Zarówno białko, węglowodany, jak i tłuszcze są naszemu organizmowi niezbędne do właściwego funkcjonowania. Ważnym czynnikiem jest również odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu dnia. Dla nikogo nie będzie zapewne zaskoczeniem, że powinno spożywać się pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak od teorii do praktyki długa droga. Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę, że pod słowem posiłek kryje się wszystko dosłownie wszystko, co dostarczamy organizmowi w ciągu dnia. Również garść pozornie niegroźnych orzeszków, czy kilka paluszków zjedzonych w drodze z pracy do domu. Jeżeli zaczniemy kontrolować ilość i jakość spożywanych posiłków oraz przerwy między nimi, zmniejszymy ryzyko nagłych wahań poziomu cukru we krwi w ciągu dnia, a to już pierwszy krok ku szczupłej sylwetce.
Artykuł napisała: Justyna Jasik, dietetyk wygodnadieta.pl
Zazwyczaj jednak to właśnie kalorie są głównym wyznacznikiem diety. Prym wiodą te o energetyczności 1000, 1200 czy 1500 kcal. Bardzo często jednak, wybierając dietę dla siebie kierujemy się błędnym przekonaniem, że im mniej kilokalorii będziemy spożywać, tym szybszy i bardziej ?spektakularny? efekt osiągniemy. Nic bardziej mylnego.
Jeżeli już kalorie mają być głównym kryterium przy wyborze diety, to najpierw powinniśmy się sprawdzić, ile ich tak naprawdę powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi. Należy przy tym pamiętać, że zbyt mała energetyczność diety może wywołać efekt zupełnie odwrotny do zamierzonego. Jeśli notorycznie będziemy dostarczać organizmowi zbyt mało energii doprowadzimy do spowolnienia naszego metabolizmu, co jest naturalną reakcją obronną. Oczywiście, musimy pilnować tego, żeby bilans energetyczny (czyli stosunek tego, co przyjmujemy z dietą do tego, co wydatkuje nasz organizm ) nie był dodatni, bo to z pewnością nie przybliży nas do celu, jakim jest szczupła sylwetka. Deficyt energetyczny musi być zatem dobrany z rozwagą i przede wszystkim indywidualnie ? w zależności od aktualnej masy ciała, trybu życia, poziomu aktywności fizycznej, ?przygód? z dietami odchudzającymi w przeszłości. Przyjmuje się jednak, że powinien on wynosić od 500 do 1000 kcal dziennie w odniesieniu do całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zazwyczaj nie zaleca się szybszego odchudzania (a więc zastosowania większych restrykcji kalorycznych) ze względu na ryzyko ubytku beztłuszczowej masy ciała, a także niepożądanych skutków wynikających ze spowolnienia podstawowej przemiany materii.
Wizualnie różnice między poszczególnymi kalorycznościami mogą nie być duże. Wystarczy drobna modyfikacja w jadłospisie, aby dieta 1000 kcal zmieniła się w dietę 1200, dieta 1200 kcal w dietę 1500, itd.
Dieta 1000 kcal:
I śniadanie (ok. 127 kcal):
Omlet z 4 białek na parze z papryką zieloną (100g), pomidorem (100g), cebulą (50g).
II śniadanie (ok. 143 kcal):
Surówka z jabłka (100g), i selera korzeniowego (100g) skropiona sokiem z cytryny i oliwą posypana łyżeczką płatków migdałowych (5g).
Obiad (ok. 356 kcal):
Pieczona pierś z kurczaka bez skóry (200g), z ryżem dzikim (30g suchego) oraz marchewką z groszkiem (150g).
Podwieczorek (ok. 197 kcal):
Szklanka soku warzywnego (240g)
Kromka chleba pełnoziarnistego (35g) posmarowana margaryną (5g) z liściem sałaty (5g), papryką pomarańczową (100g), plasterkiem wędliny drobiowej (10g), posypana koperkiem (4g)
Kolacja (ok. 208 kcal):
Pomidor (170g) nadziewany makrelą (60g) z natką pietruszki (6 g), kromka żytniego chleba chrupkiego (7g).
Wartość odżywcza |
|
|||
Energia |
Białko |
Tłuszcz |
Węglowodany |
Błonnik |
1009 kcal |
94,8 g |
27 g |
111,9 g |
30,5 g |
Dieta 1200 kcal:
I śniadanie (ok. 202 kcal):
Omlet z 4 białek na parze z papryką zieloną (100g), pomidorem (100g), cebulą (50g) oraz kromką pieczywa pełnoziarnistego (35g).
II śniadanie (ok. 143 kcal):
Surówka z jabłka (100g), i selera korzeniowego (100g) skropiona sokiem z cytryny i oliwą posypana łyżeczką płatków migdałowych (5g).
Obiad (ok. 356 kcal):
Pieczona pierś z kurczaka bez skóry (200g) z ryżem dzikim (30g suchego) oraz marchewką z groszkiem (150g).
Podwieczorek (ok. 260 kcal):
Szklanka soku warzywnego (240g)
Kromka chleba pełnoziarnistego (35g) posmarowana margaryną (5g) z liściem sałaty (5g), papryką pomarańczową (100g), plasterkiem wędliny drobiowej (10g), posypana orzechami włoskimi (10g)
Kolacja (ok. 252 kcal):
Pomidor (170g) nadziewany makrelą (90g) z natką pietruszki (6 g), kromka żytniego chleba chrupkiego (7g).
Wartość odżywcza |
|
|||
Energia |
Białko |
Tłuszcz |
Węglowodany |
Błonnik |
1213 kcal |
104,6 g |
38,3 g |
131,3 g |
34 g |
Dieta 1500 kcal:
I śniadanie (ok. 202 kcal):
Omlet z 4 białek na parze z papryką zieloną (100 g), pomidorem (100 g), cebulą (50 g) oraz kromką pieczywa pełnoziarnistego (35 g).
II śniadanie (ok. 172 kcal):
Surówka z jabłka (100 g), i selera korzeniowego (100 g) skropiona sokiem z cytryny i oliwą posypana łyżką płatków migdałowych (10 g).
Obiad (ok. 495 kcal ):
Pieczona pierś z kurczaka bez skóry (250 g), z ryżem dzikim (50 g suchego) oraz marchewką z groszkiem (200 g).
Podwieczorek (ok. 260 kcal):
Szklanka soku warzywnego (240 g)
Kromka chleba pełnoziarnistego (35 g) posmarowana margaryną (5 g) z liściem sałaty (5g), papryką pomarańczową (100 g), plasterkiem wędliny drobiowej (10 g), posypana orzechami włoskimi (10 g)
Kolacja (ok. 371 kcal):
Pomidor (340 g) nadziewany makrelą (120 g) z natką pietruszki (12 g), kromka żytniego chleba chrupkiego (14g).
Wartość odżywcza |
|
|||
Energia |
Białko |
Tłuszcz |
Węglowodany |
Błonnik |
1500 kcal |
129,2 g |
47 g |
160,5 g |
41,1 g |
Dieta 2000 kcal:
I śniadanie (ok. 503 kcal):
Płatki pełnoziarniste (40 g) z melonem (100 g) na szklance mleka 2% (230g)
Omlet z 4 białek na parze z papryką zieloną (100 g), pomidorem (100 g), cebulą (50 g) oraz kromką pieczywa pełnoziarnistego (35g).
II śniadanie (ok. 255 kcal):
Surówka z jabłka (150 g), i selera korzeniowego (150 g) skropiona sokiem z cytryny i oliwą posypana łyżeczką płatków migdałowych (15).
Obiad (ok. 596 kcal):
Pieczona pierś z kurczaka bez skóry (300 g) z ryżem dzikim (60 g suchego) oraz marchewką z groszkiem (250 g).
Podwieczorek (ok. 292 kcal):
Szklanka soku warzywnego (240 g)
Kromka chleba pełnoziarnistego (35 g) posmarowana margaryną (5 g) z liściem sałaty (5g), papryką pomarańczową (100 g), plasterkiem wędliny drobiowej (10 g), posypana orzechami włoskimi (15 g)
Kolacja (ok. 371 kcal):
Pomidor (340 g) nadziewany makrelą (120 g), z natką pietruszki (12 g), dwie kromki żytniego chleba chrupkiego (14 g).
Wartość odżywcza |
|
|||
Energia |
Białko |
Tłuszcz |
Węglowodany |
Błonnik |
2017 kcal |
159 g |
61,5 g |
228,9 g |
55,3 g |