błonnik
-
Pestka awokado oczyszcza organizm z toksyn [Właściwości. Jak jeść?]
Pestka awokado robi furorę wśród zwolenników zdrowego stylu życia. O ile jej użytkowanie zewnętrzne nie wzbudza większych kontrowersji, o tyle fakt spożywania tej dorodnej i twardej pestki może wprawiać w niemałe zdumienie.
-
Pieczywo chrupkie WASA. Produkt bogaty w błonnik, który reguluje trawienie
O tym, że błonnik pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki, wie każdy. Dlatego największy producent pieczywa chrupkiego w Polsce, postanowił odświeżyć jeden ze swoich produktów i tym samym wprowadził na rynek nowość, pieczywo WASA z błonnikiem.
-
Zupy, od których nie utyjesz [ZUPY KREMY - 6 PRZEPISÓW]
Jeśli szukasz sposobu na zdrowszy tryb życia, pozbycie się boczków czy zrzuceniu kilku kilogramów - jedz zupę. Niekoniecznie gęstą, tłustą i zabielaną śmietaną, która znasz z dzieciństwa, ale lekką, zdrową i pełną warzyw. Ten prosty posiłek to...
-
Sterole roślinne - naturalni pogromcy cholesterolu
Na pewno nie trzeba ci tłumaczyć, czym grozi podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Na szczęście jego poziom bardzo często można obniżyć bez leków. Wzbogać swoją dietę w sterole roślinne, które hamują wchłanianie cholestrolu. Dietetyczka Wioleta...
-
Płatki śniadaniowe: owsiane, orkiszowe, jaglane, jęczmienne, amarantus, quinoa. Co wybrać?
Gotowe mieszanki różnych płatków - z czekoladą, egzotycznych, owocowych czy musli - zawierają nawet tyle cukru, co porządny deser! Idealne rozwiązanie to skomponowanie własnej mieszanki? Podpowiadamy, jakie płatki wybrać.
-
Co siedzi w pieczywie żytnim Wasa?
Pieczywo chrupkie traktujemy jako zamiennik tradycyjnego pieczywa albo podjadamy przez cały dzień przy biurku w pracy. Poprosiliśmy dietetyk, Monikę Miszelską z firmy Healthy Lifestyle o przeanalizowanie składu pieczywa żytnego Wasa. Co w nim...
-
Superfoods - 10 hitów kulinarnych 2013 roku
Jagody goji, acai, nasiona chia, bataty i kasza jaglana to tylko niektóre z hitów 2013 roku. Zobaczcie, co oprócz nich dodawaliśmy do koktajli, owsianki i przekąsek.
-
Płatki owsiane, orkiszowe, musli. Co jeść na śniadanie? [ROZMOWA Z DIETETYKIEM]
Mówi się, że musli to najzdrowszy pomysł na śniadanie, jednak płatki płatkom nierówne. Jak dobrać taką mieszankę, by faktycznie zacząć dzień lekko i zdrowo? Jakich dodatków używać, by mieć energię na cały dzień i dostarczyć organizmowi witamin ora...
-
Jak wybrać dobry chleb? [Chleb Pełnoziarnisty - Kalorie]
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kromki świeżego chleba? Słusznie, bo chleb jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Tylko, czy ciemny chleb zawsze jest pełnoziarnisty? Wybierać ten w folii czy w papierze? W całości czy pokrojony? Jak powinna...
-
5 produktów na jesienną depresję
Jesień to moment, w którym dopada nas przygnębienie, spada motywacja do ćwiczeń i zdrowego odżywiania. Chętniej sięgamy po słodycze i inne niezdrowe przekąski. Co jeść, żeby przetrwać jesień w dobrej formie i bez dodatkowych kilogramów? Pisze...
-
Owoce a kalorie: porzeczki
Na pewno wiesz, że porzeczki mają wysoką zawartość witaminy C, ale czy wiedziałaś, że są także niskokaloryczne? A do tego wygrywają z innymi owocami jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów. Szkoda, że sezon na nie jest taki krótki.
-
Owoce a kalorie: wiśnie i czereśnie
Lubisz wiśnie? Jeśli tak, to od dzisiaj jedź je bez ograniczeń! Te niskokaloryczne owoce mają sporo antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, przyspieszając regenerację po treningu.
-
Owoce a kalorie: jabłka
Jabłka polecane są szczególnie osobom odchudzającym się. W czym tkwi ich tajemnica? W niskiej kaloryczności, niskim indeksie glikemicznym i w wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Dzięki temu jabłka sycą, nie tuczą i utrzymują stały poziom cuk...
-
Błonnik - rodzaje, źródło, działanie (Błonnik Pokarmowy)
Błonnik to dla nas wielka zagadka. Powinniśmy zadbać o to, żeby był obecny w diecie, ale nie wiemy, gdzie go znaleźć, ile tak naprawdę go potrzebujemy, jakie są jego rodzaje. Łatwiej po prostu kupić tabletki z błonnikiem. Dietetyk - Katarzyna...
-
Owoce a kalorie: maliny, jeżyny i borówki
Niektóre owoce mają sporo cukru i łatwo o kilka dodatkowych centymetrów w talii, jeśli będziemy jeść je do oporu. Na szczęście nie musisz się tego obawiać w przypadku malin, jeżyn i borówek. Szklanka tych owoców to zaledwie 40-50 kcal!
-
Owoce a kalorie: agrest
Agrest to prawdziwie wakacyjny owoc. Doskonale nadaje się do wyrobu różnorakich przetworów i jest to najpopularniejsza forma w jakiej jest jadany w Polsce. To, że jest smaczny, nie ulega wątpliwości, jednak mało wiemy na temat jego walorów...
-
Śliwki - dieta a owoce, kalorie i witaminy
Śliwki to idealne owoce dla tych, które dbają o linię. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, sporo antyoksydacyjnych witamin. Nieważne którą odmianę wybierzesz, możesz mieć pewność, że nie odłożą się w biodrach!
-
Suplementy na odchudzanie - prawdy i mity
Suplementy na odchudzanie to kuszący i wydaje nam się - łatwy sposób na zrzucenie kilku kilogramów. Dietetyk Katarzyna Błażejewska wyjaśnia, jakich efektów możemy oczekiwać, a jakie w żadnym wypadku nie wchodzą w grę.
-
5 szybkich przepisów na potrawy z arbuza
Arbuz jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, likopen (antyoksydant opóźniający proces starzenia), sporo witamin. Dlatego w upalny dzień przygotuj potrawy z arbuzem. Zobacz, jakie przepisy masz do wyboru.
-
Energia przez cały dzień - 4 proste sposoby
Co w największym stopniu wpływa na poziom energii? Oczywiście to, co jesz przez cały dzień. Aby nie narażać się na gwałtowne wzrosty i spadki poziomu energii i utrzymać stały poziom cukru we krwi, potrzebujesz dobrej jakości jedzenia. Co jeść...
-
Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami
Na diecie nie musisz odmawiać sobie słodkości. Zamiast batoników, gotowych ciastek czy pączków z toną cukru i tłuszczami trans zjedz coś równie pysznego, ale dużo zdrowszego i o wiele mniej kalorycznego. Dziś prezentujemy przepis Wiolety Urban,...
-
Superfoods - 12 hitów kulinarnych 2012 roku
Farro, quinoa, spirulina i jarmuż. To tylko niektóre z hitów kulinarnych 2012 roku. Należą do "superfoods", czyli pokarmów wyróżniających się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Jeśli jeszcze ich nie znacie, w 2013 roku macie okazuję ic...
-
Fasolka szparagowa to najzdrowsze warzywo świata!
Lato to idealny moment nie tylko na to, by zajadać się malinami czy borówkami, ale także na to, by włączyć do diety jak najwięcej sezonowych warzyw. Fasolka szparagowa, cukinia, bakłażany czy bób - dlaczego warto po nie sięgnąć? O to zapytaliśmy...
-
Teraz możesz jeść tanio i zdrowo!
"Zdrowie odżywianie się jest drogie" - słyszymy na każdym kroku. Rzeczywiście, dobrej jakości produkty często do tanich nie należą. Jednak najbliższe miesiące to słaby okres na tego typu wymówki. Co jeść, by było zdrowo i za przystępną cenę?...
-
5 produktów, które są zdrowe tylko z nazwy
Moda na zdrowe odżywianie z roku na rok rozprzestrzenia się coraz bardziej skutecznie - i dobrze! Jednak nie dajmy się zwieść pozorom, bo często ?dietetyczna? przekąska może być tak samo szkodliwa dla zdrowia i figury jak hamburger kupiony na ulicy.
-
Jedz ile chcesz. Pigułka odejmie 500 kalorii dziennie!
Nowy Rok właśnie się zaczął. Ilu z nas postanowiło sobie wreszcie zrzucić zbędny balast lub wziąć się w garść i pozostać aktywnym przez cały rok? Regularne treningi, zdrowa dieta, a tu pojawia się pokusa: kolejna odchudzająca pigułka, która tym...
-
Jabłko - naturalny błonnik
Niepokoi cię fakt, że jesień jest coraz bardziej widoczna za oknem? Nie ma powodu. Wreszcie można biegać po parku bez obaw, że dopadnie nas upał, iść na długi spacer do kolorowego lasu, ale przede wszystkim jeść jabłka! Teraz są smaczne, wielkie i...
-
Błonnik - włókna długowieczności
Naukowcy dają nam kolejny powód, by polubić chleb pełnoziarnisty: twoja dieta obfituje w błonnik - żyjesz dłużej.