Superfoods - 10 hitów kulinarnych 2013 roku

Jagody goji, acai, nasiona chia, bataty i kasza jaglana to tylko niektóre z hitów 2013 roku. Zobaczcie, co oprócz nich dodawaliśmy do koktajli, owsianki i przekąsek.

SUPERFOODS 2012 - SPRAWDŹ, CO BYŁO PRZEBOJEM W ROKU 2012.

Jagody goji

jagody goji

Jagody goji nazywane są "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami". Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów, są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych: między innymi cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

JAGODY GOJI TO ŚWIETNY DODATEK DO OWSIANKI!

W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1, B2, B6. Są również najbogatszym źródło karetonoidów, w tym beta karotenu (zawierają go więcej niż marchewka). Uważa się, że goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania hormonu wzrostu, którego z wiekiem nasz organizm produkuje coraz mniej.

Dzięki zawartości witaminy E goji pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym , a dzięki zawartości witaminy A - w zachowaniu zdrowej skóry i prawidłowego widzenia. Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane.

Jagody goji wspomagają również układ odpornościowy . Jest to zasługa trzech głównych składników tych jagód tj. polisacharydów, beta-karotenu oraz germanu. Polisacharydy wspomagają odporność, a beta-karoten zwiększa stymulację interferonem na układ odpornościowy. German, który jest również skuteczny w leczeniu różnych nowotworów, odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu stężenia interferonu. W skład jagód goji wchodzą również seskwiterpeny o właściwościach przeciwzapalnych, które są silną substancją pobudzającą wydzielanie. Dokładniej zaś, pobudzają one wydzielanie hormonu wzrostu przez przysadkę mózgową. Dobroczynne właściwości goji znane są w Azji już od tysięcy lat.

Ciecierzyca

CiecierzycaCiecierzyca Fot. Shutterstock.com / Jovan Nikolic Fot. Shutterstock.com / Jovan Nikolic

ZOBACZ, JAK ZROBIĆ PYSZNĄ PASTĘ Z CIECIERZYCY - HUMMUS.

Jest dobrym źródłem roślinnego białka i węglowodanów. Zawiera sporo błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także ułatwiają odchudzanie: dają uczucie sytości i wypełniania. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, a witaminy: ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy czy magnez, potas i żelazo poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci. Ciecierzyca także poprawia płodność.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej)

nasiona chianasiona chia shutterstock Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej)

SPRAWDŹ PRZEPIS MIRANDY KERR NA KOKTAJL Z NASIONAMI CHIA.

Chia często bywa nazywana antyczną żywnością przyszłości. Pochodzące z Meksyku nasiona to bogatsze źródło kwasów omega-3 i omega-6 niż ryby czy inne ziarna. Chia zawierają spore ilości błonnika, antyoksydantów, witamin B1, B2, B3 oraz A. Ze względu na ich hydrofilowe właściwości doceniają je sportowcy, wyczynowi także. Co ciekawe, nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste, co może korzystnie wpływać na spowalnianie wchłaniania cukrów u diabetyków. W połączeniu z wodą nasiona tworzą coś na kształt żelu, który zmniejsza uczucie głodu, pomagając tym samym osobom chcącym schudnąć.

Bataty

BatatyBataty Fot. AG Fot. AG

BATATY TO SKŁADNIK DIETY PALEO. ZOBACZ, NA CZYM POLEGA DIETA NASZYCH PRZODKÓW.

Bataty to kuzyni ziemniaków. Bataty są bogate w błonnik oraz witaminy: A, C i karotenoidy , czyli antyoksydanty, które pomagają organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, wspomagają układ odpornościowy oraz mają pozytywny wpływ na wzrok. Dzięki zawartości witaminy B6 usprawniają konwersję homo-cysteiny do innych związków chemicznych, dzięki czemu organizm nie jest narażony na odkładanie się toksycznych związków w ciele.

Bataty, podobnie jak ziemniaki - mają wysoki indeks glikemiczny (gotowane aż 95), dlatego warto je jeść raz na jakiś czas. Nie wiesz, jak przyrządzić bataty? Możesz wykorzystać przepis Brzezińskich na bataty z guacamole . Taka przekąska jest idealna po treningu . - Danie to ma niski indeks glikemiczny 45, ale w zależności od ilości zjedzonych batatów jego ładunek może być niski lub dość wysoki. W proponowanej przez nas potrawie proponujemy zjeść 200g batatów co daje nam ładunek 21, czyli wysoki, jeżeli tych batatów zjemy jednak 100g na posiłek jego ładunek diametralnie się zmienia i otrzymujemy liczbę 11. Danie to w doskonały sposób uzupełnia braki glikogenu po dużym wysiłku fizycznym, ale nie powoduje zbyt dużego wyrzutu insuliny. Ponadto podnosi pH po wysiłku fizycznym, co jest zasługą przede wszystkim batatów .- piszą Brzezińcy na swoim blogu w natemat.pl.

Sposób przygotowania dania: bataty kroimy w cienkie plasterki i grillujemy, aż zmiękną ok. 15 min. Awokado wyciskamy do miski i rozgniatamy widelcem, pomidora bez pestek (pestki proponujemy zjeść podczas gotowania) ze skórka kroimy w drobną kostkę, siekamy kolendrę i wszystko mieszamy wraz z miąższem awokado dodając sok z limonki. Bataty zjadamy z guacamole.

Płatki owsiane

Owsianka czy amarantus?Owsianka czy amarantus? fot. Shutterstock fot. Shutterstock

PŁATKI ORKISZOWE, ŻYTNIE, KUKURYDZIANE. PRZECZYTAJ WIĘCEJ O PŁATKACH.

Wielu dietetyków uważa je za najzdrowszy rodzaj płatków . Dostarczają one sporo żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E, kwasu foliowego, a także pierwiastków śladowych - selenu, miedzi, manganu.

Dzięki temu, że zawierają błonnik wolno się trawią, pozostawiając na długo uczucie sytości. Dzięki temu także pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu. Wykazano również ich estrogenopodobne, przeciwutleniające, a nawet przeciwdepresyjne działanie. W sprzedaży możemy znaleźć 3 rodzaje tych płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najmniejszym stopniem przetworzenia charakteryzują się płatki zwykłe i górskie, płatki błyskawiczne można jeść bez gotowania, ale mają najmniej wartości odżywczych.

Rukiew wodna

Owsianka czy amarantus? Rukiew wodna

PRZECIWUTLENIACZE (ANTYOKSYDANTY) - SPRAWDŹ, CZYM SĄ TE ZWIĄZKI.

Rukiew wodna, niepozorna bylina, która występuje na podmokłych terenach, jest źródłem zdrowia i młodości. Dlaczego? Bo zawiera bardzo dużo witamin, zwłaszcza antyoksydacyjnych: C, E i A oraz witaminę K . Znajdziemy w niej również takie pierwiastki, jak wapń, potas, żelazo czy jod. Ostatnie badania pokazały także rukiew wodna zawiera izotiocyjanian fenetylu , która ma dzialanie antyrakowe.

Rukiew ma smak podobny do rukoli (ostry, pieprzowy). Możesz przygotować z niej pesto, dodawać ją do sałatek czy makaronu. Możesz także przygotować mini tarty z rukwią i szparagami, taka przystawka pojawiła się na ślubie księcia Williama i księżnej Catherine.

Awokado

Awokado, choć jest kaloryczne, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki - wskazują ostatnie badaniaAwokado, choć jest kaloryczne, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki - wskazują ostatnie badania Shutterstock Shutterstock

ZOBACZ, JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE DESER CZEKOLADOWY Z AWOKADO W WERSJI LIGHT.

Awokado zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych , które zmniejszają stężenie złego cholesterolu we krwi. Awokado zwiększa też wchłanianie karotenoidów, substancji, które zmniejszają ryzyko zawału. Oprócz zdrowego tłuszczu awokado zawiera też witaminę E, błonnik, folacynę i potas. W awokado znajdziesz też kwas pantotenowy, niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, kwas przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy.

Buraki

Różowy - z soku z buraka. Proponujemy użyć koncentratu barszczu czerwonego - im mniej go rozcieńczymy, tym kolor będzie bardziej intensywny, aż do ciemnoróżowego. Do barszczu dolewany łyżkę octu, wsypujemy łyżkę soli, wkładamy jajka, gotujemy 10-15 minut.Różowy - z soku z buraka. Proponujemy użyć koncentratu barszczu czerwonego - im mniej go rozcieńczymy, tym kolor będzie bardziej intensywny, aż do ciemnoróżowego. Do barszczu dolewany łyżkę octu, wsypujemy łyżkę soli, wkładamy jajka, gotujemy 10-15 minut. Fot. Shutterstock.com / vanillaechoes Fot. Shutterstock.com / vanillaechoes

Na pewno słyszałaś o pozytywnym wpływie buraków na zdrowie. Buraki mają witaminę C, A, B i betakaroten , dzięki którym poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci oraz spowalniają procesy starzenia. Poza tym buraki zawierają dużo żelaza, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. Buraki uodparniają, a jeśli już się przeziębimy - to pomagają zatrzymać rozwój wirusowej infekcji, dzięki betainie . Dodatkowo burak ma działanie wykrztuśne i działa łagodząco na stany zapalne gardła. Buraki są też polecane osobom na diecie, bo mają dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii . Co ważne - buraki odkwaszają organizm. Nie jesteś ciągle przekonana do buraków? One sprawiają, że ćwiczysz bardziej efektywnie. A to dzięki azotanom w nim zawartym, które zwiększają produkcję tlenku azotu, który wpływa na wydajność ćwiczeń.

Polecamy sok z buraka, ale jeśli nie lubisz smaku buraka, dodaj dolej sok z marchewki i jabłek.

Jagody acai

Różowy - z soku z buraka. Proponujemy użyć koncentratu barszczu czerwonego - im mniej go rozcieńczymy, tym kolor będzie bardziej intensywny, aż do ciemnoróżowego. Do barszczu dolewany łyżkę octu, wsypujemy łyżkę soli, wkładamy jajka, gotujemy 10-15 minut. jagody acai

SOK Z JAGÓD ACAI OCZYSZCZA ORGANIZM .

Jagody acai to purpurowe owoce pestkowe rosnące w lasach Amazonii. Sok z nich zyskał popularność głównie dzięki dr Nicholasowi Perricone, który rozpowszechnił go jako "napój wiecznej młodości". W acai znajdziemy wszystkie dobroczynne składniki zawarte również w owocach jagodowych (aronii, malinach, jagodach leśnych itp.): antyoksydanty, flawonoidy, antocyjany, polifenole . Dzięki nim acai chronią tętnice, układ nerwowy, komórki mózgu oraz zmniejszają stany zapalne, co znacząco zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów.

Kasza jaglana

Różowy - z soku z buraka. Proponujemy użyć koncentratu barszczu czerwonego - im mniej go rozcieńczymy, tym kolor będzie bardziej intensywny, aż do ciemnoróżowego. Do barszczu dolewany łyżkę octu, wsypujemy łyżkę soli, wkładamy jajka, gotujemy 10-15 minut. kasza jaglana

PRZEPISY Z KASZY JAGLANEJ POLECA SZEF KUCHNI WYGODNADIETA.PL. SPRAWDŹ!

Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. Ma opinię zdrowej kaszy, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm , a większość produktów codziennej diety (w tym większość kasz) wykazuje działanie kwasotwórcze. Jej wpływ na zdrowie warunkuje również odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych , który wynosi 2:1. Takie proporcje są szczególnie korzystne, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi (HDL), a obniżają stężenie "złego" (LDL), co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Kasza zawiera także witaminy z grupy B, żelazo oraz lecytynę , która m.in. wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz - jako prekursor serotoniny - wpływa na poprawę nastroju. Ponadto kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.