Składniki:
- 150g filetu z dorsza
- 100g pieczarek
- cebula
- 1/2 mozzarelli
- natka pietruszki
- 1/2 cytryny
- łyżka oleju kokosowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyciskamy sok z cytryny. Rybę kropimy sokiem i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Na dnie naczynia układamy 3/4 pieczarek. Na pieczarki kładziemy przyprawiony filet z dorsza. Kroimy natkę pietruszki i posypujemy nią rybę. Na koniec układamy na dorsza cebulę i pozostałe pieczarki. Trzemy na tarce mozzarellę i posypujemy nią warzywa. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Smacznego.
Składniki:
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 150g filetu z łososia
- 150g zielonych szparagów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- limonka
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
- chili (przyprawa)
Przygotowanie:
Szparagi kroimy na małe kawałki (ok. 5cm). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dorzucamy na patelnię szparagi. Następnie łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z limonki i skraplamy nim rybę. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Wrzucamy łososia na patelnię i dusimy z cebulą, czosnkiem i szparagami przez 15 minut. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dodajemy go do łososia. Mieszamy wszystkie składniki. Pyszny obiad gotowy.
Składniki:
- 200g filetu z łososia
- 10 pomidorków koktajlowych
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- łyżka oleju kokosowego
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny i kropimy nim łososia. Doprawiamy rybę solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę w kostkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i smażymy. Dorzucamy do niej pokrojone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy warzywa około 10 minut. Łososia wyciągamy z lodówki, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Do pomidorów wyciskamy czosnek i dodajemy listki bazylii ? dokładnie wszystko mieszamy. Łososia podajemy z pomidorami. Smacznego.
Składniki:
- 200g filetu z soli
- 200g pomidorów
- 1/2 mozzarelli
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- oregano
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciskamy sok z cytryny. Rybę kładziemy na foli aluminiowej i kropimy sokiem. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. Pomidory kroimy w plastry, kładziemy na rybę i wyciskamy na nie czosnek i posypujemy listkami bazylii. Mozarellę kroimy w plasterki i kładziemy na pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami do smaku. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe.
Składniki:
- 200g filetu z dorsza
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 1/4 kalafiora
- 1/4 brokułu
- łyżka oleju kokosowego
- sól
- bazylia
- oregano
- pieprz
Przygotowanie:
Rybę płuczemy w wodzie i posypujemy przyprawami. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Dorsza przysypujemy warzywami i gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Całość posypujemy przyprawami do smaku i gotowe.
Zobacz: Mintaj - prosty i przyjemny przepis na urozmaicenie codziennej diety