Top 10 produktów, które posiadają najwięcej antyoksydantów. Koniecznie umieść je na swojej liście zakupów

Żywność, która naturalnie zawiera antyoksydanty, powinna na dobre zagościć w naszych kuchniach. Dodając poszczególne produkty do naszych dań sprawia, że podnosimy odporność naszego organizmu.

Czy wiesz, w których produktach znajdziesz najwięcej przeciwutleniaczy? Ich obecność w diecie jest bardzo ważna, gdyż podnoszą naturalną barierę ochronną organizmu, tym samym pomagając w walce z wirusami i bakteriami. Co warto włączyć do naszego codziennego menu?

Antyoksydanty w diecie - top 10 produktów

Włączenie tych produktów do diety pomoże ci dostarczyć przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Składnik ten posiada wiele owoców, ale znajdziemy go też dużo... no właśnie, gdzie? Zobacz, co powinno się znaleźć w twojej kuchni!

  1. Jeżyny - jedna szklanka tych owoców zawiera najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich jagód, pokonując jagody, truskawki, żurawinę i maliny. Dodatkowo, już taka dawka zapewnia połowę zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
  2. Orzechy włoskie - tylko jedna porcja tych orzechów (15 do 20 połówek) to przeciwutleniaczowa bomba. Jeśli zdecydujesz się na prażone lub surowe wersje samych orzechów - bez „kandyzowanego” traktowania lub mieszanki słonych przypraw - mają one również mało sodu i cukru. Orzechy włoskie posiadają też dużo kwasów tłuszczowych omega-3, najwięcej spośród wszystkich orzechów. Pamiętajmy jednak, aby nie spożywać ich zbyt dużo - są dosyć kaloryczne.
  3. Truskawki - są pełne błonnika i witaminy C. Filiżanka pokrojonych truskawek to porcja pełna zdrowych korzyści.
  4. Karczochy -  porcja tych warzyw zawiera mnóstwo antyoksydantów, białka i błonnika. Unikaj tylko dipów przygotowanych na karczochach; zazwyczaj posiadają dużo tłuszczu i zbędnych kalorii.
  5.  Żurawina - jedna szklanka żurawiny jest pełna przeciwutleniaczy, zwalczających choroby i poprawiających stan naszego zdrowia. To doskonały dodatek do ciast, ciastek, owsianek, domowych dżemów i pasztetów.
  6. Parzona kawa - porcja czarnej kawy bez dodatku mleka i cukru posiada bardzo dużo antyoksydantów; zdecydowanie więcej, niż herbata!
  7. Maliny - kolejne owoce w zestawieniu. Jedna szklanka tego bogatego w przeciwutleniacze produktu zawiera również dużo witamin C i jest jednym z najbardziej dostępnych owoców o dużej zawartości błonnika.
  8. Pekan - w tej odmianie orzechów znajdziecie nie tylko antyoksydanty, lecz także wiele minerałów oraz witamin. Już 20 dużych ziaren pekan zawiera dzienną porcję zapotrzebowania na przeciwutleniacze.
  9. Jagody - w zestawieniu nie mogło zabraknąć tego superfoodsa. Jagody mają zbawienny wpływ na skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem się. 
  10. Mielone goździki - już łyżeczka tej przyprawy do pieczenia może zdziałać cuda dla twojego ciała. Dodawaj je nie tylko do wypieków, lecz także herbaty oraz owsianek, czy jaglanek.

Szukasz śniadaniowych inspiracji? Wypróbuj jaglankę wg przepisu Anny Lewandowskiej:

Zobacz wideo Szukasz śniadaniowych inspiracji? Wypróbuj jaglankę wg przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.