Zastanawiasz się, czy ryba jest dobrym pomysłem na obiad i ile kalorii ma mintaj? Mintaj to świetny pomysł na obiad! Jest niskokaloryczny i naprawdę zdrowy. W 100 g mintaja pieczonego znajdziemy tylko 106 kcal. Jeszcze lepiej wypada mintaj na parze. Ten ma zaledwie 73 kcal w 100 g produktu. W tym „rankingu” najmniej korzystnie prezentuje się mintaj w panierce. Ile ma kalorii? Mintaj w panierce ma około 170 kcal w 100 g.
Mintaj jest jedną z popularniejszych ryb. Możemy go bez problemu kupić w supermarketach i praktycznie każdym sklepie rybnym. Nieco inaczej sprawa wygląda z morszczukiem. To niebyt popularna ryba. Obie są smaczne i zdrowe. Mintaj czy morszczuk? Która ryba lepsza i zdrowsza? Mintaj zawiera niewiele kwasów z rodziny omega-3, przeciętną ilość białka, jednak ma także niewielką zawartość metali ciężkich. Morszczuk jest chudszą rybą i także nie znajdziemy w nim niewiele metali ciężkich. Wyróżnia się natomiast dużą zawartością cennego kwasu DHA.
Którą rybę wybrać? Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Jednak mintaja na pewno łatwiej dostaniemy w sklepach. Z tego powodu przygotowaliśmy przepisy na mintaja pieczonego, mintaja na parze i mintaja w panierce.
Mintaj pieczony z piekarnika z warzywami
Składniki:
Przygotowanie: Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj i ewentualnie poporcjuj mintaja. Jeśli korzystasz z mrożonych filetów, odpowiednio wcześniej rozmroź rybę. Musisz być rozmrożona całkowicie. Inaczej może się rozpadać podczas pieczenia. Na patelni podsmaż na łyżce masła pokrojoną w plastry cebulę. Na papierze do pieczenia układaj oprószoną solą i pieprzem rybę, cebulę. Połóż obok umytą, obraną i pokrojoną w słupki marchewkę. Podobnie przygotuj fasolkę – oczywiście bez krojenia jej w słupki. Wszystko skrop obficie sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec posyp pokrojoną drobno pietruszką lub koperkiem. Wszystko zawiń w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mintaj w panierce z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami
Składniki:
Przygotowanie: Umyj i pokrój na mniejsze kawałki mintaja. Jeśli wybrałeś rybę mrożoną, wcześniej wyjmij ją do rozmrożenia. Musi być całkowicie rozmrożona, w innym przypadku będzie rozpadać się podczas smażenia. Roztrzep w miseczce jajko z odrobiną wody, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Obtaczaj rybę po kolei w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Do bułki tartej możesz dodać odrobinę startego parmezanu, to pokręcić smak. Smaż na złocisty kolor z obu stron. W międzyczasie umyj, obierz i zalej zimną wodą ziemniaki. Gotuj ja na wolnym ogniu w osolonej wodzie około 30 minut. Sprawdzaj ich miękkość. Przygotuj sałatkę. Obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę. Odciśnij z nich wodę. Poszatkuj kapustę kiszoną, także odsącz z niej wodę. Połącz składniki, dodaj cukier, kminek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj dwie-trzy łyżki oleju. Wymieszaj i serwuj z ugotowanymi ziemniakami i mintajem w panierce.
Mintaj na parze z brokułami i kalafiorem z sosem pomidorowym
Składniki:
Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek i wrzuć do pomidorów. Duś na wolnym ogniu aż powstanie gęsty pomidorowy sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie umyj i poporcjuj rybę. Oprósz ją solą i pieprzem. Ułóż w garnku do gotowania na parze obok brokułów i kalafiora. Wszystko posyp solą i skrop sokiem z cytryny. Gotuj na parze około 15-20 minut. Mintaja na parze podawaj z warzywami, sosem pomidorowym i kaszą gryczaną.