÓW]
Guacamole, hummus, tzatziki czy winegret to niskokaloryczne i zdrowe propozycje letnich sosów. Pełne antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka z powodzeniem zastąpią tłuste sosy majonezowe czy tradycyjny ketchup.
-
Zielony koktajl - najlepszy sposób na detoks [KOKTAJL ZE SZPINAKIEM]
Zielony koktajl robi w ostatnim czasie karierę. Na szczęście nie jest to kolejny podejrzany sposób na detoks. Zielony koktajl syci, dodaje energii, ma dużą dawkę witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika. Wioleta Ubran, dietetyk ze...
-
Jakie warzywa jeść zimą?
Zimą, kiedy świeżych warzyw nie ma pod dostatkiem, możesz wybierać kiszonki, warzywa strączkowe czy mrożone. Zobacz, dlaczego poleca je dietetyk Wioleta Urban (Okiem Dietetyka).
-
Superfoods - 10 hitów kulinarnych 2013 roku
Jagody goji, acai, nasiona chia, bataty i kasza jaglana to tylko niektóre z hitów 2013 roku. Zobaczcie, co oprócz nich dodawaliśmy do koktajli, owsianki i przekąsek.
-
Cebula, herbata, zdrowe tłuszcze - jak powinna wyglądać dieta na odporność?
Obniżona odporność organizmu na infekcje to przede wszystkim efekt nieodpowiedniej diety. Jeżeli naszemu organizmowi zapewnimy odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, będziemy się cieszyć zdrowiem i energią przez całą jesień. O diecie ...
-
10 naturalnych sposobów na przeziębienie
Pogoda sprawia, że wokół nas wszyscy chorują. Czujesz, że i ciebie to nie ominie? Gdy dopada cię ból gardła, katar i ogólne osłabienie, powstrzymaj się od natychmiastowego sięgania po leki. Spróbuj najpierw w naturalny sposób zwalczyć infekcję - t...