Zupy, od których nie utyjesz [ZUPY KREMY - 6 PRZEPISÓW]

Jeśli szukasz sposobu na zdrowszy tryb życia, pozbycie się boczków czy zrzuceniu kilku kilogramów - jedz zupę. Niekoniecznie gęstą, tłustą i zabielaną śmietaną, która znasz z dzieciństwa, ale lekką, zdrową i pełną warzyw. Ten prosty posiłek to idealny sposób na lunch lub lekką kolację.

Zupa jest źródłem wszystkich niezbędnych składników, które są naszymi sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Dzięki zawartości warzyw ma błonnik, brązowy ryż, makaron czy ziemniaki gwarantują zdrowe węglowodany, a białko to chude mięso - kurczak, indyk czy wołowina, a także jogurt czy chude mleko. Takie składniki powinny się w zupie znaleźć. Nie wymieniłam gęstej śmietany, grzanek czy sera, bo one niepotrzebnie podnoszą kaloryczność zupy i sprawiają, że z lekkiego posiłku staje się bombą kaloryczną.

Zupę nie bez przyczyny serwuje się przed obiadem - zjedzona wtedy sprawia, że jesteśmy częściowo najedzeni (zdrowo i niskokalorycznie) i prawdopodobnie na drugie danie zjemy mniej.

Bez zupy nie wyobrażają sobie dnia takie gwiazdy jak Blake Lively, Miranda Kerr czy Tylor Swift. Zupy-kremy zachwala dietetyk McKeith jako propozycję na śniadanie. Powstał także pomysł diety opartej tylko na zupie, którą jemy w nieograniczonych ilościach przez tydzień. To niezbyt mądry pomysł (w takiej diecie brakuje białka i kalorii), wystarczy, że będziemy o niej pamiętać raz dziennie.

Poniżej znajdziesz 5 przepisów na zupy light.

Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock
fit and easy barszcz ukraiński
fit and easy barszcz ukraiński fit and easy barszcz ukraiński
fit and easy barszcz ukraiński

Składniki:

Marchewka, pietruszka, seler, cebula na wywar warzywny, 2 małe buraki, 1/3 główki kapusty (możesz też użyć gotowej mieszanki warzyw do barszczu ukraińskiego Fit&Easy ), listek laurowy, ziele angielskie, fasola biała, sok z cytryny, jogurt lub śmietana jogurtowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej zimną wodą, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Jeśli używasz gotowej mieszanki warzyw Fit&Easy - wrzuć ją po prostu do wywaru. Jeśli nie - zetrzyj buraka na tarce, kapustę posiekaj i wrzuć je do wywaru. Dopraw solą i pierzem i gotuj ok. pół godziny. Barszcz możesz jeść "czysty" albo zabielić go śmietaną albo jogurtem. Żeby go zakwasić dodaj sok z cytryny.

Minestrone

fit and easy barszcz ukraiński
zupa minestrone

Składniki:

2 pomidory, czerwona papryka, kawałek selera, mała pietruszka, średnia cebula, kawałek pora, 2 marchewki, mała cukinia, 2 duże ziemniaki, pół główki kapusty, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu), 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej), 1,75 litra bulionu jarzynowego, 2 łyżki listków natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i oczyść. Pokrój je w kostkę i posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę włóż na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Pora, cebulę, marchewkę, cukinię i ziemniaki na 10 minut. Pokrojoną w kostkę kapustę, czosnek i liście laurowe podsmaż w garnku z grubym dnem. Przełóż je do dużego garnka. Dodaj fasolki i pieczone warzywa. Zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.

Pomidorowa

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Składniki:

6 pomidorów, 2 średnie czerwone papryki, średnia cebula, oliwa z oliwek, 2-3 gałązki świeżego tymianku, łyżka koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż: przekrojone na pół pomidory (bez gniazd nasiennych), przekrojoną cebulę, pokrojoną na duże kawałki paprykę i tymianek. Skrop oliwą i piecz około pół godziny. Do dużego garnka wrzuć koncentrat, rozgnieciony ząbek czosnku i warzywa z tymiankiem. Zalej całość bulionem. Gotuj 30 minut, po tym czasie zmiksuj zupę na gładką masę.

Zupa z indykiem

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem Fot. MARCIN URBAN
Fot. MARCIN URBAN

Składniki:

200 g ugotowanego indyka, łodyga selera naciowego, cebula, litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ulubiona mieszanka warzyw mrożonych, woreczek ugotowanego ryżu brązowego, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż selera pokrojonego na plasterki, posiekaną cebulę i warzywa. Po chwili dodaj bulion, ryż i indyka. Gotuj 20 minut, dopraw solą i pieprzem.

Pikantna zupa z soczewicą

Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Składniki:

średnia cebula, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego, duży ziemniak, szklanka soczewicy, 2 łyżeczki chilli w proszku, papryczka chilli, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj resztę składników, zalej je bulionem i gotuj około pół godziny, aż soczewica i ziemniak zmięknął. Zupę podawaj z łyżką jogurtu i paseczkami papryczki chilli.

Pieczarkowa

Grzybowa zupa krem
Grzybowa zupa krem Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Składniki:

średnia cebula, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 150 g pieczarek (lub innych grzybów), litr bulionu warzywnego lub drobiowego, woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut. Dodaj bulion i kaszę. Gotuj przez 10 minut. Dodaj sól i pieprz. Zupę możesz zmiksować, przed dodaniem kaszy.

Więcej o: