Coraz częściej cierpimy z powodu różnych nietolerancji pokarmowych. Reakcje alergiczne na nabiał, problemy z trawieniem roślin strączkowych, jabłek lub produkty, w których zawarty jest gluten. Czy kiedykolwiek zastanawiałyście się nad wystąpieniem negatywnych skutków spowodowanych nadmierną ilością węglowodanów? Niestety, ale ten ważny w diecie składnik może nie być prawidłowo trawiony przez nasz organizm.
Czym w zasadzie jest nietolerancja węglowodanów? Ten termin coraz częściej pojawia się w sieci, wywołując niemałe zdumienie. Przecież obecność węglowodanów w diecie jest obowiązkowa. Z portalu "Well and good" dowiadujemy się, o co tak naprawdę z ową nietolerancją chodzi. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, że problemy z trawieniem węglowodanów często biorą się ze zjadania ich większej ilości niż potrzebuje nasz organizm. To powoduje nieprawidłowe trawienie i problemy z żołądkiem. Z artykułu dowiadujemy się, że dostarczanie zbyt wielu produktów bogatych w węglowodany zwiększa poziom cukru we krwi, który może prowadzić do wielu powikłań. Nietolerancja tego składnika polega zatem na obniżeniu przekraczalnego progu poziomu cukru we krwi.
Jak walczyć z dolegliwością? Jeśli lekarz stwierdzi u nas powyższą zależność pamiętajmy, aby zadbać, by odpowiednią dietą wyrównywać poziomy potrzebnych składników. Trzeba znaleźć bezpieczny balans i włączyć do menu produkty, które są zdrowszymi zamiennikami cukru. Wypróbuj stewię, agawę lub syrop klonowy. Zadbanie o mniejszy poziom cukru we krwi pozwoli na spożywanie większej liczby posiłków z węglowodanami.