Święta w wersji fit? To możliwe! Oto przepisy od Ewy Chodakowskiej na tradycyjne dania w nieco "odchudzonej" wersji

Zupa grzybowa z uszkami
Składniki na uszka według przepisu od Ewy Chodakowskiej:
- mąka pszenna, pełnoziarnista - [42g]
- woda - [30ml]
- olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
- kapusta kiszona - porcja [50g]
- cebula - [10g]
- pieczarka - 2 szt. [20g]
- sól - szczypta do smaku
- pieprz, mielony - do smaku
Przygotowanie:
Kapustę duś z niewielką ilością wody, aż zmięknie. Pieczarki podsmaż na osobnej patelni do momentu, kiedy odparuje z nich woda. Do kapusty dodaj grzyby i podsmażaj z cebulą i olejem. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem i solą. Ostudź. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej, dodaj do niej wodę, połącz z odrobiną oleju i szczypty soli. Wyrób ciasto, jeśli będzie za rzadkie podsyp odrobiną mąki. Rozwałkuj je i wykrój cienkie krążki np. szklanką literatką. Ciasto napełniaj farszem i zalepiaj je w formie uszek. Gotuj je na wodzie z odrobiną soli i oliwy, aż wypłyną na powierzchnię.
Składniki na zupę grzybową:
- seler korzeniowy - mały kawałek na zupę [50g]
- cebula - [20g]
- liść laurowy - [2g]
- marchew - [50g]
- pietruszka, korzeń - [15g]
- grzyby suszone - mieszane m garść [60g]
- pieprz mielony - do smaku
- sól biała - szczypta
Przygotowanie:
Namocz grzyby w szklance wodzy (przez całą noc). Następnego dnia przelej zawartość do garnka dodaj 400ml wody, obrane i pokrojone warzywa. Ugotuj. Pod koniec dodaj przyprawy.

Sałatka jarzynowa
Składniki na sałatkę jarzynową:
- ziemniaki - [50g]
- marchew - [80g]
- pietruszka, korzeń - mała sztuka [27g]
- żółtko jaja kurzego - 1 szt.
- ogórek kwaszony - [40g]
- jabłko - [40g]
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [60g]
- pieprz mielony - [2g]
- sól biała - szczypta
- natka pietruszki - 1 łyżeczka posiekanej
- cebula - [20g]
Przygotowanie:
Warzywa podstawowe (3 pierwsze składniki) ugotuj do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ogórek, ugotowane żółtko, jabłko. Jogurt wymieszaj z poszatkowaną cebulą, natką i przyprawami. Wymieszaj sos z sałatką.

Śledzik na słodko
Składniki:
- śledź, świeży - [70g]
- cebula - [20g]
- jabłko - [30g]
- rodzynki, suszone bez cukru - 1 łyżeczka [5g]
- koper ogrodowy - łyżeczka
- olej lniany - łyżeczka
Przygotowanie:
Rybę dobrze opłucz i wysusz. Pokrój w kawałki i ułóż na plasterkach jabłka. Posyp plasterkami cebuli, koperkiem i skrop olejem. Przed podaniem przechowuj godzinę w lodówce aby smaki się połączyły.

Dorsz pieczony
Składniki:
- olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
- płatki migdałowe - 1 łyżeczka [5g]
- sok ze świeżej cytryny - [20g]
- pieprz mielony - do smaku
- dorsz pacyficzny, świeży - [100g]
Przygotowanie: Rybę natrzyj olejem, przyprawami i posyp migdałami. Upiecz w piekarniku do miękkości. Na talerzu skrop sokiem z cytryny.


Otrębowo-owsiane ciasteczka z czekoladą
Składniki:
- mąka orkiszowa typ 1850 - niepełna szklanka
- otręby owsiane lub żytnie - 1/3 szklanki
- płatki owsiane - 1/2 szklanki
- czekolada gorzka (minimum 75% kakao) - 30g (1/3 tabliczki)
- jajko - 1 szt.
- miód pszczeli, płynny - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - niespełna 1/2 łyżeczki
- sól morska- szczypta
Przygotowanie:
Suche składniki: mąka, otręby, płatki, sól, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Do miski dodać miód i jajko, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać niewielką ilość zimnej wody. Dodać pokruszoną czekoladę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy w dłoni formować ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 - 15 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Smacznego!