• Link został skopiowany

Czym można zastąpić ryż? Trzy najlepsze zamienniki o niskiej zawartości węglowodanów

Ryż jest głównym składnikiem wielu uwielbianych przez nas potraw. Niestety, wcale nie zawiera mało węglowodanów. Jeśli chcesz ograniczyć liczbę tego składnika w swojej diecie, musisz zrezygnować z potraw zawierających ryż. Istnieją jednak sposoby, aby wciąż gotować ulubione dania, a tradycyjny ryż sprytne zamienić. O czym mowa?
ryż
pixabay

Rezygnacja z ryżu może być trudna dla wielu osób ze względu na to, że jest on podstawą wielu dań, zwłaszcza uwielbianej kuchni azjatyckiej. Istnieje kilka sposobów na to, aby nie rezygnować z ulubionych potraw, a przyrządzić je ze smacznymi i zdrowymi zamiennikami ryżu.

Właściwości ryżu

Ryż posiada wiele wartości odżywczych. To m.in. bogate źródło:

  • błonnika,
  • magnezu,
  • cynku,
  • witamin z grupy B.

Niestety, zawiera również dużo węglowodanów, które nie są pożądane w dużej ilości przez osoby na diecie. Istnieje jednak kilka równie smacznych i zdrowych a lżejszych zamienników tego produktu. 

Ryż ma wyższą zawartość skrobi oraz niższą zawartość białka i błonnik od innych produktów pełnoziarnistych. Dlatego, gdy nie jest połączony z odpowiednią ilością tłuszczu, błonnika i białka, może powodować wyższe skoki cukru we krwi u niektórych osób.

- mówi dietetyk Kelly Jones, w rozmowie z "Women's Health".  

Zdrowe zamienniki ryżu

Jeśli nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, które przygotowywane są na bazie ryżu, koniecznie wypróbuj te pomysły na sprytne zamienniki ryżu - zrobisz je na bazie znanych, łatwo dostępnych warzyw.

Ryż z kalafiora 

Jest to jeden z najpopularniejszych zamienników ryżu, o niskiej zawartości węglowodanów. Ryż kalafiorowy dostarcza białka i błonnika, a także 45 procent dziennej wartości witaminy C na porcję.

- mówi Jones. Badania sugerują również, że kalafior odgrywają ważną rolę w zdrowiu jelit i trawieniu. Jedna porcja (3/4 szklanki) takiego ryżu zawiera:

  • 20 kalorii,
  • 0 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 2 g cukru,
  • 20 mg sodu,
  • 2 g białka.

Ryż brokułowy

Uwielbiasz brokuły i możesz się nimi zajadać codziennie? Świetnie! Jak podkreśla Jones, brokuły to między innymi bogate źródło błonnika i witaminy C. Ryż brokułowy możesz podać z zapiekanką lub płatkami owsianymi na śniadanie - taki ryż można wykorzystać na milion sposobów. W porcji brokułowego przysmaku znajdziesz:

  • 20 kalorii,
  • 0 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 3 g błonnika,
  • 1 g cukru,
  • 20 mg sodu,
  • 2 g białka.

Ryż ze smażonych grzybów

Zaskakujące - drobno posiekane grzyby mogą z powodzeniem zastąpić ryż. Świetnym smakiem będzie wyróżniał się ryż przygotowany z grzybów unami, które są lekko pikantne. Lewis radzi, aby ryż grzybowy wymieszać z ryżem kalafiorowym - sukces pysznego obiadu gwarantowany. Porcja ryżu z grzybów zawiera:

  • 16 kalorii,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 2 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika,
  • 1,5 g cukru,
  • 4 mg sodu,
  • 2 g białka. 

Zaskakujące, ile ciekawych potraw można przygotować z warzyw. Czy macie swoje ulubione zamienniki tego produktu? 

Więcej o:

Komentarze (0)

Czym można zastąpić ryż? Trzy najlepsze zamienniki o niskiej zawartości węglowodanów

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).