Entuzjaści tej diety, przekonują, iż ryż jest lekkostrawny, zawiera cenne składniki odżywcze takie jak : błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i sprawia, że dłużej odczuwamy "stan najedzenia"; potas - przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także umożliwia pozbycie się nadmiaru wody z tkanek; czy magnez regulujący między innym poziom cukru we krwi czy wpływający na samopoczucie.
Należy pamiętać, aby podczas stosowania diety zrezygnować z używania soli, a także przypraw ją zawierających (np. przyprawy uniwersalnej lub maggi). Twórcy tej diety twierdzą, że taki sposób odżywiania umożliwia stratę do około 10kg w ciągu miesiąca.
Dieta składa się 3 faz:
* Faza I (detoks i szybka utrata wagi) - długość zależy od preferencji i możliwości odchudzającego. Podaż kalorii ograniczamy do 1000 i jednocześnie eliminujemy niezdrowe i tuczące pokarmy. Koncentrując się na pokarmach pochodzenia roślinnego - zbożach i owocach, doprowadzamy do oczyszczenia organizmu. * Faza II (powolna strata kilogramów)- do jadłospisu włączamy dodatkowe pokarmy, w celu zwiększenia dziennej dawki kalorii o około 200. Pojawiają się w menu warzywa. Posiłki spożywamy 2 -3 razy dziennie. Raz na tydzień dopuszczalna jest ryba. * Faza III (utrzymania ) - korzystając z nowo nabytych nawyków żywieniowych i dołączając do jadłospisu chude mięsa i nabiał, na pewno nie będziemy narażeni na efekt jo-jo.
Przykładowy jadłospis dla Fazy I:
Śniadanie: kromka pieczywa wieloziarnistego, 100 kefiru naturalnego 0%, banan
Obiad: szklanka gotowanego, dzikiego ryżu, warzywa gotowane na parze 200g (marchew, seler, brokuł, kalafior); jabłko
Kolacja: szklanka gotowanego szpinaku z 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, pół szklanki ugotowanego ryżu basmati, nektarynka