Zupa jest źródłem wszystkich niezbędnych składników, które są naszymi sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Dzięki zawartości warzyw ma błonnik, brązowy ryż, makaron czy ziemniaki gwarantują zdrowe węglowodany, a białko to chude mięso - kurczak, indyk czy wołowina, a także jogurt czy chude mleko. Takie składniki powinny się w zupie znaleźć. Nie wymieniłam gęstej śmietany, grzanek czy sera, bo one niepotrzebnie podnoszą kaloryczność zupy i sprawiają, że z lekkiego posiłku staje się bombą kaloryczną.
Zupę nie bez przyczyny serwuje się przed obiadem - zjedzona wtedy sprawia, że jesteśmy częściowo najedzeni (zdrowo i niskokalorycznie) i prawdopodobnie na drugie danie zjemy mniej.
Bez zupy nie wyobrażają sobie dnia takie gwiazdy jak Blake Lively, Miranda Kerr czy Tylor Swift. Zupy-kremy zachwala dietetyk McKeith jako propozycję na śniadanie. Powstał także pomysł diety opartej tylko na zupie, którą jemy w nieograniczonych ilościach przez tydzień. To niezbyt mądry pomysł (w takiej diecie brakuje białka i kalorii), wystarczy, że będziemy o niej pamiętać raz dziennie.
Poniżej znajdziesz 5 przepisów na zupy light.
Barszcz ukraiński
Fot. Shutterstock fit and easy barszcz ukraińskiSkładniki:
Marchewka, pietruszka, seler, cebula na wywar warzywny, 2 małe buraki, 1/3 główki kapusty (możesz też użyć gotowej mieszanki warzyw do barszczu ukraińskiego Fit&Easy ), listek laurowy, ziele angielskie, fasola biała, sok z cytryny, jogurt lub śmietana jogurtowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej zimną wodą, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Jeśli używasz gotowej mieszanki warzyw Fit&Easy - wrzuć ją po prostu do wywaru. Jeśli nie - zetrzyj buraka na tarce, kapustę posiekaj i wrzuć je do wywaru. Dopraw solą i pierzem i gotuj ok. pół godziny. Barszcz możesz jeść "czysty" albo zabielić go śmietaną albo jogurtem. Żeby go zakwasić dodaj sok z cytryny.
Składniki:
2 pomidory, czerwona papryka, kawałek selera, mała pietruszka, średnia cebula, kawałek pora, 2 marchewki, mała cukinia, 2 duże ziemniaki, pół główki kapusty, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu), 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej), 1,75 litra bulionu jarzynowego, 2 łyżki listków natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i oczyść. Pokrój je w kostkę i posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę włóż na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Pora, cebulę, marchewkę, cukinię i ziemniaki na 10 minut. Pokrojoną w kostkę kapustę, czosnek i liście laurowe podsmaż w garnku z grubym dnem. Przełóż je do dużego garnka. Dodaj fasolki i pieczone warzywa. Zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Składniki:
6 pomidorów, 2 średnie czerwone papryki, średnia cebula, oliwa z oliwek, 2-3 gałązki świeżego tymianku, łyżka koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż: przekrojone na pół pomidory (bez gniazd nasiennych), przekrojoną cebulę, pokrojoną na duże kawałki paprykę i tymianek. Skrop oliwą i piecz około pół godziny. Do dużego garnka wrzuć koncentrat, rozgnieciony ząbek czosnku i warzywa z tymiankiem. Zalej całość bulionem. Gotuj 30 minut, po tym czasie zmiksuj zupę na gładką masę.
Składniki:
200 g ugotowanego indyka, łodyga selera naciowego, cebula, litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ulubiona mieszanka warzyw mrożonych, woreczek ugotowanego ryżu brązowego, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż selera pokrojonego na plasterki, posiekaną cebulę i warzywa. Po chwili dodaj bulion, ryż i indyka. Gotuj 20 minut, dopraw solą i pieprzem.
Składniki:
średnia cebula, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego, duży ziemniak, szklanka soczewicy, 2 łyżeczki chilli w proszku, papryczka chilli, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj resztę składników, zalej je bulionem i gotuj około pół godziny, aż soczewica i ziemniak zmięknął. Zupę podawaj z łyżką jogurtu i paseczkami papryczki chilli.
Składniki:
średnia cebula, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 150 g pieczarek (lub innych grzybów), litr bulionu warzywnego lub drobiowego, woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut. Dodaj bulion i kaszę. Gotuj przez 10 minut. Dodaj sól i pieprz. Zupę możesz zmiksować, przed dodaniem kaszy.