Arbuzowa salsa
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta
Wymieszaj pokrojone w kostkę: arbuza, zielnego ogórka, czerwoną cebulę, jedną małą papryczkę jalapeno. Polej całość sokiem z limonki i sosem sojowym. Posyp posianymi listkami mięty. Jeśli lubisz pikantne potrawy - dodaj jeszcze starty na tarce kawałek imbiru.
Salsa arbuzowa to dobry dodatek do mięs z grilla (zamiast tłustych, gotowych sosów albo tradycyjnego ketchupu i musztardy), meksykańskich chipsów z tortilli albo pełnoziarnistego chrupkiego pieczywa.
Sałatka z arbuzem i fetą
Fot. Roman Andrasik
Pokrój na duże kawałki arbuza (usuń wcześniej pestki) i wymieszaj go z serem feta i melonem albo z czerwoną cebulą, awokado i miętą. Sałatkę dopraw sosem balsamicznym, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu.
Zielona sałata z arbuzem
shutterstockWymieszaj ulubione rodzaje sałat z arbuzem i fetą. Polej sałatę dressingiem - przyrządź taki, jaki lubisz. Może to być oliwa z oliwek, czosnek, musztarda dijon i odrobina miodu i soku z cytryny. Arbuz świetnie smakuje także z krewetkami. 10 dużych krewetek wrzuć do gotującej się wody z listkiem laurowym, pieprzem, solą, łyżką soku z cytryny i ząbkiem czosnku. Gotuj krewetki przez około 10 minut, wyjmij i wystudź. Połóż na sałatkę krewetki, posyp całość porwaną bazylię.
Składniki sałatki możesz także przygotować jako przekąskę - z arbuza wykrój równej wielkości kostki, nałóż na nie fetę, awokado i cebulę. Całość polej sosem balsamicznym. Możesz także zrobić szaszłyki z arbuza i fety.
Arbuzowy koktajl
Fot. BBS
Do blendera wrzuć kawałki arbuza, zmiksuj go z miętą, kostkami lodu i gotowe! Możesz także zmiksować arbuza z malinami i truskawkami - to prawdziwa bomba witaminowa! Żeby urozmaicić smak wody, możesz dodać do niej zblendowanego arbuza, sok z cytryny i miętę.
Arbuzowy chłodnik
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja
Zmiksuj arbuza z miętą, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu (kilka kawałków arbuza zostaw do dekoracji). Przelej chłodnik do miseczek, udekoruj kawałkami arbuza i listkami mięty. Jeśli wolisz bardziej tradycyjny smak, chłodnik posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.