Święta w wersji fit? To możliwe! Oto przepisy od Ewy Chodakowskiej na tradycyjne dania w nieco 'odchudzonej' wersji I Żywienie Myfitness
Święta w wersji fit? To możliwe! Oto przepisy od Ewy Chodakowskiej na tradycyjne dania w nieco "odchudzonej" wersji
Aleksandra Lipińska
Czy Święta mogą być fit, a przy tym smaczne? Jasne, że tak! Zobaczcie propozycje od trenerki Ewy Chodakowskiej na wigilijne dania i pyszne desery oraz spróbujcie przyrządzić potrawy w odchudzonej, ale także przepysznej wersji!
Przygotowanie: Kapustę duś z niewielką ilością wody, aż zmięknie. Pieczarki podsmaż na osobnej patelni do momentu, kiedy odparuje z nich woda. Do kapusty dodaj grzyby i podsmażaj z cebulą i olejem. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem i solą. Ostudź. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej, dodaj do niej wodę, połącz z odrobiną oleju i szczypty soli. Wyrób ciasto, jeśli będzie za rzadkie podsyp odrobiną mąki. Rozwałkuj je i wykrój cienkie krążki np. szklanką literatką. Ciasto napełniaj farszem i zalepiaj je w formie uszek. Gotuj je na wodzie z odrobiną soli i oliwy, aż wypłyną na powierzchnię.
Składniki na zupę grzybową:
seler korzeniowy - mały kawałek na zupę [50g]
cebula - [20g]
liść laurowy - [2g]
marchew - [50g]
pietruszka, korzeń - [15g]
grzyby suszone - mieszane m garść [60g]
pieprz mielony - do smaku
sól biała - szczypta
Przygotowanie: Namocz grzyby w szklance wodzy (przez całą noc). Następnego dnia przelej zawartość do garnka dodaj 400ml wody, obrane i pokrojone warzywa. Ugotuj. Pod koniec dodaj przyprawy.
REKLAMA
Sałatka jarzynowa fot. Shutterstock
Sałatka jarzynowa
Składniki na sałatkę jarzynową:
ziemniaki - [50g]
marchew - [80g]
pietruszka, korzeń - mała sztuka [27g]
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
ogórek kwaszony - [40g]
jabłko - [40g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [60g]
pieprz mielony - [2g]
sól biała - szczypta
natka pietruszki - 1 łyżeczka posiekanej
cebula - [20g]
Przygotowanie: Warzywa podstawowe (3 pierwsze składniki) ugotuj do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ogórek, ugotowane żółtko, jabłko. Jogurt wymieszaj z poszatkowaną cebulą, natką i przyprawami. Wymieszaj sos z sałatką.
. www.mniammniam.com
Śledzik na słodko
Składniki:
śledź, świeży - [70g]
cebula - [20g]
jabłko - [30g]
rodzynki, suszone bez cukru - 1 łyżeczka [5g]
koper ogrodowy - łyżeczka
olej lniany - łyżeczka
Przygotowanie: Rybę dobrze opłucz i wysusz. Pokrój w kawałki i ułóż na plasterkach jabłka. Posyp plasterkami cebuli, koperkiem i skrop olejem. Przed podaniem przechowuj godzinę w lodówce aby smaki się połączyły.
. www.tasteofhome.com
Dorsz pieczony
Składniki:
olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
płatki migdałowe - 1 łyżeczka [5g]
sok ze świeżej cytryny - [20g]
pieprz mielony - do smaku
dorsz pacyficzny, świeży - [100g]
Przygotowanie: Rybę natrzyj olejem, przyprawami i posyp migdałami. Upiecz w piekarniku do miękkości. Na talerzu skrop sokiem z cytryny.
Przygotowanie: Suche składniki: mąka, otręby, płatki, sól, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Do miski dodać miód i jajko, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać niewielką ilość zimnej wody. Dodać pokruszoną czekoladę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy w dłoni formować ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 - 15 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Smacznego!