ryby

Więcej o:

ryby

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    Zalecenia a polskie realia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat nie zmieniła swoich zaleceń. Eksperci są zgodni - powinniśmy spożywać ryby dwa razy w ciągu tygodnia. W Polsce niestety do tej pory nie stosujemy się do tych wytycznych. Zaledwie 8 proc. Polaków pilnuje swojej diety na tyle

  • Czyste wody - zdrowe ryby. Które ryby są najzdrowsze? Ranking

    Czyste wody – zdrowe  ryby Kiedy nasze wody są czyste, naturalnie ryby także są zdrowe i przepełnione wartościami odżywczymi. Dietetycy i lekarz biją od lat na alarm – ryby powinny stanowić podstawę naszej diety. Podczas gdy statystyczny Japończyk zjada rocznie 65 kg ryb

  • Jedz ryby! Ale dlaczego?

    Dołącz do nas na Facebooku   O tym, że ryby są zdrowe, wie każdy. Jednak nie wszyscy potrafimy odpowiedzieć na pytanie: dlaczego. Zawierają witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale co to nam daje na co dzień? Nie wszyscy chętnie sięgają po śledzia czy makrelę więc mogą być potrzebne

  • Czy wędzone ryby są zdrowe

    dostarczają nowych dowodów na dobroczynne działanie ryb. To źródło kwasów omega-3 , które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko alzheimera, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Kwasy omega-3 powinny być też stale obecne w diecie osób z

  • Jedz ryby! Według naukowców pomagają pokonać depresję!

    Warto sięgać po ryby! Nie dość, że są bardzo zdrowe, to dodatkowo poprawiają nastrój. Najnowsze badania potwierdzają, że jedzenie ryb jest pomocne w leczeniu depresji! Wszystko dzięki kwasom tłuszczowym omega-3, znajdującym się w rybach. Przeprowadzone na ponad tysiącu osób badania dowiodły, że

  • Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada!

    pieprzem i natrzeć nią rybę. Skórę ryby posmarować musztardą. Cebulki obrać, pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i grubo pokroić. Odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej posmarować małą ilością tłuszczu, na środku położyć rybę. Połowę warzyw włożyć do brzucha ryby a

  • Ryby morskie - dlaczego trzeba je jeść

    Populacje, których dieta obfituje w owoce morza, cieszą się zwykle znacznie lepszym zdrowiem niż te, których dieta jest uboga w ryby. Kiedy naukowcy zaczęli baczniej przyglądać się temu zjawisku okazało się, że tłuste, morskie ryby bogate są w wiele niezwykłych składników odżywczych. Eskimosi

  • "Na ryby! W każdziuteńki wolny dzień..."

    byśmy chciały, by Ronaldo nasze ciało zawiódł śmiało na Frascati, a potem nawet niech! - raz kozie śmierć - wykorzystał ze szczętem, to jednak musimy się skupić na rybach. Inaczej bowiem niż w piosence nie mamy tu leniwej rzeczki, ale ogromne, szumiące, głębokie morze, luksusowy jacht, złocista

  • Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

    pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą