Produkty wysokobiałkowe o niskiej zawartości węglowodanów, które warto włączyć do swojej codziennej diety

Kiedy zagłębimy się w dietę niskowęglowodanową, szybko możemy dojść do wniosku, że wszystko zawiera węglowodany! Istnieją jednak produkty o niskiej zawartości węglowodanów, które mają przy tym stosunkowo dużą ilość białka.

Wiele koncepcji dietetycznych potwierdza fakt, że powodem tycia jest zbyt duża ilość węglowodanów w diecie. Znaczne ich ograniczenie uważane jest za gwarant osiągnięcia szczupłej sylwetki. Z pomocą przychodzą diety niskowęglowodanowe. Podczas ich stosowania istotne jest dostarczanie do organizmu dużych ilości białka

Jakie produkty niskowęglowodanowe zawierają przy tym dużo białka?

Masło migdałowe 

Masła orzechowe mogą stanowić świetną niskowęglowodanową przekąskę o wysokiej zawartości białka. Mają w sobie w sobie także sporo tłuszczu, ale nie należy od nich stronić! Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

masło orzechowemasło orzechowe fotolia.com

Tuńczyk w puszce

Tuńczyk to zdrowy produkt o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka, który możesz dodać da sałatki lub położyć na kanapkę. Ta ryba morska obfituje również w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. 

Krewetki

Te często niedoceniane owoce morza są kopalnią chudego białka i praktycznie nie zawierają węglowodanów! Jedna porcja krewetek jest w stanie pokryć prawie połowę dziennego zapotrzebowania na białko. 

masło orzechowe

Dziczyzna

Dziczyzna jest doskonałym źródłem białka o niższej - w porównaniu do niektórych białek zwierzęcych - zawartości tłuszczu. Jest również pozbawiona węglowodanów i zawiera mniej kalorii niż wołowina, a nawet kurczak. 

Tempeh

Ta białkowa alternatywa dla tofu zrobiona jest ze sfermentowanych ziaren soi. Oprócz dużej ilości łatwostrawnego białka wysokiej jakości, zawiera także probiotyki i mnóstwo błonnika. Jest dobrym źródłem wapnia i kwasów Omega-3, nie zawiera cholesterolu i ma niewiele kalorii.

TempehTempeh www.enbuenasmanos.com

Ricotta i mozzarella

Te popularne sery charakteryzują się zaskakująco dużą zawartością białka. Zawierają bardzo niewiele węglowodanów i mogą stanowić bazę dla wielu smacznych posiłków na diecie o niskiej zawartości węgli

Więcej o:
Copyright © Agora SA