Obiad z rybą w roli głównej [5 PRZEPISÓW]

Ryby są smaczne i zdrowe! Znajdziecie w nich białko, witaminę D i kwasy tłuszczowe. Dodatkowo zawierają dużo składników mineralnych takich jak wapń, magnez i jod. Ryby wzmacniają naszą odporność, a nawet pomagają przy odchudzaniu. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Wypróbuj przepisy na obiad z rybą w roli głównej.
Zapiekany dorsz z pieczarkami Zapiekany dorsz z pieczarkami www.kraftrecipes.com

1. Zapiekany dorsz z pieczarkami

Składniki:

- 150g filetu z dorsza

- 100g pieczarek

- cebula

- 1/2 mozzarelli

- natka pietruszki

- 1/2 cytryny

- łyżka oleju kokosowego

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyciskamy sok z cytryny. Rybę kropimy sokiem i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Na dnie naczynia układamy 3/4 pieczarek. Na pieczarki kładziemy przyprawiony filet z dorsza. Kroimy natkę pietruszki i posypujemy nią rybę. Na koniec układamy na dorsza cebulę i pozostałe pieczarki. Trzemy na tarce mozzarellę i posypujemy nią warzywa. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Smacznego.

Zobacz: Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada!

Makaron z łososiem i szparagami Makaron z łososiem i szparagami www.elchinolatinococina.wordpress.com

2. Makaron z łososiem i szparagami

Składniki:

- 50g makaronu pełnoziarnistego

- 150g filetu z łososia

- 150g zielonych szparagów

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- limonka

- olej kokosowy

- sól

- pieprz

- chili (przyprawa)

Przygotowanie:

Szparagi kroimy na małe kawałki (ok. 5cm). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dorzucamy na patelnię szparagi. Następnie łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z limonki i skraplamy nim rybę. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Wrzucamy łososia na patelnię i dusimy z cebulą, czosnkiem i szparagami przez 15 minut. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dodajemy go do łososia. Mieszamy wszystkie składniki. Pyszny obiad gotowy.

Zobacz: Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia

Łosoś w pomidorach Łosoś w pomidorach www.simplegourmetcook.com

3. Łosoś w pomidorach

Składniki:

- 200g filetu z łososia

- 10 pomidorków koktajlowych

- mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 cytryny

- łyżka oleju kokosowego

- kilka listków bazylii

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny i kropimy nim łososia. Doprawiamy rybę solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę w kostkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i smażymy. Dorzucamy do niej pokrojone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy warzywa około 10 minut. Łososia wyciągamy z lodówki, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Do pomidorów wyciskamy czosnek i dodajemy listki bazylii ? dokładnie wszystko mieszamy. Łososia podajemy z pomidorami. Smacznego.

Zobacz: Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

Filet z soli zapiekany z mozzarellą Filet z soli zapiekany z mozzarellą www.homemadeinterest.com

4. Filet z soli zapiekany z mozzarellą

Składniki:

- 200g filetu z soli

- 200g pomidorów

- 1/2 mozzarelli

- cytryna

- 2 ząbki czosnku

- kilka listków bazylii

- oregano

- pieprz

- sól

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciskamy sok z cytryny. Rybę kładziemy na foli aluminiowej i kropimy sokiem. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. Pomidory kroimy w plastry, kładziemy na rybę i wyciskamy na nie czosnek i posypujemy listkami bazylii. Mozarellę kroimy w plasterki i kładziemy na pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami do smaku. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe.

Zobacz: Czy wędzone ryby są zdrowe

Dorsz z warzywami na parze Dorsz z warzywami na parze www.pinterest.com

5. Dorsz z warzywami na parze

Składniki:

- 200g filetu z dorsza

- papryka czerwona

- papryka zielona

- 1/4 kalafiora

- 1/4 brokułu

- łyżka oleju kokosowego

- sól

- bazylia

- oregano

- pieprz

Przygotowanie:

Rybę płuczemy w wodzie i posypujemy przyprawami. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Dorsza przysypujemy warzywami i gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Całość posypujemy przyprawami do smaku i gotowe.

Zobacz: Mintaj - prosty i przyjemny przepis na urozmaicenie codziennej diety

Więcej o: