• Link został skopiowany

Jesteś na diecie, a waga ani drgnie? Zacznij jeść więcej, a schudniesz

Istnieje przekonanie, że aby zgubić zbędne kilogramy należy mniej jeść. Nic bardziej mylnego! Nasza ekspertka Justyna Chaberska z Wygodnadieta.pl radzi, jakich błędów nie popełniać, gdy próbujemy schudnąć.
autorfotolia.pl autorfotolia.pl autorfotolia.pl

Głodówka nie pozwala schudnąć

Rozpoczynając odchudzanie, chcemy jak najszybciej osiągnąć założony efekt. Niestety zasada im szybciej, tym lepiej w tym przypadku nie zadziała. Szybko zrzucone kilogramy często wracają po krótkim czasie. Jednym z poważniejszych błędów, który popełniamy, jest głodzenie się. Zbyt długie przerwy w dostarczaniu kolejnych posiłków powodują zwolnienie metabolizmu. Organizm nieregularnie odżywiany stara się zapewnić sobie zapasy na wypadek wystąpienia kolejnych przerw w podaży energii.

Ekspert: Justyna Chaberska, dietetyk Wygodnadieta.pl

ZOBACZ: olej kokosowy odchudza i wzmacnia odporność

Healthy woman near open fridge Healthy woman near open fridge autorfotolia.pl

5 posiłków dziennie przyspieszy metabolizm

Regularne oraz odpowiednio zbilansowane posiłki pozwalają organizmowi pracować płynnie, bez okresów przestoju i skoków energetycznych. Nie wywołują również napadów wilczego głodu, które zazwyczaj dokuczają nam wieczorem, gdy opada stres i gdzie po całodziennym wysiłku, zaczynamy coraz wyraźniej odczuwać głód. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, ponieważ w naturalny sposób przyspieszy to metabolizm. Składniki odżywcze są odpowiednio zagospodarowywane, dlatego organizm nie musi gromadzić zapasów na ewentualność późniejszej głodówki.

POZNAJ: sekrety płaskiego brzucha

close up of carbohydrate food close up of carbohydrate food autorfotolia.pl

Węglowodany, czyli dobra energia

Większość energii powinniśmy pozyskiwać z węglowodanów złożonych, jednak uproszczeniem byłoby stwierdzenie, że węglowodany proste są zbędne w procesie odchudzania. Proces przekształcania węglowodanów złożonych w glukozę, która jest głównym nośnikiem energii w naszym organizmie, jest o wiele dłuższy. W związku z tym, dają nam siłę na dłużej w porównaniu z węglowodanami prostymi. Jedząc produkty będące bogatym źródłem węglowodanów złożonych, czujemy dłużej sytość i nie mamy ochoty np. na podjadanie między posiłkami.

Węglowodany znajdziemy przede wszystkim w wyrobach z pełnego ziarna zbóż (pieczywie i makaronie pełnoziarnistym), w owsiance, otrębach, kaszach (np. jęczmiennej, gryczanej), w brązowym ryżu, kiełkach pszenicy, czy też w roślinach strączkowych. Naturalne źródła węglowodanów są wyjątkowo cenne dla organizmu, również dlatego, że posiadają wiele innych prozdrowotnych składników (np. w produktach pełnoziarnistych znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk).

SPRAWDŹ: 6 przepisów na zupy, od których nie utyjesz

young fit woman measuring belly young fit woman measuring belly autorfotolia.pl

Błonnik pokarmowy dobry na odchudzanie

Warto również pamiętać o błonniku pokarmowym, który jest szczególnym rodzajem węglowodanów złożonych. Z uwagi na fakt, iż nie ulega on działaniu enzymów trawiennych pełni bardzo istotne funkcje w naszym organizmie, m.in. oczyszcza go z toksyn, intensyfikuje też procesy trawienne, usprawniając pracę jelit i tym samym wspomaga nas w walce z dodatkowymi kilogramami.

ZOBACZ: 5 produktów, które są zdrowe tylko z nazwy

ryby ryby autorfotolia.pl

Skuteczne odchudzanie a tłuszcze

Musimy pamiętać o tym, by w naszym pożywieniu nie zabrakło tłuszczów nienasyconych, które wzmacniają odporność, redukują poziom złego cholesterolu. Są również niezbędne przy rozprowadzaniu do komórek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. Omega 3 i Omega 6) znajdziemy m.in. w oliwie i niektórych olejach z pierwszego tłoczenia (m.in. oleju rzepakowym oraz oleju lnianym, który należy spożywać jedynie na zimno). Cennym źródłem NNKT są też orzechy i ryby morskie, choć trzeba pamiętać o umiarze w ich spożywaniu. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczy są produktami dosyć kalorycznymi.

SPRAWDŹ: 8 największych pułapek dietetycznych

autorfotolia.pl autorfotolia.pl autorfotolia.pl

Białko buduje mięśnie i wspiera odchudzanie

Białko jest niezbędne w procesie formowania i regeneracji tkanek miękkich naszego ciała. Ponieważ sam organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości białka, konieczna jest stała podaż ich do organizmu. Pełnowartościowe białko, w którym znajdziemy wszystkie niezbędne aminokwasy, znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, w jajach i w produktach mlecznych (przede wszystkim fermentowanych, takich jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka). Wśród roślin cennym źródłem białka są rośliny strączkowe, w tym soja (szczególnie polecany jest tempeh), orzechy, pestki dyni i słonecznika, czy jagody goji.

Pamiętajmy o produktach bogatych w białko, gdy traktujemy odchudzanie jako proces. Produkty te są zazwyczaj mniej kaloryczne niż te, które obfitują w tłuszcze i węglowodany (szczególnie proste), a zapewniają uczucie sytości.

ZOBACZ: 6 sposobów, by zjeść białko na śniadanie

Więcej o:

Komentarze (0)

Jesteś na diecie, a waga ani drgnie? Zacznij jeść więcej, a schudniesz

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).