Płatki śniadaniowe: owsiane, orkiszowe, jaglane, jęczmienne, amarantus, quinoa. Co wybrać?

Gotowe mieszanki różnych płatków - z czekoladą, egzotycznych, owocowych czy musli - zawierają nawet tyle cukru, co porządny deser! Idealne rozwiązanie to skomponowanie własnej mieszanki? Podpowiadamy, jakie płatki wybrać.

Dieta garstkowa dr Anny Lewitt - propozycje śniadań

Płatki śniadaniowe - które wybrać?

Obecnie mamy do wyboru wiele rodzajów płatków, produkowanych nie tylko z rodzimych zbóż. Różnią się one znacznie składem i oczywiście smakiem. Wartość odżywcza każdego z rodzajów płatków jest inna. Mamy wszystkim znane płatki owsiane, ale też orkiszowe, żytnie, quinoa, amarantusa i wiele innych. Jakie wybrać? Warto sprawdzić, które z nich odpowiadają naszym potrzebom. Dlatego zwróciliśmy się o pomoc do specjalistów: dietetyk Baszar El Helou oraz Anna Karaszewska Batory z Musli.takjakchcesz.pl przygotowali dla nas szczegółową rozpiskę. Przeczytaj i wybierz płatki najlepsze dla ciebie.

Płatki owsiane obniżą cholesterol

Wielu dietetyków za najzdrowszy rodzaj płatków uważa owsiane. Dostarcza ona organizmowi żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E, kwasu foliowego, a także pierwiastków śladowych - selenu, miedzi, manganu, zawiera przy tym niewielkie ilości soli, a dzięki temu, że wolno się trawi, pozostawia na długo uczucie sytości. Jeśli ma zawierać cukry, to najlepiej te pochodzące z owoców (świeżych lub suszonych), będących przy tym źródłem błonnika oraz ważnych składników, jak żelazo czy potas, korzystnie wpływających na pracę przewodu pokarmowego i regulujących trawienie oraz zapewniających poczucie sytości. Spożywana z mlekiem lub wzbogacona o pestki i orzechy jest źródłem cennego białka i nienasyconych tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego.

Płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia, mają również swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn , należą do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, a więc cukrów złożonych, a co za tym idzie, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mogą warunkować zapobieganie chorobom serca oraz nadciśnieniu. Wykazano również ich estrogenopodobne, przeciwutleniające, a nawet przeciwdepresyjne działanie. W sprzedaży możemy znaleźć 3 klasy tych płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najmniejszym stopniem przetworzenia charakteryzują się pierwsze z nich zaś płatki błyskawiczne są polecane do spożycia bez gotowania.

Płatki orkiszowe świetne na wzmocnienie

Lekko chrupiące orkiszowe cieszą się coraz większą popularnością. Orkisz to rodzaj pszenicy uprawiany od tysięcy lat. Na popularność orkiszu w Europie wpłynęły mistyczne teksty XII-wiecznej uzdrowicielki, Św. Hildegardy z Bingen, według której było to zboże najlepiej tolerowane przez organizm. Dzisiaj również jest ceniony za wartości odżywcze i swój mocno orzechowy smak. Płatki orkiszowe zawierają więcej białka , tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Według medycyny tradycyjnej orkisz wspiera przyswajanie pokarmów i jest szczególnie korzystny dla osób osłabionych.

Wasze pomysły na śniadania [GALERIA]

Płatki żytnie świetnie sycą

Płatki żytnie są częstym składnikiem diet odchudzających , lepiej sycą niż płatki z pszenicy, regulują przemianę materii. Zawierają cały wachlarz składników mineralnych, w tym żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz witaminy z grupy B, witaminę E, sporo kwasu pantotenowego oraz foliowego. Uważa się, że dzięki swemu składowi mogą zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także kamicy żółciowej i nowotworom piersi, prostaty oraz okrężnicy.

