Ryba na Wigilię - co zamiast karpia?

Planujesz Święta bez karpia? Jaką rybą w takim razie go zastąpić? Smażony karp to tradycja, jednak nie każdy z nas za nim przepada. Dlatego w takim wypadku warto wypróbować te przepisy.

Barszcz z uszkami, pierogi, ryby - to podstawowe potrawy, które zgodnie z tradycją powinny znaleźć się na gwiazdkowym stole. Jeśli karp nie należy do Twoich ulubionych potraw i chcesz, aby ta Wigilia Bożego Narodzenia odbyła się bez niego, zainspiruj się naszymi przepisami. 

1. Ryba w galarecie na wigilię - przepis

Składniki:

  • 5 filetów ryby (świeżych) np. dorsz lub sola
  • opakowanie żelatyny
  • paczka włoszczyzny
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
  • 2 liście laurowe

Zobacz: Na czym polega dieta rybna?

Ryba w galarecie na wigilię - przygotowanie: 

Podziel na kawałki filety, umyj i osusz. Posyp pieprzem. Obierz i pokrój włoszczyznę w plastry. Następnie włóż do garnka i gotuj około 20 minut w 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych, soli, pieprzu i ziela angielskiego. Odcedź warzywa, a do gotującego się wywaru włóż rybę i gotuj jeszcze około 10 minut. Rybę wyjmij, a wywar dopraw cukrem i dodaj żelatynę. Następnie wyłóż rybę i warzywa na półmisek i zalej schłodzoną żelatyną. Wstaw do lodówki, aż żelatyna stężeje. Nie przesadź z ilością żelatyny, bo galaretka wyjdzie zbyt twarda.

Co na wigilię zamiast karpia?Co na wigilię zamiast karpia? Pinterest

2. Ryba zapiekana na wigilię - przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów np. dorsz lub sola
  • paczka włoszczyzny
  • 2 cebule średniej wielkości
  • masło
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka wody

Ryba zapiekana na wigilię - przygotowanie:

Filety umyj i osusz, przypraw wegetą. Warzywa pokrój w plastry, a cebulę w kostkę. Rozgrzej w garnku masło, zeszklij cebulę, następnie dodaj warzywa, koncentrat i odrobinę wegety, a wszystko zalej szklanką wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Filety podsmaż z obu stron. Następnie piecz w żaroodpornym naczyniu wraz z podduszonymi warzywami około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Zobacz: Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia

3. Ryba smażona na wigilię - przepis

  • 1 kg filetów 
  • mąką
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia. 

Ryba smażona na wigilię - przygotowanie:

Umyj i osusz ryby. Przypraw pieprzem i solą z obu stron. Następnie roztrzep jajka, a na drugim talerzu rozsyp mąkę. Maczaj filety w jajku, a później obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni i smaż filety z dwóch stron. 

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.