ryż

Więcej o:

ryż

  • Ryż kalorie - ile kcal ma ryż?

    Kalorie, jakie skrywa w sobie, zależą głównie od jego rodzaju. Najpopularniejszy, biały ryż zawiera 130 kcal w 100 g. W takiej porcji znajduje się też 0,3 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz 2,7 g białka. Z kolei kaloryczność

  • Ryż basmati na zielono

    Składniki: 125 g oleju kokosowego 2-3 cebule (dymki lub szalotki) 200 g ugotowanego ryżu basmati 2-3 jajka (w zależności od wielkości) 1,5

  • Ryż brązowy. Ile kalorii ma ryż brązowy? Jak go gotować?

    Ryż brązowy – właściwości Ryż, podobnie jak pszenica, jest jedną z najstarszych uprawnych roślin świata. Według badaczy i historyków w Chinach uprawiano go już 9000 lat temu! Nic dziwnego, że w Azji jest podstawą codziennego jadłospisu. Możemy wyróżnić kilka rodzajów ryżu. Dzieli się je ze

  • Michał Gołaś: - Jadłem ryż, ryż i ryż. Za schab by mnie zabili

    . Jak wyglądał przeciętny dzień w trakcie wyścigu? - Wstawaliśmy przed szóstą. Później śniadanie. Tradycyjnie płatki, do tego batonik energetyczny. Właściwie przez trzy tygodnie jedliśmy to samo. Ryż, ryż i jeszcze raz ryż. Ale inaczej się po prostu nie da. Gdybym zjadł

  • Jak ugotować ryż, żeby miał mniej kalorii?

    Ryż jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności na świecie. To główny składnik kuchni azjatyckiej, ale nie sposób wyobrazić sobie bez niego popularnych potraw także w kuchni europejskiej i innych. Ryż jest źródłem węglowodanów, białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych . Nie brak w nim

  • Ryż - syci, ale nie tuczy

    Ryż - praktyczna roślina Ryż jest niezwykle praktyczny w swym zastosowaniu. Nie tylko dlatego, że zapewnia wyżywienie 1/3 ludzkości. Otóż najczęściej kojarzony przez nas sposób jego spożywania to małe ziarenka. Jednak z ryżu tworzy się również płatki

  • Czym się różni ryż dziki od czarnego

    Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.   Ryż to węglowodany. Jest ich w nim około 90 proc. - Biały ryż nie ma błonnika, który pęcznieje w jelitach i pobudza ich pracę, więc z łatwością przechodzi przez nasz organizm. Z tego względu jest