Próbujesz stracić na wadze? Zwróć uwagę na węglowodany - tych trzech grup produktów należy unikać
Nie każdy rodzaj węglowodanów należy do tej samej grupy, która przyczynia się do problemów z wagą. Zdrowa dieta w 55 proc. powinna składać się właśnie z tego składnika. Jeżeli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, rzeczywiście węgle powinny być ograniczone, ale w mądry sposób. Bo choć zarówno banan i batonik składają się z węglowodanów, to dostarczają zupełnie różnych mikro- i makroskładników. Oto lista zdrowych źródeł oraz trzy grupy węgli, których należy unikać.
Chcesz schudnąć? Włącz do menu te źródła węglowodanów
Ziemniaki
Obecność tego warzywa na zalecanej liście może nieco zdziwić. A jednak, to witaminowa bomba, która w dodatku posiada mało kalorii i cukru. Dodatkowo z powodu sporej ilości błonnika ziemniaki zapewniają na dłużej uczucie sytości.
Płatki owsiane
Płatki to prawdziwy numer jeden wyborów zdrowych śniadań. Miska płatków owsianych dostarczy nam energii, witamin, a dzięki obecności unikalnych związków hamuje apetyt, zwiększając jednocześnie uczucie najedzenia.
Popcorn
Jeśli nie wyobrażasz seansu filmowego bez miski popcronu, mamy dobrą wiadomość - na czas diety nie trzeba rezygnować z ulubionej przekąski. Wybierajmy jednak mądrze - zbędnych kalorii nie dostarczy nam porcja prażonej kukurydzy przygotowana w domu bez dodatków, które dostajemy w kinie lub sklepie.
Chleb pełnoziarnisty
Pełne ziarno oznacza, że całe ziarno jest nienaruszone, i w ten sposób zapewnia dostarczanie błonnika i składników odżywczych. Rafinowane ziarno zostało pozbawione co najmniej jednej z jego trzech części, zwykle otrębów i kiełków, co usuwa część błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów.
Rośliny strączkowe
Strączki powinny znaleźć się na naszym każdym obiadowym talerzu. Rośliny z tej grupy zapewniają bogactwo składników odżywczych, a jednocześnie wspomagają procesy trawienia i spalania kalorii.
Trzy zakazane grupy węglowodanów na diecie odchudzającej
Białe pieczywo
Biały chleb jest mało sycący, a jednoczenie bardzo kaloryczny. To sprawia, że musimy zjeść naprawdę sporo kromek (i zbędnych kalorii), aby się najeść.
Słodkie płatki śniadaniowe
Niech was nie zmyli, że na opakowaniu znajduje się napis "fit", każde słodzone płatki śniadaniowe zrujnują naszą dietę, przez zawarty w nich cukier, który zwiększa ich kaloryczną objętość. Zjedzenie takich płatków zaspokoi nasz głód na krótki czas, wkrótce znów odczujemy potrzebę sięgnięcia po kolejną przekąskę.
Makaron rafinowany
Makaron produkowany z rafinowanych ziaren powoduje, że szybciej podnosi się poziom cukru we krwi, a co za tym idzie, szybciej poczujemy się głodni.
-
Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
-
Aneta Kręglicka opowiedziała o swojej diecie. "Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało"
-
Ten wariant deski angażuje do pracy całe ciało. Jak poprawnie wykonać plank niedźwiedzi? Instrukcja krok po kroku
-
Ania Starmach podała przepis na swój ulubiony "comfort food". Przepis jest banalny i zasmakuje każdemu łasuchowi
-
Paula Jagodzińska opowiedziała o ulubionym treningu. "Relacja bardzo burzliwa, z natury nie lubię biegać"
- Buduje siłę poprzez wybuchowe ruchy. Poznaj trening plyometryczny dla początkujących
- Czym zastąpić ser w diecie? Oto proste przepisy na potrawy o serowym posmaku
- Edyta Litwiniuk poleca trzy ćwiczenia na uda i pośladki. "Troszkę spokojniej, co nie oznacza lżej"
- Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
- Dlaczego, zdaniem naukowców, godzina osiemnasta to idealny czas na trening? Ważną rolę odgrywa nasz metabolizm