Rozpoczynając odchudzanie, chcemy jak najszybciej osiągnąć założony efekt. Niestety zasada im szybciej, tym lepiej w tym przypadku nie zadziała. Szybko zrzucone kilogramy często wracają po krótkim czasie. Jednym z poważniejszych błędów, który popełniamy, jest głodzenie się. Zbyt długie przerwy w dostarczaniu kolejnych posiłków powodują zwolnienie metabolizmu. Organizm nieregularnie odżywiany stara się zapewnić sobie zapasy na wypadek wystąpienia kolejnych przerw w podaży energii.
Ekspert: Justyna Chaberska, dietetyk Wygodnadieta.pl
Regularne oraz odpowiednio zbilansowane posiłki pozwalają organizmowi pracować płynnie, bez okresów przestoju i skoków energetycznych. Nie wywołują również napadów wilczego głodu, które zazwyczaj dokuczają nam wieczorem, gdy opada stres i gdzie po całodziennym wysiłku, zaczynamy coraz wyraźniej odczuwać głód. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, ponieważ w naturalny sposób przyspieszy to metabolizm. Składniki odżywcze są odpowiednio zagospodarowywane, dlatego organizm nie musi gromadzić zapasów na ewentualność późniejszej głodówki.
Większość energii powinniśmy pozyskiwać z węglowodanów złożonych, jednak uproszczeniem byłoby stwierdzenie, że węglowodany proste są zbędne w procesie odchudzania. Proces przekształcania węglowodanów złożonych w glukozę, która jest głównym nośnikiem energii w naszym organizmie, jest o wiele dłuższy. W związku z tym, dają nam siłę na dłużej w porównaniu z węglowodanami prostymi. Jedząc produkty będące bogatym źródłem węglowodanów złożonych, czujemy dłużej sytość i nie mamy ochoty np. na podjadanie między posiłkami.
Węglowodany znajdziemy przede wszystkim w wyrobach z pełnego ziarna zbóż (pieczywie i makaronie pełnoziarnistym), w owsiance, otrębach, kaszach (np. jęczmiennej, gryczanej), w brązowym ryżu, kiełkach pszenicy, czy też w roślinach strączkowych. Naturalne źródła węglowodanów są wyjątkowo cenne dla organizmu, również dlatego, że posiadają wiele innych prozdrowotnych składników (np. w produktach pełnoziarnistych znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk).
Warto również pamiętać o błonniku pokarmowym, który jest szczególnym rodzajem węglowodanów złożonych. Z uwagi na fakt, iż nie ulega on działaniu enzymów trawiennych pełni bardzo istotne funkcje w naszym organizmie, m.in. oczyszcza go z toksyn, intensyfikuje też procesy trawienne, usprawniając pracę jelit i tym samym wspomaga nas w walce z dodatkowymi kilogramami.
Musimy pamiętać o tym, by w naszym pożywieniu nie zabrakło tłuszczów nienasyconych, które wzmacniają odporność, redukują poziom złego cholesterolu. Są również niezbędne przy rozprowadzaniu do komórek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. Omega 3 i Omega 6) znajdziemy m.in. w oliwie i niektórych olejach z pierwszego tłoczenia (m.in. oleju rzepakowym oraz oleju lnianym, który należy spożywać jedynie na zimno). Cennym źródłem NNKT są też orzechy i ryby morskie, choć trzeba pamiętać o umiarze w ich spożywaniu. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczy są produktami dosyć kalorycznymi.
Białko jest niezbędne w procesie formowania i regeneracji tkanek miękkich naszego ciała. Ponieważ sam organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości białka, konieczna jest stała podaż ich do organizmu. Pełnowartościowe białko, w którym znajdziemy wszystkie niezbędne aminokwasy, znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, w jajach i w produktach mlecznych (przede wszystkim fermentowanych, takich jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka). Wśród roślin cennym źródłem białka są rośliny strączkowe, w tym soja (szczególnie polecany jest tempeh), orzechy, pestki dyni i słonecznika, czy jagody goji.
Pamiętajmy o produktach bogatych w białko, gdy traktujemy odchudzanie jako proces. Produkty te są zazwyczaj mniej kaloryczne niż te, które obfitują w tłuszcze i węglowodany (szczególnie proste), a zapewniają uczucie sytości.