węglowodany

Więcej o:

węglowodany

  • Węglowodany tuczą? Unikać ich czy nie?

    Co to są węglowodany? Węglowodany to związki pochodzenia roślinnego, które syntezowane są z dwutlenku węgla i wody podczas procesu fotosyntezy. Potocznie nazywamy je cukrami. Nie są jednorodną grupą odżywczą. Ze względu na budowę możemy mówić o prostych i złożonych węglowodanach, a ze względu

  • Węglowodany ważnym elementem diety

    Węglowodany - co to właściwie jest? Cukrowce, czyli węglowodany, to związki organiczne złożone z atomów węgla, wodoru i tlenu. Powstają głównie w świecie roślin na skutek procesu fotosyntezy. W organizmie człowieka magazynowane są w wątrobie i mięśniach. Węglowodany odgrywają w ustroju znamienną

  • Węglowodany - wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?

    z węglowodanów, tłuszczów i białek. Jednak ważne jest, aby zmiany w diecie miały charakter nie tylko ilościowy, ale także jakościowy, ponieważ wraz ze wzrostem zapotrzebowania na energię, rośnie też zapotrzebowanie na składniki regulujące (czyli witaminy i minerały). Dlatego nie wystarczy jeść więcej chleba

  • Jak ograniczyć węglowodany?

    Węglowodany (inaczej nazywane też cukrami i sacharydami) to chemiczne związki organiczne składające się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Możemy je podzielić na cukry proste (monosacharydy) oraz cukry złożone (disacharydy i wielocukry). Do węglowodanów prostych zaliczamy np. glukozę (zawierającą

  • Czy powinnaś unikać węglowodanów na kolację, jeśli chcesz schudnąć?

    Nie ma powodów, żeby całkowicie unikać węglowodanów na kolację. A w szczególności tych pełnowartościowych, bogatych w błonnik i skrobię, takich jak warzywa. Dostarczają one ważnych składników odżywczych, mogą pomóc ii poczuć się bardziej usatysfakcjonowanym i przyczynić się do utraty wagi

  • Węglowodany - 8 mitów, w które wierzysz

    Spór na temat zalet i wad diety niskowęglowodanowej toczy się od dawna. Jej dobra sława wiąże się z tym, że na diecie o obniżonej ilości węglowodanów dość szybko chudniemy. Jednak, w perspektywie długoterminowej, nie jest to optymalny sposób żywienia. Węglowodany powinny być podstawowym składnikiem

Copyright © Agora SA