Ryba na obiad w nowej odsłonie. Panierka jest nudna! Jak przygotować rybę na obiad fit?

Ryba na obiad fit odmieni twoją dietę. Jeśli zawsze smażyłeś rybę na obiad w grubej panierce z mąki, jajka i bułki tartej, czas na nowe przepisy i eksperymenty w kuchni. Z czym podać rybę na obiad? Jaka będzie najlepsza ryba na obiad? Dorsz, łosoś, a może jeszcze coś innego? Poznaj nasze najlepsze przepisy na rybę na obiad pieczoną, smażoną, gotowaną na parze i z warzywami.

Ryba na obiad – z czym podać?

Klasyczna ryba na obiad to oczywiście popularny mintaj – ewentualnie sola – panierowany w grubej panierce z mąki pszennej, jajka roztrzepanego z przyprawami oraz bułki tartej. Smażona na głębokim oleju i serwowana z ziemniakami oraz surówka z kapusty. To połączenie niezmiennie kojarzy nam się z piątkowym obiadem na każdej niemal szkolnej czy pracowniczej stołówce. Tak gotowały nasze mamy i nasze babcie.

Choć taka wersja jest pyszna, nie ukrywajmy, że także dość kaloryczna. Z czym podać rybę na obiad, aby nieco odchudzić to danie? Mniej kalorii zyskamy na przykład rezygnując z tuczącej panierki. Ograniczymy też ich spożycie, gdy wybierzemy rybę na obiad pieczoną albo rybę na obiad gotowaną na parze. Odpowiadając na pytanie – z czym podać rybę na obiad – nasuwa się jedno: z warzywami! Warzywa zamiast węglowodanów to zawsze świetny pomysł. Zrezygnujcie z ziemniaków na rzecz brokułów czy kalafiora. I oczywiście zawsze świetnym pomysłem jest surówka z kapusty.

Ryba na obiad – dorsz, łosoś, a może coś jeszcze innego?

Domowa ryba na obiad to najczęściej mintaj. Niekiedy wybieramy solę lub tilapię. Te gatunki są najtańsze i najłatwiej je dostać w sklepach rybnych oraz supermarketach. Jeszcze niedawno bardzo popularną rybą była panga. Na szczęście nagłośniono, w jakich warunkach jest ona hodowana i jak bardzo jest niezdrowa.

Oprócz klasycznego mintaja warto kupić też inne ryby na obiad. Proponujemy dorsza, łososia, zębacza, sandacza, halibuta. Te odmiany powinniśmy znaleźć bez trudu w dobrych sklepach rybnych. Pamiętajcie, że lepiej kupować filety świeże, niemrożone. Kupując rybę mrożoną, nie macie pewności, co do jej świeżości, a na dodatek wychodzi ona drożej. Płacicie także za lód! Ciekawym pomysłem jest wykorzystywanie także ryb w puszce. Tutaj oczywiście warto wspomnieć o tuńczyku. Oczywiście nie możemy go jeść zbyt często – w dużych ilościach może być niezdrowy z powodu zawartości rtęci. Jednak jedzony raz na jakiś czas na pewno nie wpłynie na nasze zdrowie.

Poniżej znajdziecie kilka fantastycznych, sprawdzonych przepisów na rybę na obiad fit.

Ryba na obiad pieczona

Składniki:

  • 200 g dozwolonej białej ryby,
  • trzy plastry cytryny,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sok z jednej cytryny,
  • 50 g brązowego ryżu.

Przygotowanie: Ugotuj ryż z godnie z opisem na opakowaniu. Rybę umyj i połóż na papierze do pieczenia. Posyp solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, ułóż na rybie plastry cytryny. Zawiń papier szczelnie. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Ryba na obiad smażona

Składniki:

  • 200 g dowolnej białej ryby,
  • trzy-cztery łyżki oleju sezamowego,
  • mieszanka warzyw na patelnię, na przykład chińska,
  • 50 g białego ryżu,
  • sól, pieprz,
  • kawałek imbiru,
  • sok z jednej limonki.

Przygotowanie: Ugotuj ryż z godnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż rybę pokrojoną w drobne kawałki. Po chwili dodaj mieszankę warzyw. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz startym na tarce imbirem. Duś na patelni około 12 minut. Podawaj z warzywami.

Ryba na obiad gotowana na parze

Składniki:

  • 200 g dowolnej białej ryby,
  • sól, pieprz,
  • dwie garści brokułów,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • cytryna.

Przygotowanie: Umyj i pokrój rybę. Obsyp solą i pieprzem. Gotuj w garnku do gotowania na parze razem z brokułami i kalafiorem. Tuż przed jedzeniem skrop solidnie rybę i warzywa sokiem z cytryny.

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g dowolnej białej ryby,
  • dwa pomidory,
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • trzy ziemniaki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Umyj i pokrój na mniejsze kawałki rybę. Na patelni duś przez chwilę pokrojone w kostkę pomidory. Gdy zupełnie się rozpadną, dodaj śmietanę lub jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Umyj, obierz i pokrój drobno ziemniaki, fasolkę szparagową. Wszystkie składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Dopraw ponownie solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż koktajlowe pomidorki. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.