Wiele koncepcji dietetycznych potwierdza fakt, że powodem tycia jest zbyt duża ilość węglowodanów w diecie. Znaczne ich ograniczenie uważane jest za gwarant osiągnięcia szczupłej sylwetki. Z pomocą przychodzą diety niskowęglowodanowe. Podczas ich stosowania istotne jest dostarczanie do organizmu dużych ilości białka.
Masło migdałowe
Masła orzechowe mogą stanowić świetną niskowęglowodanową przekąskę o wysokiej zawartości białka. Mają w sobie w sobie także sporo tłuszczu, ale nie należy od nich stronić! Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tuńczyk w puszce
Tuńczyk to zdrowy produkt o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka, który możesz dodać da sałatki lub położyć na kanapkę. Ta ryba morska obfituje również w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych.
Krewetki
Te często niedoceniane owoce morza są kopalnią chudego białka i praktycznie nie zawierają węglowodanów! Jedna porcja krewetek jest w stanie pokryć prawie połowę dziennego zapotrzebowania na białko.
Dziczyzna
Dziczyzna jest doskonałym źródłem białka o niższej - w porównaniu do niektórych białek zwierzęcych - zawartości tłuszczu. Jest również pozbawiona węglowodanów i zawiera mniej kalorii niż wołowina, a nawet kurczak.
Ta białkowa alternatywa dla tofu zrobiona jest ze sfermentowanych ziaren soi. Oprócz dużej ilości łatwostrawnego białka wysokiej jakości, zawiera także probiotyki i mnóstwo błonnika. Jest dobrym źródłem wapnia i kwasów Omega-3, nie zawiera cholesterolu i ma niewiele kalorii.
Te popularne sery charakteryzują się zaskakująco dużą zawartością białka. Zawierają bardzo niewiele węglowodanów i mogą stanowić bazę dla wielu smacznych posiłków na diecie o niskiej zawartości węgli.