ryż
-
Ryż - kalorie
-
Ryż kalorie - ile kcal ma ryż?
Produktem, który stanowi podstawę pożywienia aż 1/3 ludności na świecie jest ryż. Ryż to doskonały dodatek do dań głównych. Jest świetnym źródłem kwasy foliowego, który wspiera procesy trawienne.
-
Pyszny i prosty obiad z 5 składników
Czas przygotować obiad, a twoja lodówka świeci pustkami?! Mamy dla ciebie rozwiązanie. Oto przepis na ryż brązowy po meksykańsku tylko z 5 składników.
-
Koji - sfermentowany ryż. Mix zdrowia i egzotyki
Koji na pewno nie trzeba przedstawiać wielbicielom kuchni japońskiej i barów sushi. Dla większości z nas termin ten, podobnie jak wiele innych nazw kojarzonych z kuchnią azjatycką, pozostaje jednak w sferze dość odległej egzotyki. A szkoda, bo naw...
-
Ryż basmati na zielono
Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na szybkie danie z ryżem.
-
Czym się różni ryż dziki od czarnego
Dobrze znamy biały i brązowy, ale wybór jest o wiele większy. Coraz więcej sklepów ma w ofercie droższy czarny ryż. Czy warto go kupować?
-
Ryż - syci, ale nie tuczy
Ryż to produkt, którym z łatwością można zastąpić popularne ziemniaki. Roślina ta kojarzy się nam nierozerwalnie z południowo-wschodnią Azją. I słusznie, bowiem same Chiny produkują rocznie ponad 200 milionów ton tego produktu. Drugie miejsce...
-
Quinoa (komosa ryżowa) - białko, błonnik i antyoksydanty [5 PRZEPISÓW]
Quinoa (komosa ryżowa) zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Nic dziwnego, że Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Jak jeść komosę ryżową?
-
Dieta ryżowa
To program żywieniowy, który pierwotnie wykorzystywany był jako dieta lecznicza dla pacjentów z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem lub innymi schorzeniami układu krwionośnego . Twórca tej diety, dr Walter Kempner, szybko zaobserwował, że ta...