Czym jest matcha?
Matcha to zielona herbata w proszku o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze. Od tysiąca lat ściśle związana z japońską tradycją i kulturą, staje się ulubionym napojem zachodniego świata. Dostępna na rynku matcha jest odpowiednio parowana i suszona, dzięki czemu zachowuje cenne wartości.
moya matchaMatcha a inne napary herbaciane?
Matcha łączy w sobie dwie cechy: pobudza i uspokaja. Po wypiciu herbaty stopniowo uwalnia się energia, dzięki czemu przez dłuższy czas czujemy się pobudzeni. W przeciwieństwie do tradycyjnych herbata zawiera więcej składników odżywczych: aminokwasów, minerałów, witamin i błonnika. Podczas uprawiania matchy wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania liści. Plantacje krzewów są przykrywane bambusowymi matami. Dzięki temu, liście herbaty mają większą zawartość chlorofilu.
Matcha to również źródło L-teaniny, która pobudza fale alfa w mózgu odpowiadające za nasze samopoczucie oraz uczucie relaksu. Nie powoduje jednak uczucia senności. Matcha ma aż czterokrotnie większą zawartość L-teaniny w stosunku do tradycyjnej zielonej herbaty.
SPRAWDŹ: czy zielona herbata odchudza
Największe bogactwo matchy
Podstawową zaletą matchy są antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Na skutek stresu czy korzystania z używek (papierosów, alkoholu) są one stale obecne w naszym organizmie. To właśnie przeciwutleniacze odpowiadają za ich usuwanie z organizmu. Możemy je znaleźć również w owcach i warzywach, ale to właśnie matcha ma ich największe stężenie.
Najważniejszym przeciwutleniaczem, który zawiera matcha jest katechina. Obniża ona poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega chorobom (miedzy innymi miażdżycy) oraz ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo chroni skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Jedna filiżanka matchy ma tyle właściwości co 10 filiżanek tradycyjnej zielonej herbaty.
Matcha a odchudzanie
Okazuje się, że matcha jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Zawarty w niej związek EGCG wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Oczywiście należy pamiętać, że regularne picie herbaty wspomaga proces odchudzania i nie powinien stanowić jedynego środka do utraty kilogramów. Niezwykle ważna jest codzienna dieta oraz aktywność fizyczna.
moya matchaJak możemy spożywać matchę?
Okazuje się, że w zależności od rodzaju matchy możemy ją spożywać w różnorodny sposób. Jest idealna jako herbata bezpośrednio do picia, ale znajduje również zastosowanie w smoothie, koktajlach czy latte (czyli matcha z mlekiem). Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek czy tortów. Dzięki temu mają nie tylko charakterystyczny smak, ale i wygląd.
Matcha: trzy tygodnie zdrowia
Przystępując do testowania herbaty matcha chciałam sprawdzić w jaki sposób wpłynie na mój organizm. Zapoznałam się z jej właściwościami oraz cennymi składnikami odżywczymi. Zależało mi na tym, aby dostarczyć jak najwięcej antyoksydantów, ale również i energii.
Testowałam, aż cztery rodzaje herbaty:
1. Matchę luksusową: najwyższej jakości sproszkowana zielona herbata z pierwszego zbioru, która charakteryzuje się pełnym, słodkim smakiem i kremową konsystencją. Pozyskuje się ją z najmłodszych, delikatnych liści pierwszego zbioru. Dzięki temu uzyskuje się wyższą zawartość chlorofilu i teaniny, a liście nabierają intensywnie zielonego koloru.
ZOBACZ: szpinak to bogactwo antyoksydantów i witamin
2. Matchę tradycyjną: wysokiej jakości zielona herbata z pierwszego i drugiego zbioru, charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką. Pozyskuje się ją z pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści.
3. Matchę codzienną: wysokiej jakości zielona herbata z drugiego i trzeciego zbioru, charakteryzuje się mocnym herbacianym aromatem z wyczuwalną goryczką. Pozyskuje się ją z drugiego i trzeciego zbioru świeżych liści.
4. Matchę kulinarną: wysokiej jakości zielona herbata z trzeciego zbioru, charakteryzuje się mocnym herbacianym aromatem, z wyczuwalną goryczką. Pozyskuje się ją z trzeciego zbioru liści.
Dotychczas zielona herbata była dla mnie nieodłącznym elementem każdego dnia. Bardzo lubię jej smak i rzeczywiście czuje jej wpływa na organizm poprzez przyspieszenie przemiany materii. Kiedy otworzyłam opakowanie z matchą zdecydowanie uderzył mnie jej zapach. Moja pierwsza myśl: to połączenie trawy i glonów. Oczywiście w ogóle się nie zraziłam tylko przystąpiłam do parzenia herbaty.
Matcha wymaga specjalnego przygotowania. Możemy zalać ją gorącą (ale nie wrzącą) wodą lub zimną wodą, po czym należy zalać ją wrzątkiem. Co ważne, do jej rozmieszania może nie wystarczyć tradycyjna łyżeczka. Warto wyposażyć się w specjalną bambusową trzepaczkę lub użyć tradycyjnego spieniacza do mleka, tak aby na dnie naczynia nie osadzał nam się proszek.
POZNAJ: antyoksydanty w codziennej diecie
Zgodnie z zapewnianiem producenta matcha luksusowa to najlepsza odmiana herbaty. Jej smak faktycznie był delikatny i pozbawiony goryczki. Piłam ją raz dziennie zamiast porannej kawy. Zdecydowanie czułam się pobudzona, a energia której dostarczyła herbata stopniowo uwalniała się w ciągu dnia. W przeciwieństwie do kawy, która daje chwilowe pobudzenie, nie odczuwałam senności po kilku godzinach i nie musiałam sięgać po dodatkowy napój pobudzający. Tradycyjna, codzienna i kulinarna są trochę gorszej jakości, ale w smaku oprócz lekko wyczuwalnej goryczki nie można nic zarzucić.
Z uwagi na właściwości wspomagające metabolizm nie wiedziałam czy nie nastąpi efekt przeczyszczający. Na szczęcie moje obawy się nie sprawdziły. Po jej wypiciu nie odczuwałam żadnego dyskomfortu.
Marlena Ciborowska fitness.sport.plMatcha zyskała moje uznanie również dlatego, że można ją wykorzystać do różnych potraw. Jeżeli odpowiada nam jej smak, może stanowić dodatek np. do sałatkowego dresingu czy batonów. Pamiętajmy jednak, że ma bardzo intensywny smak i kolor, więc należy dodawać małe porcje. Nie wykorzystałam jej jedynie do matcha latte, gdyż w ostatnim czasie nie spożywam mleka.
Po upływie trzech tygodni codziennego picia matchy nie mogę obiektywnie ocenić, jaki wpływ herbata wywołała na mój organizm. Jednak zdecydowanie czułam się pobudzona i pełna energii. Mogłam odstawić nie tylko poranną kawę, ale i wszystkie wypijane wcześniej w ciągu dnia. Dzięki matcha przez dłuższy czas nie miałam też ochoty na słodycze.
Dobrym rozwiązaniem okazało się również wypicie matchy na dwie godziny przed ćwiczeniami. Dzięki temu czułam się pełna energii przez cały trening. Oczywiście warto pamiętać, aby nie pić herbaty tuż przed samymi zajęciami, ponieważ ma ona działanie moczopędne. Minimum jedna godzina przed aktywnością fizyczną, uchroni nas przed zbyt częstymi wizytami w toalecie w trakcie ćwiczeń.
Matcha: podsumowanie
3-tygodniowy test czterech rodzajów matchy zakończony. Zdecydowanie polecam ją każdemu, jako uzupełnienie codziennej diety. Jest bogata w składniki odżywcze, które choć nie widać tego gołym okiem mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Herbata doskonale pobudza i dodaje energii, dzięki czemu świetnie zastępuje kawę. Ma działanie moczopędne, ale nie przeczyszcza, więc możemy ja pic o dowolnej porze i miejscu w ciągu dnia.
Dużą zaletą jest możliwość jej wykorzystania nie tylko w postaci napoju, ale i do różnych potraw. Osobiście mogę zapewnić, że matcha kulinarna świetnie sprawdziła się jako dodatek do batonów domowej roboty.
Jedynym minusem matchy jest jej wysoka cena. Dla przykładu 30 g matchy luksusowej kosztuje 69 złotych. Zwykła herbata o podobnej gramaturze kosztują poniżej 10 złotych za opakowanie. Choć może to zniechęcać, gdy weźmiemy pod uwagę jej właściwości, cena schodzi na drugi plan. Wystarczy nam jedna filiżanka dziennie, aby dostarczyć szereg składników odżywczych do organizmu.
Moya Matcha do kupienia na moyamatcha.com