W lekko osolonej wodzie ugotuj 2 garści różyczek brokułu. Odcedź warzywa i wystudź. Przełóż do miseczki, dodaj kilka rodzynek i odrobinę płatków migdałów. Przygotuj sos: do 2 łyżek jogurtu typu greckiego dodaj rozdrobniony ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, polej sałatkę sosem chwilę przed zjedzeniem.
6 sposobów na "odchudzenie" ulubionej pasty. Jedz bez obaw o sylwetkę!
(Przepis na 4 porcje)
Na patelni, na łyżeczce oleju podsmaż rozdrobniony ząbek czosnku. Dodaj pół główki pokrojonego kalafiora (może być mrożony, ale musisz go wcześniej rozmrozić). Wlej na patelnię pół szklanki wody, przykryj i duś na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. Zdejmij przykrywkę i odparuj wodę, uważając, żeby nie przypalić warzywa. Wlej na patelnię litr bulionu warzywnego, gotuj wszystko jeszcze kilka minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem, możesz dodać pół trójkącika serka topionego. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z posiekaną kolendrą.
Umyj i obierz 2 zielone ogórki średniej wielkości. Pokrój na małe kawałki niewielką cząstkę melona, wyciśnij sok z cytryny, dodaj po 2 listki świeżej mięty i bazylii. Wszystkie składniki koktajlu zmiksuj na gładką masę. Dodaj szklankę zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Przecedź przez drobne sitko lub sitko i gazę. Pij schłodzony.
5 pomysłów na śniadania od Ani Lewandowskiej
2 cienkie kromki pieczywa razowego posmaruj bardzo cienką warstwą rozdrobnionego awokado. Na wierzchu ułóż po listku sałaty i plasterku łososia. Kanapki oprósz solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Możesz także posypać świeżymi kiełkami.
(Przepis na 4 porcje)
Na patelni, na łyżce oliwy podsmaż 2 rozdrobnione ząbki czosnku. Dodaj 4 garści liści szpinaku baby. Dodaj też odrobinę wody i podduś pod przykrywką. Dodaj pokrojony w małą kosteczkę średniej wielkości ziemniak. Podduś, aż nieco zmięknie. Zalej warzywa na patelni litrem bulionu warzywnego. Kiedy całość zacznie się gotowac, odstaw i zmiksuj na gładki krem. Jeśli chcesz, żeby był bardziej gęsty, razem z ziemniakiem, na patelnię wrzuć garść różyczek brokułu lub kalafiora. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotuj 2 średniej wielkości buraki. Obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozłóż na talerzu, posyp odrobiną pokrojonego w drobną kostkę sera feta typu light. Przygotuj sos: do małego słoiczka wlej łyżkę oliwy, łyżkę wody, pół łyżeczki octu balsamicznego, odrobinę soku wyciśniętego z cytryny lub limonki, dodaj pół łyżeczki miodu i odrobinę musztardy, a także: szczyptę soli i pieprzu. Zamknij słoiczek, energicznie wymieszaj.