Czy dieta niskowęglowodanowa jest zagrożeniem dla zdrowia?
Tofu, nazywany twarożkiem lub serem sojowym powstaje podczas koagulacji mleka sojowego. Znane jest z kuchni azjatyckiej oraz z diety wegetarian jako alternatywa dla mięsa. Czy warto jeść tofu? Jest przecież prawie bezsmakowe i gumowate. Wystarczy jednak nauczyć się je przyrządzać i włączyć do diety. A to dlatego, że zawiera pełnowartościowe białko , tłuszcze nienasycone , witaminy - A, E, z grupy B, a także lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Tofu nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne. Dzięki przeciwutleniaczom i fitoestrogenom zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, chroni przed nowotworami. Fitoestrogeny mają jeszcze jedną ważną zaletę - zmniejszają objawy PMS oraz łagodzą klimakterium. Wpływają też korzystnie na jędrność skóry.
Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe i sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane na słodko i słono.
Prawda o 'magicznych' właściwościach produktów spalających tkankę tłuszczową
Podsmaż mieszankę chińskich warzyw, dodaj sos sojowy i pikantny sos chilli. Dorzuć tofu i smaż, aż nabierze złotego koloru. Posyp sezamem i kiełkami fasoli.
Pokrój w dużą kostkę: ziemniaki, cukinię, paprykę, bakłażana. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż pół godziny, dodaj pokrojone tofu i rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszaj, dopraw ulubionymi przyprawami i włóż do piekarnika na 15 minut.
Przygotuj ulubione warzywa - może to być ogórek, pomidor i papryka, mieszanka sałat (masłowa, roszponka, rukola) lub liście szpinaku (tzw. baby). Tofu zamarynuj w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku, starty na tarce imbirze i sosie sojowym. Po 15 minutach wyjmij je z marynaty i usmaż. Marynatą polej warzywa. Dodaj tofu. Udekoruj sezamem, pestkami słonecznika, orzeszkami pini lub niesolonymi nerkowcami.
Ugotuj makaron razowy. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, podsmaż na niej ząbek czosnku. Dorzuć liście szpinaku i tofu. Dopraw do smaku solą. Smaż, aż szpinak się skurczy i będzie miękki. Makaron odcedź. Dodaj do niego szpinak i tofu, wymieszaj.
10 wieczornych przekąsek, które nie zrujnują twojej diety
Garść trawy cytrynowej zalej litrem wrzątku i odstaw na kilka minut. Posiekaj papryczkę chili, pieczarki obierz i pokrój na plasterki, boczniaki porwij na paski o szerokości kilku milimetrów. Świeże zioła - mięta, bazylia, kolendra, porwij lub posiekaj. Grzyby smaż z chili i imbirem, następnie całość zalej wywarem z trawy cytrynowej. Gotuj kilka minut. Dodaj sos sojowy, zioła, ewentualnie trochę soku z cytryny. Serwuj z plasterkami chrupkiego ogórka, tofu pokrojonym w kostki i kroplami oleju arachidowego. (przepis pochodzi z programu Atelier Smaku z programu kuchnia +)
Pokrój tofu na cienkie, długie paluszki. Wymieszaj sos klonowy lub miód z sezamem i posiekanymi orzechami. Chwilę smaż na patelni.
Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, dlatego możesz przygotować wersję tego znanego sosu do makaronu w bezmięsnej wersji. Kostkę tofu rozdrobnij, podsmaż, dodaj do niego pomidory pelati, oregano, czosnek, sól i pieprz. Smaż przez 10 minut. Sos wymieszaj z ulubionym makaronem.
Podsmaż na oleju rzepakowym drobno posikaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną na paseczki szynkę. Tofu rozgnieć widelcem i wrzuć na patelnię. Jajecznice smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.
Tofu pokrój na małą kostkę i zamarynuj w sosie sojowym i miodzie. Zrób ciasto z mąki i wody - tak jak na pierogi. Rozwałkuj i wykrawaj z niego kwadraty. Na środku każdego ułóż kosteczki tofu, zbierz końce ciasta i ściśnij. Powinna powstać sakiewka. Żeby się nie rozpadła - przewiąż sakiewki szczypiorkiem. Gotuj w osolonej wodzie lub na parze. Podawaj z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.
Do tego dania użyj wędzonego tofu. Pokrój je na grube plastry. Panieruj w jajku i płatkach kokosowych i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj jako przystawkę z sosem chilli.