Płatki jęczmienne pomocne przy niestrawności

Płatki jęczmienne zawierają prawie 10 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, więc stosowane są często w zapobieganiu zaparciom, wzdęciom i niestrawności. Uważa się również, że mogą zmniejszać ryzyko zawału serca oraz obniżać poziom cholesterolu. Betaglukany zawarte w jęczmieniu w sporej ilości wykazują działanie przeciwwirusowe, a co za tym idzie podnoszące odporność. Płatki jęczmienne zawierają w swym składzie witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, miedź, chrom. Ten ostatni może stymulować produkcję insuliny we krwi, tj regulować poziom glukozy. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają zapobiegać nowotworom.

Płatki kukurydziane obniżą ciśnienie

Płatki kukurydziane zawierają dużo błonnika pokarmowego (prawie 7 g w 100 g produktu), a także magnezu, żelaza, potasu, selenu, są jednak również ukrytym źródłem sodu, dlatego nie są polecane przy problemach z nerkami, nadciśnieniem czy niewydolnością krążenia. Są lekkostrawne, a zatem także odpowiednie dla dzieci.

Płatki jaglane wygładzą cerę

Płatki jaglane, podobnie jak inne wymienione płatki, są dobrym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy E oraz wapnia, żelaza, potasu, fosfor, cynku oraz manganu.

Płatki ryżowe dobre dla dzieci

Płatki ryżowe to produkt wysoko ceniony w dietetyce ze względu na niską zawartość tłuszczu i bogaty zestaw wartościowych składników odżywczych. Świetnie nadają się dla małych dzieci, osób starszych, alergików oraz osób cierpiących na celiakię i inne schorzenia przewodu pokarmowego.

Kilka słów o pseudozbożach

Wymieniając różne rodzaje płatków, nie możemy pominąć płatków z tzw. pseudozbóż. Mianem tym określa się rośliny wytwarzające bogate w skrobię nasiona, które wyglądem przypominają zboża, lecz się do nich nie zaliczają. Mowa tu o gryce, amarantu sie i quinoa.

Płatki gryczane, choć mało popularne, są bardzo wartościowe. Różnią się od innych płatków wszystkim składem aminokwasowym, dobrze wpływają na pracę mózgu. Zawierają mnóstwo składników mineralnych niezbędnych dla naszego organizmu, a więc magnez, żelazo, wapń, siarkę, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod. Są również źródłem witaminy E oraz B1 i B2. Charakterystyczny posmak tych płatków idealnie komponuje się z rozmaitymi orzechami.

Amarantus - sporo białka i NNKT

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ci, którzy go spróbowali, często do niego wracają. Zawiera duże ilości białka, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne m. in. magnez, wapń, potas, fosfor czy żelazo, których zawartość jest znacznie wyższa niż np. w pszenicy. Amarantus działa przeciwmiażdżycowo, zawiera drobną frakcję skrobi dzięki czemu jest ona łatwostrawna i dostarcza organizmowi energii. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B i prekursorów witaminy E. Do musli najlepiej użyć amarantusa preparowanego, tzn. poddanego specjalnej obróbce cieplnej.

Płatki quinoa - witaminy i błonnik

Płatki quinoa wytwarzane są z ekologicznego ziarna quinoa, uważanego przez Inków za lecznicze źródło życia i stanowiącego ich główne pożywienie. Odznaczają się wysoką zawartością białka (13-22%), są bogatym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów.

Rzadko stosowane przez nas otręby usprawniają perystaltykę jelit, gdyż zawierają sporą ilość błonnika nierozpuszczalnego. Przyspieszają też metabolizm, walcząc jednocześnie z zaparciami. Mogą również zapobiegać nowotworom żołądka czy jelita grubego. Są produktem powstałym z przemiału pełnego ziarna zbóż. W ich skład wchodzi głównie zewnętrzna warstwa ziarna, najbogatsza pod względem składników odżywczych. Cechują się wysoką zawartością witamin A, E oraz fosforu, wapnia, potasu, cynku oraz magnezu. Otręby pszenne mogą mieć także działanie przeciwpasożytnicze.

Im więcej w naszej mieszance różnorodnych ziaren zbóż, owoców, orzechów i nasion, tym taki produkt jest bogatszym uzupełnieniem naszej diety. Nie powinniśmy ograniczać się tylko jednego rodzaju płatków. Najważniejszy jest umiar.

Zobacz wideo

źródło: Okazje.info

Więcej o: