Barszcz z uszkami, pierogi, ryby - to podstawowe potrawy, które zgodnie z tradycją powinny znaleźć się na gwiazdkowym stole. Jeśli karp nie należy do Twoich ulubionych potraw i chcesz, aby ta Wigilia Bożego Narodzenia odbyła się bez niego, zainspiruj się naszymi przepisami.
Zobacz: Na czym polega dieta rybna?
Ryba w galarecie na wigilię - przygotowanie:
Podziel na kawałki filety, umyj i osusz. Posyp pieprzem. Obierz i pokrój włoszczyznę w plastry. Następnie włóż do garnka i gotuj około 20 minut w 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych, soli, pieprzu i ziela angielskiego. Odcedź warzywa, a do gotującego się wywaru włóż rybę i gotuj jeszcze około 10 minut. Rybę wyjmij, a wywar dopraw cukrem i dodaj żelatynę. Następnie wyłóż rybę i warzywa na półmisek i zalej schłodzoną żelatyną. Wstaw do lodówki, aż żelatyna stężeje. Nie przesadź z ilością żelatyny, bo galaretka wyjdzie zbyt twarda.
Ryba zapiekana na wigilię - przygotowanie:
Filety umyj i osusz, przypraw wegetą. Warzywa pokrój w plastry, a cebulę w kostkę. Rozgrzej w garnku masło, zeszklij cebulę, następnie dodaj warzywa, koncentrat i odrobinę wegety, a wszystko zalej szklanką wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Filety podsmaż z obu stron. Następnie piecz w żaroodpornym naczyniu wraz z podduszonymi warzywami około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz: Flądra - niedroga, a dobra dla zdrowia
Umyj i osusz ryby. Przypraw pieprzem i solą z obu stron. Następnie roztrzep jajka, a na drugim talerzu rozsyp mąkę. Maczaj filety w jajku, a później obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni i smaż filety z dwóch stron.