Czym się różni ryż dziki od czarnego

Dobrze znamy biały i brązowy, ale wybór jest o wiele większy. Coraz więcej sklepów ma w ofercie droższy czarny ryż. Czy warto go kupować?
Ryż biały i brązowy Ryż biały i brązowy Fot. Shutterstock

Ryż jest lekkostrawny

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

 

Tylko Zdrowie

Ryż to węglowodany. Jest ich w nim około 90 proc. - Biały ryż nie ma błonnika, który pęcznieje w jelitach i pobudza ich pracę, więc z łatwością przechodzi przez nasz organizm. Z tego względu jest lekkostrawny i polecany osobom, które mają chory żołądek lub chorą wątrobę. Brak błonnika to także działanie silnie zapierające, ma to znaczenie przy biegunkach - tłumaczy dietetyczka Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Często rozgotowujemy ryż i ma on postać kleistej papki. W takiej postaci ma wysoki indeks glikemiczny, podobnie jak inne produkty skrobiowe, które poddamy długiej obróbce termicznej - np. rozgotowane ziemniaki. - Po ich zjedzeniu rośnie stężenie glukozy w organizmie, wtedy wydziela się insulina, która glukozę obniża. Im więcej glukozy, tym więcej insuliny. Takie huśtawki powodują stan hiperglikemii i hipoglikemii, sprawiają, że komórkom rośnie odporność na insulinę i przestają reagować jej wydzielaniem, z czasem rodzi się insulinooporność i potem cukrzyca - tłumaczy Hanna Stolińska.

Czyste węglowodany i brak błonnika, który hamowałby ich wchłanianie, sprawiają, że nasz organizm reaguje na zjedzenie białego ryżu tak jak na słodycze.S

Sprawdź: Które produkty jeść, aby oszukać głód i nie podjadać?

Zobacz: Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

ryż jaśminowy ryż jaśminowy www.ilegotowac.pl

Ryż jaśminowy i paraboiled

Rodzajem ryżu białego jest ryż jaśminowy - odrobinę zdrowszy, ale tylko dlatego, że trudno go rozgotować tak jak ryż biały, więc indeks glikemiczny też będzie niższy. Jeśli lubimy ryż biały - wybierajmy paraboiled. Podczas jego obróbki stosuje się parę pod wysokim ciśnieniem i składniki odżywcze zachowują się w środku ziarenka.

Zobacz: W czym są węglowodany? Gdzie znajdziesz węglowodany proste a gdzie złożone? [WSZYSTKO O WĘGLOWODANACH]

Sprawdź: Jak podkręcić metabolizm? Dietetyk radzi

. . .

Ryż brązowy - zdrowszy od białego

Ryż brązowy powstał w wyniku usunięcia tylko plewy, czyli zewnętrznej warstwy. Pozostało pełne ziarno, wraz z otrębami - najcenniejszą częścią ziarna, której nie znajdziemy w ryżu białym.

Otręby ryżowe są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, możemy dodawać je do koktajli, zup czy sałatek. To właśnie w otrębach mieści się błonnik oraz żelazo, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminy z grupy B, wpływające pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy.

Zobacz: Słodycze - czy jest sposób, aby jeść je z umiarem?

Sprawdź: Węglowodany ważnym elementem diety

ryż brązowy ryż brązowy www.zmiensienazdrowie.pl

Ryż brązowy - kaloryczność

Kaloryczność ryżu brązowego jest zbliżona do ryżu białego - 110 kcal w 100 g. Dlaczego mamy przekonanie, że ryż brązowy pomaga schudnąć? - Bo daje na dłużej uczucie sytości. Nie jest tak lekkostrawny jak ryż biały, ale zdrowy organizm potrzebuje produktów, które będą pobudzać wydzielanie soków żołądkowych i pracę jelit. Dzięki zawartości błonnika zbiera z jelita toksyny, więc można powiedzieć, że oczyszcza organizm. Ten ryż sprzyja zdrowiu - mówi Hanna Stolińska.

Sprawdź: Węglowodany - 8 mitów, w które wierzysz

Zobacz: Czym tak naprawdę jest detoks i jak go poprawnie wykonać?

czarny ryż czarny ryż www.polki.pl

Ryż czarny - bogaty w witaminy i minerały

Ryż czarny, nazywany także fioletowym, jest zbliżony do brązowego, również niełuskany, więc bogaty w błonnik, witaminy - szczególnie witaminę E - i minerały.

W starożytnych Chinach czarny ryż przeznaczony był tylko dla cesarza, dlatego nazywany jest także ryżem zakazanym. Bardzo długo się go gotuje - godzinę lub pół, jeśli wcześniej namoczymy go na noc, ale i tak nigdy nie będzie miękki. Wykorzystuje się go do przygotowania zdrowych deserów, np. puddingu na bazie mleka kokosowego.

- Można powiedzieć, że wraz z pogłębianiem koloru ziarenek ryżu wzrastają właściwości zdrowotne. W ryżu czarnym znajdziemy antyoksydanty - antocyjany - działające przeciw wolnym rodnikom. Wolne rodniki powodują, że szybciej się starzejemy, i są odpowiedzialne za wiele chorób i wywołujących je stanów zapalnych - mówi Stolińska.

Antocyjany są odpowiedzialne za czerwony i fioletowy kolor warzyw i owoców, więc znajdziemy je także w winogronach, bakłażanach czy borówkach. Jednak według danych Louisiana State University Agricultural Center jedna łyżeczka czarnego ryżu zawiera więcej przeciwutleniaczy i antocyjanów niż łyżka borówek amerykańskich.

W ryżu czarnym jest najwięcej spośród wszystkich odmian białka - 8,5 g/100 g. Jest to jednak wciąż niewiele więcej niż w najgorszym ryżu białym - 6,8 g/ 100 g. Za to zawartość błonnika w czarnym ryżu to już 4,9 g/100 g, a w ryżu białym jest go zaledwie - 0,6 g. Przy wszystkich zaletach ryżu czarnego należy pamiętać, że jest bardzo ciężkostrawny, więc niepolecany przy chorobach układu pokarmowego.

Zobacz: Dieta cud? Zapomnij! Jedz zdrowo i ciesz się życiem!

Sprawdź: Pizza, frytki, lody, czekolada - dlaczego potrafią uzależnić?

ryż czerwony ryż czerwony www.katsuumi.pl

Ryż czerwony i dziki ryż

Ryż czerwony ma słodki posmak, jest kleisty, gotuje się go około 30 minut. Swój kolor zawdzięcza czerwonej łupinie, która - podobnie jak w przypadku ryżu brązowego i czarnego - nie jest usuwana w procesie produkcji. Właściwości zdrowotne również ma podobne - zawiera antyoksydanty i minerały, m.in. magnez i wapń, które pomagają budować silne kości i zapobiegać osteoporozie.

Dziki ryż nie jest tak naprawdę ryżem, ale trawą. Inaczej nazywany jest ostrudą, zizanią wodną lub owsem wodnym. Swój kolor zawdzięcza amylozie - polisacharydowi, który reagując z jodem, daje intensywne, niebieskobrązowe zabarwienie. Ma dwa razy więcej białka niż ryż brązowy i aż trzydzieści razy więcej antyoksydantów niż ryż biały. Nie zawiera sodu, sprawdza się więc przy nadciśnieniu. Poza tym ma witaminę C, która wspomaga odporność, oraz żelazo, potas, mangan, kwas foliowy.

Zobacz: Co jeść przed treningiem i po treningu?

Sprawdź: Dieta oczyszczająca. Jak stosować ją bezpiecznie?

mleko ryżowe mleko ryżowe www.smakolykialergika.pl/

Mleko ryżowe - alternatywa dla mleka krowiego

A co z łatwo już dostępnym mlekiem ryżowym? Ten napój stał się popularną alternatywą dla mleka krowiego. Stosują go osoby z nietolerancją laktozy, alergicy i weganie. - Trudno kupić napój ryżowy bez dodatku przetworzonych olejów roślinnych i cukru, który sprawia, że jest on kaloryczny. Jeśli mamy ochotę spróbować mleka ryżowego, najlepiej zrobić je w domu: 100 g ryżu brązowego gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy do garnka. Zalewamy niecałym litrem wrzątku i miksujemy na wysokich obrotach. Przecedzamy przez drobne sitko, przyprawiamy cynamonem. Możemy je przechowywać przez pięć dni - radzi Hanna Stolińska.

Jest jeszcze olej ryżowy, popularny w Indiach, a niemal nieużywany w Europie. Olej jest produkowany z otrąb ryżu, gromadzi w sobie ich pozytywne właściwości. Ma dobry stosunek kwasów tłuszczowych wielonasyconych do jednonasyconych i zawiera antyoksydanty, m.in. witaminę E, która uelastycznia skórę, i gamma oryzanol łagodzący objawy menopauzy.

Zobacz: Węglowodany - wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?

Sprawdź: 5 podstawowych błędów w diecie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.