Podobnie jak typowa dieta oczyszczająca, dieta wysokobłonnikowa ma na celu usprawnienie przemiany materii. Spożywany w dużych ilościach błonnik pokarmowystymuluje pracę jelit i aktywnie wspiera proces wymiatania zalegających resztek pożywienia. Dzięki diecie wysokobłonnikowej przyspieszymy metabolizm i wyregulujemy częstotliwość wypróżnień, pozbędziemy się też dokuczliwych zaparć, wzdęć, uczucia ciężkości i pełności.
Wysokobłonnikowy plan żywienia doskonale nada się na dietę dla otyłych. Produkty błonnikowe pęcznieją w żołądku, dając długotrwałe poczucie sytości, co dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami może mieć duże znaczenie. Na uwagę zasługuje także fakt, iż błonnik przeciwdziała gwałtownym skokom i spadkom cukru we krwi, a tym samym zapobiega napadom wilczego głodu.
W diecie wysokobłonnikowej zamienia się produkty z oczyszczonej, białej mąki na produkty z mąki nieoczyszczonej (białe pieczywo, biały ryż i makaron zastępujemy pełnoziarnistymi odmianami).
Dodatkowo eliminuje się produkty z dużą ilością cukrów i niezdrowych tłuszczów, za to spożywa się dużo warzyw, suszone i świeże owoce, otręby i płatki zbożowe, kasze.
W diecie wysokobłonnikowej ważną rolę odgrywa także woda, której należy pić ok. 2 l dziennie i ziołowe napary, które świetnie podkręcają metabolizm i oczyszczają organizm.
Śniadanie: owsianka z dodatkiem suszonych śliwek
II śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z chudym twarogiem, owoc
Obiad: 100 g kaszy gryczanej, porcja gulaszu z piersi indyka, 200 g surówki
Przekąska: jogurt z otrębami, owoc
Kolacja: 2 kanapki z chleba razowego z chudą wędliną, pomidor i ogórek
W zdrowej diecie, bogatej w błonnik, nie powinniśmy spożywać takich produktów, jak:
- mąka (kukurydziana, ziemniaczana, pszenna),
- tłuste mleko i sery,
- masło,
- tłuste wędliny,
- frytki i placki ziemniaczane,
- kakao,
- czekolada,
- kawa,
- mocna herbata,
- makarony i kluski z białej mąki,
- czekolada i torty,
- ciasta,
- kremy,
- dżemy,
- alkohol.
Oto przepis na leczo warzywne, które serwujemy z ryżem pełnoziarnistym lub razowym pieczywem.
Czas przygotowania - 30 minut
Składniki:
puszka pomidorów
1 marchew
1 cebula
1 papryka czerwona lub żółta
1 cukinia
1 bakłażan
2 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce (na grubych oczkach), cebulę siekamy, paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy marchew, paprykę, cukinię i bakłażana, po czym smażymy warzywa do miękkości. Dodajemy puszkę pomidorów, dusimy kilka minut, przyprawiamy do smaku.
W przypadku dzieci dieta bogatoresztkowa powinna być odpowiednio zbilansowana - nie może w niej zabraknąć składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Na dietę bogatą w błonnik powinny uważać osoby zmagające się z zapaleniem żołądka, jelit, trzustki i z nieżytem przewodu pokarmowego.
Dieta wysokobłonnikowa nie powinna być także stosowana przez osoby starsze, które często mają problemy z perystaltyką przewodu pokarmowego oraz tolerancją niektórych produktów spożywczych.
Warto pamiętać, że podstawą diety bogatoresztkowej jest stopniowe zwiększanie ilości błonnika w diecie. Dzięki temu przewód pokarmowy będzie miał czas, by przywyknąć do zwiększonych ilości błonnika pokarmowego.