Dietetyczny przepis na karpia w galarecie. Nie ma on aż tylu kalorii, a smakuje tak samo pysznie!

Dietetyczny przepis na karpia w galarecie nie musi być wcale skomplikowany. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a wielu domowników ucieszy się z jego obecności na wigilijnym stole. Jak go przygotować?

Dietetyczny przepis na karpia jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ryba w galarecie to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy uwielbiają ją ponad wszystko, inni nie mogą na nią patrzeć. Jedno jest jednak pewne - karp w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych i nie powinno jej zabraknąć na świątecznym stole. Jak przygotować rybę, by była pyszna i świeża? 

Dietetyczny karp w galarecie - przepis

Przygotowanie karpia w galarecie w wersji fit nie zajmuje dużo czasu, a może uszczęśliwić niejednego zgłodniałego domownika. Dobrze przygotowana ryba to świąteczny rarytas, który trafia w gusta wielu. Jak przygotować rybę w galarecie, by smakowała w niezapomniany sposób?

Warto wiedzieć, że 100 g tej potrawy to zaledwie około 135 kalorii, a więc niewiele. Porcja karpia w galarecie w połączeniu z kromką pełnoziarnistego pieczywa oraz ulubionymi świeżymi warzywami to pyszna, dietetyczna przekąska, która nie dość, że da nam poczucie sytości, to jeszcze wpłynie korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Karp bogaty jest między innymi w: 

  • białko
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3 i omega 6
  • witaminy z grupy B
  • witamina D
  • witamina A
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk i selen.

Karp w galarecie dla aktywnych to wspaniałe rozwiązanie, które na zawsze zostanie w pamięci. Należy więc kupić filety z karpia, oczyścić je, po czym pokroić w dzwonki. Następnie należy położyć je delikatnie na wrzący wywar z włoszczyzny z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy je na bardzo małym ogniu przez kilka minut i wyjmujemy ryby i włoszczyznę cedzakiem. Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy żelatynę (idealna galareta do ryby powstaje przy zastosowaniu żelatyny w proporcji około 1 łyżka na litr płynu). Dzwonka karpia układamy na półmisku, dodajemy pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, zielony groszek. Całość zalewamy ostrożnie ostudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki.

Do przygotowania pysznej ryby w galarecie można dobrać także inne jej gatunki. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Generalnie polecane są do tego prawie wszystkie gatunki ryb: pstrąg, szczupak, dorsz, łosoś, halibut, sandacz oraz popularny śledź.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.