Śliwki - mało kalorii, dużo antyoksydantów
Śliwki nie są szczególnie bogatym źródłem witamin i minerałów. 100 gramów (jedna duża garść śliwek) zaspokaja około 16% dobowego zapotrzebowania na witaminę C, 7% na witaminę A i 5% na potas. Nie zawierają też specjalnie dużo błonnika - około 1g/100g.
Niewątpliwą zaletą śliwek jest ich mała kaloryczność (45 kcal/100g) i niski indeks glikemiczny (35), mogą więc być bez obaw spożywane przez osoby dbające o linię, a także diabetyków. Jednak najważniejszy składnik zawarty w śliwkach, którego nie znajdziemy w żadnych suplementach diety ani preparatach witaminowych to antyoksydanty (przeciwutleniacze).
Warto zaznaczyć, że witaminy A i C również mają silne działanie przeciwutleniające. Śliwki należą do ścisłej czołówki owoców zawierających najwięcej antyoksydantów. Główną funkcją przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - wysoce reaktywnych cząsteczek, które mogą uszkadzać białka, a także DNA, przyspieszając tym samym degenerację komórek. Procesy te sprzyjają wielu chorobom oraz przyspieszają procesy starzenia. Regularne jedzenie śliwek chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, niektórymi nowotworami, a także chorobami układu krwionośnego.
Bardzo popularne są również suszone śliwki. Są one bardzo skoncentrowanym źródłem witamin i minerałów, zawierają także więcej błonnika i przeciwutleniaczy, jednak są też bardziej kaloryczne. Znanych jest kilka tysięcy odmian śliwek. Nie różnią się one zbytnio wartościami odżywczymi.
Powiedzenie "pierwsze śliwki robaczywki" nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. To właśnie wczesne odmiany tych owoców są najbardziej odporne na insekty, a im bliżej końca sezonu tym większe ryzyko natrafienia na śliwkę robaczywą.
Rafał Hornberger, Aneta Łańcuchowska, Poradnia Dietetyczna "hälsa"