Ryż - praktyczna roślina
Ryż jest niezwykle praktyczny w swym zastosowaniu. Nie tylko dlatego, że zapewnia wyżywienie 1/3 ludzkości. Otóż najczęściej kojarzony przez nas sposób jego spożywania to małe ziarenka. Jednak z ryżu tworzy się również płatki, olej, mąkę, wino, papier ryżowy, a także makaron - symbol długiego i szczęśliwego życia.
Dieta ryżowa została uznana za wspaniały sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn - a zatem dzięki jego systematycznemu spożywaniu jesteśmy w stanie schudnąć i poprawić swoje samopoczucie.
Rodzaje ryżu
Ryż dzieli się na kilka rodzajów. Pierwszym i zarazem najbardziej popularnym jest tak zwany ryż biały. Tworzy się go poprzez usunięcie zewnętrznej warstwy ryżu brązowego. Jest łatwy w trawieniu i bardzo dietetyczny. Pozostałe rodzaje ryżu to:
- ryż brązowy - najbardziej wartościowy ze wszystkich rodzajów ryżu. Dzięki składnikowi takiemu jak kwas fitynowy, doskonale usuwa z naszego organizmu szkodliwe toksyny. Zawiera też najwięcej witamin, soli mineralnych i sporą dawkę białka. Posiada także specyficzny orzechowy aromat.
- ryż czerwony - wytwarza się go poprzez fermentację grzybków strzępkowych na wypolerowanym ryżu. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, przez co przyczynia się do przeciwdziałania chorobom nowotworowym, a także schorzeniom układu krążenia.
- ryż czarny - spożywanie tego rodzaju ryżu bardzo korzystnie wpływa na wzrok, pamięć i choroby serca. Wszystko dzięki antocyjanom (związkom chemicznym, dzięki którym gatunek ten ma tak specyficzny wygląd).
- ryż parboiled (ryż paraboliczny) - to wybór idealny dla miłośników ryżu białego i brązowego. Łączy on w sobie te dwa gatunki poprzez kolor i właściwości. Skąd wzięła się jego nazwa? Otóż, pod wpływem gotowania i pary wodnej w ziarenka "wchodzą" wartości odżywcze, które znajdują się na łupince.
Wartości odżywcze ryżu
Ryż jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze - w przeciwutleniacze oraz witaminy A, B, D i E. To doskonałe źródło błonnika. Błonnik pęcznieje w żołądku, odpowiadając za uczucie sytości po zjedzeniu ryżu. Mamy mniejszą ochotę podjadać - a zatem mniej pożywienia trafia do naszego organizmu. Łatwiej więc utrzymać dietę.
Dzięki dużej zawartości potasu, ryż obniża też ciśnienie krwi i redukuje poziom histaminy. Osoby, które jedzą ryż regularnie są bardziej odporne - bowiem jest on bogaty w cynk i żelazo. Zapobiega biegunce i łagodzi podrażnienia jelit. Co więcej, wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zapewne wiele osób dbających o linię zadaje sobie pytanie - ile kalorii ma ryż? Ilość kalorii w 100 gramach produktu waha się między 97 (ryż kleisty) a 350 (ryż dziki). Dostarcza on także naszemu organizmowi dużą ilość energii na długi czas.
Przepis na ryż
Nieważne, czy będzie to ryż smażony, czy ryż gotowany. Nieistotne, czy podamy go z kurczakiem, warzywami, czy choćby z truskawkami. Ryż znakomicie komponuje się z ogromną ilością potraw. Doskonale sprawdza się w połączeniu z rybami - stąd jedna z najpopularniejszych potraw azjatyckich, czyli sushi. Pamiętać należy jednak, by do tego dania wybrać rodzaj specjalnie oznakowany (ryż do sushi), a także przyrządzić go w odpowiedni sposób. Danie to jest zdrowe i dietetyczne.
Ryż doskonale sprawdza się również jako składnik potraw na słodko. Znakomicie smakuje ryż zapiekany z jabłkami, choć kalorii ma troszkę więcej. Takie danie można jednak wykorzystać jako deser lub po prostu zamiast tradycyjnego kotleta, ziemniaków i ogórków - wówczas zamiana ma sens. Połączenie ryżu, jabłek, cukru waniliowego i soku z cytrynu da świetny efekt.