Owoce a kalorie: maliny, jeżyny i borówki

Niektóre owoce mają sporo cukru i łatwo o kilka dodatkowych centymetrów w talii, jeśli będziemy jeść je do oporu. Na szczęście nie musisz się tego obawiać w przypadku malin, jeżyn i borówek. Szklanka tych owoców to zaledwie 40-50 kcal!

Maliny, jeżyny i borówki mają niewiele kalorii

Owoce takie jak maliny, jeżyny, czy też borówki amerykańskie są bardzo niskokaloryczne. Niepełna szklanka (100 gramów) tych owoców dostarcza zaledwie po około 40-50 kcal. Wszystkie mają też niski indeks glikemiczny (około 30), a więc śmiało mogą je spożywać osoby dbające o linię oraz diabetycy. Są także doskonałym źródłem błonnika - niepełna szklanka malin, jeżyn lub borówek zaspokaja około 20-25% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na ten składnik.

Źródło witamin i przeciwutleniaczy

Maliny, jeżyny i borówki zawierają sporo witamin i minerałów - 100 gramów tych owoców zaspokaja około 35-45% zapotrzebowania na witaminę C oraz po 5% na witaminę E, kwas foliowy, magnez, potas i miedź. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Są to substancje o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych oraz wspomagających układ odpornościowy; jednak ich główną funkcją jest ochrona organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Antyoksydanty zawarte w borówkach i jeżynach chronią wzrok przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Dzięki swoim unikalnym właściwościom zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, przez co są szczególnie polecane osobom cierpiącym na cukrzycę typu II.

Pomagają zwalczyć różnego rodzaju infekcje

Natomiast przeciwutleniacze zawarte w malinach utrudniają rozwój bakterii i grzybów w organizmie, co czyni je przydatnym narzędziem w walce z infekcjami. Udowodniono, że regularne spożywanie owoców bogatych w antyoksydanty chroni przed zmianami miażdżycowymi, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a podwyższa "dobrego" HDL, a więc zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krwionośnego.

Na koniec, jako ciekawostkę warto przytoczyć badania dowodzące, że antyutleniacze zawarte w borówkach mogą poprawiać pamięć i zdolność uczenia się.

Sezon na jeżyny, maliny i borówki amerykańskie jest krótki, więc trzeba w tym czasie nasycić się nimi na cały rok. Istnieje jednak sposób, aby przez cały rok mieć dostęp do dobroczynnych właściwości tych owoców, a mianowicie przetwory. Domowy sok malinowy lub dżem jeżynowy może być doskonałym lekarstwem zarówno na jesienną chandrę, jak i przeziębienie.

Rafał Hornberger, Aneta Łańcuchowska,  Poradnia Dietetyczna "hälsa"

Więcej o: