Stres, codzienny pęd, żywność przetworzona i hektolitry kawy to prosta droga do zakwaszenia organizmu. Proces ten sprzyja niedotlenieniu komórek, a w późniejszym stadium - nawet rozwojowi nowotworu. Warto więc zmienić swoje nawyki żywieniowe, a kawę zastąpić jej zdrowszą wersją.
Tradycyjna kawa działa pobudzająco i przyspiesza przemianę materii. Udowodniono też, że zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy. Jednak jej nadmierna ilość, sposób przygotowania i dodatek mleka, który utrudnia trawienie, skutecznie niweluje jej zdrowotną moc. Aby w pełni korzystać z cennych właściwości kawy warto zdecydować się na jej gotowaną wersję, która przede wszystkim nie zakwasza organizmu, ma działanie rozgrzewające (które potęguje dodanie cynamonu, imbiru, kardamonu) i jest łagodniejsza (lepiej tolerują ją osoby z chorobą wrzodową). Kawa gotowana wskazana jest przy osłabieniu żołądka, bólach migrenowych, przewlekłym zmęczeniu i spadku odporności. Łagodzi również zgagę i pobudza metabolizm.
Kawę gotowaną przyrządza się dodając do zagotowanej wody odpowiednie składniki: kardamon, cynamon, imbir, miód (lub melasę trzcinową), kakao, trochę soli (polecana himalajska) i soku z cytryny. Do sporządzenia napoju można użyć kawy naturalnej lub zbożowej. Nie poleca się dodawania mleka, ponieważ utrudnia ono trawienie i spożywania jej podczas posiłków - obciąża wątrobę i powoduje wzdęcia. Kawę najlepiej pić po upływie ok. godziny od posiłku.
Ze zdrowotnych właściwości kawy najpełniej czerpie medycyna chińska i właśnie z niej wywodzi się najbardziej popularny przepis na kawę gotowaną, tj. z Kuchni Pięciu Przemian
Kuchnia Pięciu Przemian polega na dodawaniu składników w odpowiedniej kolejności przy użyciu tzw. pięciu elementów: ognia (smak gorzki), ziemi (smak słodki), metalu (ostry), wody (słony), drzewa (kwaśny). Niecierpliwi i sceptycy mogą jednak użyć przypraw według uznania - i tak skorzystają z cennych właściwości gotowanej kawy.
Składniki (na dwie porcje):
- 2,5 szklanki wody
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 4 goździki, ziarenko kardamonu
- szczypta soli himalajskiej
- kilka kropli cytryny
- kawa naturalna zmielona
- miód
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wszystkie składniki w podanej kolejności, zachowując pomiędzy nimi odstęp ok. 2 min. Po dodaniu ostatniego składnika kawę gotujemy jeszcze 5 minut.
Dodanie do kawy masła i oleju dla wielu z nas może stanowić zaskoczenie, jednak zwolennicy diety niskowęglowodanowej od kilku lat propagują ten napój jako sposób na dodanie sobie energii przed treningiem, a nawet.. odchudzanie. Dave Asprey - autor przepisu na bulletproof coffe, czyli kawę kulooodporną zaleca jej spożywanie zamiast śniadania. Zapewni ona długotrwały zastrzyk energii, a solidna dawka tłuszczu spowoduje zahamowanie apetytu. Ponadto, w połączeniu z dietą niskowęglowodanową mamy spore szansę na redukcję masy ciała. Wypicie tego napoju zalecane jest również przed czynnościami wymagającymi wysiłku intelektualnego, np. przed egzaminem. Należy pamiętać, że tak duża dawka kalorii pochodzących z tłuszczu wymaga zmodyfikowania jadłospisu na resztę dnia.
Anna Lewandowska poleca picie kuloodpornej kawy przed treningiem lub pracą, gdy nie mamy ochoty na posiłek. Przyznaje też, że pije ten napój od dłuższego czasu, a jego smak może uzależnić. Warto się przekonać.
Przepis Anny Lewandowskiej na bulletproof coffee:
- 2-6 łyżeczki masła klarowanego, niesolonego
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 filiżanki parzonej gorącej kawy
- szczypta cynamonu, kardamonu
- opcjonalnie mleko kokosowe do smaku
Wszystkie składniki zblendować, wytworzy się lekka pianka.
Kawa o detoksykacyjnym działaniu? To możliwe dzięki dodaniu reishi, zwanego grzybkiem nieśmiertelności. Kawa z grzybkiem reishi polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz wszystkim, którzy pragną raz na zawsze pozbyć się wolnych rodników z organizmu. Składniki aktywne grzybka reishi czynią układ odpornościowy bardziej aktywnym w zwalczaniu toksyn i podnoszą znacząco poziom jednego z najsilniejszych antyoksydantów w organizmie, dzięki czemu neutralizują skutki zażywania niektórych leków i niezdrowego stylu życia.
Grzybki reishi w medycynie Dalekiego Wschodu uznawane są za panaceum na wszystko, nawet na raka. Współczesne badania potwierdzają ich przeciwnowotworowe działanie. Przyczyniają się też do obniżenia poziomu cukru we krwi, pomagają na nadciśnienie i bezsenność, regulują poziom cholesterolu, łagodzą objawy astmy, redukują kołatanie serca.
Kawę w saszetkach z 2% wyciągiem z czerwonych grzybków reishi można kupić w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Kawa ma naturalny i łagodny smak. Cena za jedną saszetkę to ok. 2,50 zł.
Zielona kawa to niedojrzałe ziarna z gatunku Robusta. Dzięki temu, że nie są palone zawierają więcej cennych dla organizmu związków oraz kwas chlorogenowy odpowiedzialny za redukcję masy ciała. Kwas ten zmniejsza wchłanianie glukozy z posiłków. Warto wspomnieć, że maksimum jego działania uzyskamy stosując dietę niskotłuszczową. Kwas chlorogenowy należy do polifenoli, które neutralizują wolne rodniki w organizmie. Zielona kawa odgrywa też ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, podnosi odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a kwas chlorogenowy, w połączeniu z innymi wykazuje działanie żółciopędne, co za tym idzie - zapewnia sprawną pracę wątroby.
Zaleca się picie dwóch filiżanek dziennie. Zieloną kawę przygotowujemy zalewając dwie łyżeczki wrzątkiem. Zaparzamy ok. 10 minut. Możemy dodać do napoju ulubione przyprawy - świetnie komponuje się z kardamonem i imbirem.
Zielona kawa dostępna jest w postaci całych ziaren i mielonej. Kupując całe ziarna należy pamiętać, że na początek lepiej rozgnieść je w moździerzu, a dopiero potem zmielić w młynku. W sklepach ze zdrową żywnością możemy również nabyć zieloną kawę w formie tabletek. Opakowanie (250g) mielonej kawy kosztuje ok. 10 zł.