Składniki:
125 g oleju kokosowego
2-3 cebule (dymki lub szalotki)
200 g ugotowanego ryżu basmati
2-3 jajka (w zależności od wielkości)
1,5 szklanki mleka
200 g parmezanu
pęczek pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w talarki cebulę i smaż ją, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj sól.
Zdejmij z ognia i ostudź. Stopniowo dodaj ugotowany ryż, cały czas mieszając. Dodaj jajka. Następnie dodaj ser, drobno posiekaną pietruszkę oraz mleko. Jeżeli nie korzystasz z rondelka, który można wykorzystać w piekarniku, to przełóż danie do naczynia żaroodpornego lub formy do tarty.
Przygotowane danie wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C i piecz przez 50 minut.
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .