Klasyczna ryba na obiad to oczywiście popularny mintaj – ewentualnie sola – panierowany w grubej panierce z mąki pszennej, jajka roztrzepanego z przyprawami oraz bułki tartej. Smażona na głębokim oleju i serwowana z ziemniakami oraz surówka z kapusty. To połączenie niezmiennie kojarzy nam się z piątkowym obiadem na każdej niemal szkolnej czy pracowniczej stołówce. Tak gotowały nasze mamy i nasze babcie.
Choć taka wersja jest pyszna, nie ukrywajmy, że także dość kaloryczna. Z czym podać rybę na obiad, aby nieco odchudzić to danie? Mniej kalorii zyskamy na przykład rezygnując z tuczącej panierki. Ograniczymy też ich spożycie, gdy wybierzemy rybę na obiad pieczoną albo rybę na obiad gotowaną na parze. Odpowiadając na pytanie – z czym podać rybę na obiad – nasuwa się jedno: z warzywami! Warzywa zamiast węglowodanów to zawsze świetny pomysł. Zrezygnujcie z ziemniaków na rzecz brokułów czy kalafiora. I oczywiście zawsze świetnym pomysłem jest surówka z kapusty.
Domowa ryba na obiad to najczęściej mintaj. Niekiedy wybieramy solę lub tilapię. Te gatunki są najtańsze i najłatwiej je dostać w sklepach rybnych oraz supermarketach. Jeszcze niedawno bardzo popularną rybą była panga. Na szczęście nagłośniono, w jakich warunkach jest ona hodowana i jak bardzo jest niezdrowa.
Oprócz klasycznego mintaja warto kupić też inne ryby na obiad. Proponujemy dorsza, łososia, zębacza, sandacza, halibuta. Te odmiany powinniśmy znaleźć bez trudu w dobrych sklepach rybnych. Pamiętajcie, że lepiej kupować filety świeże, niemrożone. Kupując rybę mrożoną, nie macie pewności, co do jej świeżości, a na dodatek wychodzi ona drożej. Płacicie także za lód! Ciekawym pomysłem jest wykorzystywanie także ryb w puszce. Tutaj oczywiście warto wspomnieć o tuńczyku. Oczywiście nie możemy go jeść zbyt często – w dużych ilościach może być niezdrowy z powodu zawartości rtęci. Jednak jedzony raz na jakiś czas na pewno nie wpłynie na nasze zdrowie.
Poniżej znajdziecie kilka fantastycznych, sprawdzonych przepisów na rybę na obiad fit.
Składniki:
Przygotowanie: Ugotuj ryż z godnie z opisem na opakowaniu. Rybę umyj i połóż na papierze do pieczenia. Posyp solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, ułóż na rybie plastry cytryny. Zawiń papier szczelnie. Piecz 20 minut w 180 stopniach.
Składniki:
Przygotowanie: Ugotuj ryż z godnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż rybę pokrojoną w drobne kawałki. Po chwili dodaj mieszankę warzyw. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz startym na tarce imbirem. Duś na patelni około 12 minut. Podawaj z warzywami.
Składniki:
Przygotowanie: Umyj i pokrój rybę. Obsyp solą i pieprzem. Gotuj w garnku do gotowania na parze razem z brokułami i kalafiorem. Tuż przed jedzeniem skrop solidnie rybę i warzywa sokiem z cytryny.
Składniki:
Przygotowanie: Umyj i pokrój na mniejsze kawałki rybę. Na patelni duś przez chwilę pokrojone w kostkę pomidory. Gdy zupełnie się rozpadną, dodaj śmietanę lub jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Umyj, obierz i pokrój drobno ziemniaki, fasolkę szparagową. Wszystkie składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Dopraw ponownie solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż koktajlowe pomidorki. Piecz 30 minut w 180 stopniach.