Cynamon stabilizuje poziom insuliny w naszym organizmie. Jest to jeden z kluczowych hormonów, który odpowiada za metabolizm węglowodanów. Wystarczy jedna łyżeczka cynamonu dziennie spożywana regularnie jako dodatek do posiłków czy kawy , aby pomóc zmniejszyć apetyt na słodycze i zlikwiduje napady wilczego głodu.
Do codziennej diety powinny włączyć go osoby odchudzające się. Przyspiesza on przemianę materii oraz poprawia trawienie . Dodatkowo, oczyszcza nasz organizm i wspomaga odchudzanie! Jest również źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika.
Powinniśmy go dodawać do potraw szczególnie jesienią i zimą, Dzieje się tak, ponieważ kora cynamonu ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Ponadto, jest on bogactwem antyoksydantów , które poprawiają działanie układu odpornościowego.
Często wykorzystywany jest w kuracjach antycellulitowych i wyszczuplających, ponieważ działa ściągająco i ujędrniająco. Dodatkowo, ma właściwości rozgrzewające. Kąpiel cynamonowa jest doskonała na przemarznięte stopy zimą - rozgrzewa je i zapobiega przeziębieniom.
Osoby, które zmagają się z wrzodami przewodu pokarmowego i są podatne na krwawienia, zdecydowanie nie powinny sięgać po tą przyprawę. Również ci, którzy przyjmują leki na cukrzycę lub takie, które mają wpływ na poziom glukozy we krwi, powinni zrezygnować z niego. Nie poleca się również cynamonu kobietom w ciąży, ponieważ może on przyspieszyć poród.
Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin