Ryby na wigilii smakują najlepiej. Wielu z nas lubi karpie, inni natomiast wybierają dorsze. Jakie ryby sprawdzą się idealnie na stole świątecznym i jak je przygotować? Podpowiadamy najciekawsze przepisy, który przypadną do gustu wszystkim domownikom.
Jedną z ulubionych potraw wigilijnych Polaków jest śledź pod pierzynką. Aby go przygotować, potrzeba:
Ziemniaki i marchew należy ugotować do miękkości. Następnie trzeba wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Sos sałatkowy Knorr wymieszać z majonezem. W szklanej misce lub na półmisku na dnie ułożyć śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Na śledzie położyć warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu. Po wierzchu posypać startym żółtym serem i udekorować listkami natki.
Przepis na śledzia pod pierzynką nie jest czasochłonny. Ta potrawa świetnie sprawdzi się podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia.
Aby przygotować rybę po grecku, potrzeba:
Cebule należy obrać i posiekać na piórka. Podsmażyć na maśle, dodać pozostałe warzywa obrane i starte na grubych oczkach tarki. Podlać odrobiną wody i dusić przez 30 minut do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wymieszać z przecierem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki. Doprawić dla smaku.
Filety rybne umyć, odcisnąć i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwóch stron, przełożyć ryby na półmisek, przykryć duszonymi warzywami.
Taki przepis sprawdzi się na pewno. Wszystkie te ryby na wigilię smakują pysznie i na pewno podbiją podniebienia wszystkich gości. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i zacząć gotować.