Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce zasiądziemy do suto zastawionego stołu, gdzie czekać na nas będzie mnóstwo przysmaków, w tym również karp. To jedna z najpopularniejszych ryb, którą w Polsce spożywamy na Boże Narodzenie. Dań z karpiem w roli głównej jest naprawdę sporo, ale dziś sprawdzamy ile karp ma tak naprawdę kalorii, a także jakie ma wartości odżywcze.
Okazuje się, że karpia jemy stanowczo za rzadko. Zazwyczaj wybieramy go tylko raz w roku na Wigilię, a ze względu na swoje wartości odżywcze powinniśmy robić to znacznie częściej. 100 gramów ugotowanego karpia to 127 kalorie. Poniżej przedstawiamy wszystkie wartości odżywcze, które znajdują się w tej rybie słodkowodnej.
Wartość energetyczna - 127 kcal
Białko ogółem - 22,86 g
Tłuszcz - 7,17 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 1,388 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 2,985 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,835 g
Węglowodany - 0 g
Błonnik - 0 g
Witaminy
Witamina C – 1,6 mg, tiamina – 0,140 mg, ryboflawina – 0,070 mg, niacyna - 2,100 mg, witamina B6 - 0.219 mg, kwas foliowy - 17 µg, witamina A – 32 IU, witamina B12 – 1,47 µg
Minerały
Wapń – 52 mg, Żelazo - 1,59 mg, Magnez - 38 mg, Fosfor - 531 mg, Potas - 427 mg, Sód – 63 mg, Cynk - 1.90 mg
Tak naprawdę to ile kalorii będzie miał nasz wigilijny karp zależy tylko od nas. Tutaj musimy zwrócić szczególną uwagę na to jaką rybę kupujemy. Czym lepsza jakościowo tym zawiera w sobie więcej białka, a mniej tłuszczu i na odwrót. Przyrządzając karpia smażonego ważny jest również wybór tłuszczu, na którym będziemy go smażyć, a także panierka. Im jej więcej, tym więcej kalorii, dlatego nie dodawajmy ich sobie na własne życzenie.
Smażony karp (porcja około 100 gramów) ma od 200-300 kalorii.
Karp w galarecie jest zdecydowanie bardziej dietetycznym wyborem. Dlaczego? Głównie dlatego, że nie jest smażony, a gotowany. Tutaj również nie da się przybliżyć konkretnej liczby kalorii, bo wszystko zależy od tego co znajdzie się w galarecie poza karpiem. Niemniej jednak w 100 gramach karpia w galarecie mamy około 160-170 kalorii.
Okazuje się, że najbardziej dietetyczną opcją jest karp pieczony. Poddany obróbce termicznej w piekarniku zawiera około 150 kalorii (w 100 gramach). Ci, którzy nawet w Święta Bożego Narodzenia chcą dbać o formę powinni wybrać właśnie taką wersję przyrządzenia wigilijnej potrawy.