Kilka zdrowych i szybkich przekąsek o niskiej zawartości węglowodanów. Idealne przepisy dla osób na diecie

Dieta niskowęglowodanowa sprawia, że nie masz pomysłu na drobne przekąski między posiłkami? Te potrawy dostarczą ci zastrzyku energii przy niskiej zawartości niepożądanego składnika.

Ograniczenie węglowodanów w diecie pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Pilnowanie, aby posiłki zawierały jak najniższą ilość tego składnia często bywa dość przytłaczające i ograniczające. Te przepisy zostały opracowane zgodnie z ideą tego modelu odżywiania.

Zdrowe przekąski na diecie niskowęglowodanowej

Oliwkowa tapenada z krakersami

  • pokrojone oliwki;
  • kapary;
  • czosnek;
  • oliwa z oliwek;
  • do podania: krakersy lub chrupkie pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów.

Przygotowanie: Zmiksuj warzywa z oliwą i czosnkiem. Podawaj w misce z krakersami. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę soku z cytryny, aby podbić smak przekąski.

Domowa mieszanka granoli

  • szklanka połówek orzechów pekan;
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich;
  • pół szklanki prażonych pestek dyni;
  • pół szklanki niesłodzonych płatków kokosowych.

Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu.

Domowe serowe chipsy

  • ser cheddar.

Przygotowanie: Pokrój ser na jak najcieńsze plasterki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ser przez pół godziny do momentu, aż stanie się chrupiący.

Marchewka z domowym aioli

  • świeże marchewki;
  • 1/4 szklanki majonezu;
  • łyżka stołowa soku z cytryny;
  • zmielony ząbek czosnku;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Marchewkę pokrój w słupki. Przygotuj sos aioli; wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i przyprawami. Podawaj od razu.

Koktajl truskawkowy

  • szklanka niesłodzonego mleka migdałowego;
  • 1/4 szklanki białka w proszku o niskiej zawartości węglowodanów;
  • łyżka stołowa nasion chia;
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki, podawaj od razu lub schłodzony przez kilka godzin w lodówce.

Chipsy z jarmużu

  • paczka liści jarmużu;
  • oliwa z oliwek;
  • czosnek w proszku;
  • sól.

Przygotowanie: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 177 stopni. Rozdrobnij liście jarmużu na kawałki wielkości kęsa i połóż je na blaszce. Skrop oliwą i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut do momentu, aż brzegi liści staną się kruche i brązowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.