Czym można zastąpić ryż? Trzy najlepsze zamienniki o niskiej zawartości węglowodanów

Ryż jest głównym składnikiem wielu uwielbianych przez nas potraw. Niestety, wcale nie zawiera mało węglowodanów. Jeśli chcesz ograniczyć liczbę tego składnika w swojej diecie, musisz zrezygnować z potraw zawierających ryż. Istnieją jednak sposoby, aby wciąż gotować ulubione dania, a tradycyjny ryż sprytne zamienić. O czym mowa?

Rezygnacja z ryżu może być trudna dla wielu osób ze względu na to, że jest on podstawą wielu dań, zwłaszcza uwielbianej kuchni azjatyckiej. Istnieje kilka sposobów na to, aby nie rezygnować z ulubionych potraw, a przyrządzić je ze smacznymi i zdrowymi zamiennikami ryżu.

Właściwości ryżu

Ryż posiada wiele wartości odżywczych. To m.in. bogate źródło:

  • błonnika,
  • magnezu,
  • cynku,
  • witamin z grupy B.

Niestety, zawiera również dużo węglowodanów, które nie są pożądane w dużej ilości przez osoby na diecie. Istnieje jednak kilka równie smacznych i zdrowych a lżejszych zamienników tego produktu. 

Ryż ma wyższą zawartość skrobi oraz niższą zawartość białka i błonnik od innych produktów pełnoziarnistych. Dlatego, gdy nie jest połączony z odpowiednią ilością tłuszczu, błonnika i białka, może powodować wyższe skoki cukru we krwi u niektórych osób.

- mówi dietetyk Kelly Jones, w rozmowie z "Women's Health".  

Zdrowe zamienniki ryżu

Jeśli nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, które przygotowywane są na bazie ryżu, koniecznie wypróbuj te pomysły na sprytne zamienniki ryżu - zrobisz je na bazie znanych, łatwo dostępnych warzyw.

Ryż z kalafiora 

Jest to jeden z najpopularniejszych zamienników ryżu, o niskiej zawartości węglowodanów. Ryż kalafiorowy dostarcza białka i błonnika, a także 45 procent dziennej wartości witaminy C na porcję.

- mówi Jones. Badania sugerują również, że kalafior odgrywają ważną rolę w zdrowiu jelit i trawieniu. Jedna porcja (3/4 szklanki) takiego ryżu zawiera:

  • 20 kalorii,
  • 0 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 2 g cukru,
  • 20 mg sodu,
  • 2 g białka.

Ryż brokułowy

Uwielbiasz brokuły i możesz się nimi zajadać codziennie? Świetnie! Jak podkreśla Jones, brokuły to między innymi bogate źródło błonnika i witaminy C. Ryż brokułowy możesz podać z zapiekanką lub płatkami owsianymi na śniadanie - taki ryż można wykorzystać na milion sposobów. W porcji brokułowego przysmaku znajdziesz:

  • 20 kalorii,
  • 0 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 3 g błonnika,
  • 1 g cukru,
  • 20 mg sodu,
  • 2 g białka.

Ryż ze smażonych grzybów

Zaskakujące - drobno posiekane grzyby mogą z powodzeniem zastąpić ryż. Świetnym smakiem będzie wyróżniał się ryż przygotowany z grzybów unami, które są lekko pikantne. Lewis radzi, aby ryż grzybowy wymieszać z ryżem kalafiorowym - sukces pysznego obiadu gwarantowany. Porcja ryżu z grzybów zawiera:

  • 16 kalorii,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 2 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika,
  • 1,5 g cukru,
  • 4 mg sodu,
  • 2 g białka. 

Zaskakujące, ile ciekawych potraw można przygotować z warzyw. Czy macie swoje ulubione zamienniki tego produktu? 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.