Nie każdy rodzaj węglowodanów należy do tej samej grupy, która przyczynia się do problemów z wagą. Zdrowa dieta w 55 proc. powinna składać się właśnie z tego składnika. Jeżeli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, rzeczywiście węgle powinny być ograniczone, ale w mądry sposób. Bo choć zarówno banan i batonik składają się z węglowodanów, to dostarczają zupełnie różnych mikro- i makroskładników. Oto lista zdrowych źródeł oraz trzy grupy węgli, których należy unikać.
Obecność tego warzywa na zalecanej liście może nieco zdziwić. A jednak, to witaminowa bomba, która w dodatku posiada mało kalorii i cukru. Dodatkowo z powodu sporej ilości błonnika ziemniaki zapewniają na dłużej uczucie sytości.
Płatki to prawdziwy numer jeden wyborów zdrowych śniadań. Miska płatków owsianych dostarczy nam energii, witamin, a dzięki obecności unikalnych związków hamuje apetyt, zwiększając jednocześnie uczucie najedzenia.
Jeśli nie wyobrażasz seansu filmowego bez miski popcronu, mamy dobrą wiadomość - na czas diety nie trzeba rezygnować z ulubionej przekąski. Wybierajmy jednak mądrze - zbędnych kalorii nie dostarczy nam porcja prażonej kukurydzy przygotowana w domu bez dodatków, które dostajemy w kinie lub sklepie.
Pełne ziarno oznacza, że całe ziarno jest nienaruszone, i w ten sposób zapewnia dostarczanie błonnika i składników odżywczych. Rafinowane ziarno zostało pozbawione co najmniej jednej z jego trzech części, zwykle otrębów i kiełków, co usuwa część błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów.
Strączki powinny znaleźć się na naszym każdym obiadowym talerzu. Rośliny z tej grupy zapewniają bogactwo składników odżywczych, a jednocześnie wspomagają procesy trawienia i spalania kalorii.
Biały chleb jest mało sycący, a jednoczenie bardzo kaloryczny. To sprawia, że musimy zjeść naprawdę sporo kromek (i zbędnych kalorii), aby się najeść.
Niech was nie zmyli, że na opakowaniu znajduje się napis "fit", każde słodzone płatki śniadaniowe zrujnują naszą dietę, przez zawarty w nich cukier, który zwiększa ich kaloryczną objętość. Zjedzenie takich płatków zaspokoi nasz głód na krótki czas, wkrótce znów odczujemy potrzebę sięgnięcia po kolejną przekąskę.
Makaron produkowany z rafinowanych ziaren powoduje, że szybciej podnosi się poziom cukru we krwi, a co za tym idzie, szybciej poczujemy się głodni.