Energia przez cały dzień - 4 proste sposoby

Co w największym stopniu wpływa na poziom energii? Oczywiście to, co jesz przez cały dzień. Aby nie narażać się na gwałtowne wzrosty i spadki poziomu energii i utrzymać stały poziom cukru we krwi, potrzebujesz dobrej jakości jedzenia. Co jeść wyjaśniają Eksperci z Lion Fitness.

Energia przez cały dzień - co jeść?

Pożegnasz zmęczenie, senność i rozkojarzenie, jeśli będziesz jeść węglowodany pochodzące z pełnoziarnistych produktów, warzyw, owoców, roślin strączkowych, którym towarzyszy białko z orzechów, ryb, jaj i mięsa. Co prawda w balansowaniu poziomu cukru we krwi mniejszą rolę odgrywają tłuszcze i białko, ale są one także kluczowymi substancjami odżywczymi i w prawidłowej diecie nie może ich brakować.

4 sposoby na dodanie energii

1. Dużo pij

Większość ludzi odczuwa brak energii wskutek niedostatecznego nawodnienia organizmu! Jeśli uczuciu zmęczenia towarzyszy ból głowy oraz kłopoty z koncentracją i uczucie słabości, to znak, że nie pijesz wystarczająco dużo płynów. Pij wodę i niesłodzone napoje, także kawę i herbatę.

2. Jedz naturalne muesli

Naturalne płatki z dodatkiem orzechów i owoców plus mleko lub jogurt to naprawdę idealny posiłek na początek dnia. Zawiera mnóstwo węglowodanów złożonych, witaminy z grupy B, i beta glukan, które zmniejszają insulinową odpowiedź organizmu na posiłek i lepiej sycą.

3. Sięgaj po przekąski

Przekąski to ważny element zdrowego sposobu odżywiania. Ich celem jest podtrzymanie sytości i uzupełnienie zapasów energii. Staraj się, by przekąska nie składała się wyłącznie z mąki i cukru, ale zawierała węglowodany, błonnik, białko i tłuszcz. Zamiast kupować batonik lub ciastko, zabierz z domu garść orzechów, nasion i suszonych owoców. Jedz je powoli, dokładnie gryząc i wkładając do ust małe porcje.

4. Sięgaj po produkty mleczne

Mleko, jogurt, kefir - to unikalna kombinacja kluczowych składników odżywczych: wapnia, białka, witaminy D i B12, ryboflawiny i fosforu. Szklanka mleka to także 12 g węglowodanów i 8 g wysokiej jakości białka, co czyni je doskonałym źródłem energii, która nie wyczerpie się zbyt szybko. Białka zawarte w mleku modyfikują też insulinową odpowiedź organizmu, co ułatwia utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi i zapobiega napadom głodu. Unikaj słodzonych jogurtów oraz kefirów.

Artykuł pochodzi ze strony www.lionfitness.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.