Przecier pomidorowy
Warzywa surowe czy gotowane - jakie jeść?
Warto wzbogacić swoje menu o przecier pomidorowy, który poza sezonem jest lepszą opcją niż surowe pomidory. Przecier może nie zawiera dużo witaminy C, ale na pewno jest najlepszym źródłem likopenu - silnego przeciwutleniacza, który chroni przed nowotworami. Wszelkiego rodzaju przeciery, pomidory w puszce, koncentraty pomidorowe są wręcz zbawienne w czasie kiedy nie mamy dostępu do nowalijek.
Warzywa strączkowe
Hummus - pyszne białko. Przygotujesz go z ciecierzycy.
Groch, soczewica, ciecierzyca, soja, wszelkiego rodzaju fasole - są dostępne przez cały rok w formie suszonej, jednak zimą szczególnie smakują. Polacy rzadko sięgają po to doskonałe źródło białka i błonnika w diecie, a szkoda. Strączki doskonale sycą, dostarczają wielu witamin z grupy B, magnezu, fosforu, potasu i innych. Bardzo dobrze wpływają też na profil lipidowy, utrzymują cholesterol na właściwym poziomie, minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Mrożonki, warzywa korzeniowe, kiszonki i dynia
Antyoksydanty, karotenoidy i polifenole - znajdziesz je w warzywach.
Mrożonki są bardzo cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Warzywa korzeniowe, o ile ich nie rozgotujemy, są genialnym źródłem energii, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Prym wiedzie burak, obok niego postawiłabym selera, marchew, a także niedoceniany i mało znany pasternak. Nie mogłabym nie wspomnieć o kiszonkach - kapuście i ogórkach kwaszonych. To doskonałe źródło witamin, przeciwutleniaczy oraz pozytywnie działających bakterii probiotycznych.
Jesienią nie zapominajmy o dyni. Polecam pyszny krem z dyni z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, gałki muszkatołowej i odrobiną prażonych płatków migdałowych. Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki to zupę taką można doprawić kurkumą, chilli i imbirem - podać ją z sezamem i łyżką mleka kokosowego.
Artykuł przygotowała dietetyk Wioleta Urban ( Okiem Dietetyka ).