Ryby na wigilię - jak je przyrządzić? Przepisy są naprawdę proste. Karpie, śledzie i łososie będą pyszne

Jakie ryby przygotować na wigilię, by kolacja była smaczna? Istnieje wiele propozycji, a my podpowiadamy te najtrafniejsze. Szykuje się wspaniała wieczerza.

Ryby na wigilii smakują najlepiej. Wielu z nas lubi karpie, inni natomiast wybierają dorsze. Jakie ryby sprawdzą się idealnie na stole świątecznym i jak je przygotować? Podpowiadamy najciekawsze przepisy, który przypadną do gustu wszystkim domownikom. 

Ryby na wigilię - jak je przyrządzić?

Jedną z ulubionych potraw wigilijnych Polaków jest śledź pod pierzynką. Aby go przygotować, potrzeba: 

  • filety śledziowe w oleju 6 szt.
  • sos sałatkowy czosnkowy Knorr 2 opakowania
  • marchewka 1 szt.
  • ziemniaki 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • ser żółty 150 g
  • ogórki korniszony 2 szt.
  • majonez 200 ml
  • natka pietruszki

Ziemniaki i marchew należy ugotować do miękkości. Następnie trzeba wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Sos sałatkowy Knorr wymieszać z majonezem. W szklanej misce lub na półmisku na dnie ułożyć śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Na śledzie położyć warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu. Po wierzchu posypać startym żółtym serem i udekorować listkami natki.

Przepis na śledzia pod pierzynką nie jest czasochłonny. Ta potrawa świetnie sprawdzi się podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. 

Ryba z warzywami "po grecku" - przepis

Aby przygotować rybę po grecku, potrzeba: 

  • filety rybne 4 szt.
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny mielony Knorr
  • sól
  • koncentrat pomidorowy 1 opak.
  • bułka tarta 3 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • pietruszki 2 szt.
  • seler 1 szt.
  • marchew 6 szt.
  • cebule 3 szt.
  • olej

Cebule należy obrać i posiekać na piórka. Podsmażyć na maśle, dodać pozostałe warzywa obrane i starte na grubych oczkach tarki. Podlać odrobiną wody i dusić przez 30 minut do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wymieszać z przecierem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki. Doprawić dla smaku.

Filety rybne umyć, odcisnąć i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwóch stron, przełożyć ryby na półmisek, przykryć duszonymi warzywami.

Taki przepis sprawdzi się na pewno. Wszystkie te ryby na wigilię smakują pysznie i na pewno podbiją podniebienia wszystkich gości. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i zacząć gotować.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.