cukry proste

Więcej o:

cukry proste

  • Cukry proste - samo zło?

    Dołącz do nas na Facebooku Węglowodany to nie tylko ryż, makaron czy chleb ale również cukry proste, a w tym owoce i mleko. Te, które mają wysoki indeks glikemiczny (arbuz, banan, ananas, kiwi), powinniśmy jeść w małych ilościach, jeśli nie chcemy przytyć. Warto jednak pamiętać, że owoce

  • Rodzynki - niepozorna przekąska pełna cennych właściwości (Kalorie, KCAL)

    i innych przekąsek, na które pozwalamy sobie w ciągu dnia. Z pewnością dużo lepiej zjeść garść wypełnionych cennymi składnikami rodzynek niż pozbawionego wartości batonika, wafelka czy paczkę słonych paluszków. Jednakże zawsze musi być jakiś haczyk - rodzynki mają w sobie dużo cukrów prostych, toteż nie przesadzajmy

  • Daktyle jako doskonałe paliwo do treningu [4 przepisy]

    Daktyle dzięki swoim właściwością odżywczym doceniane są przez wielu sportowców. Zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku. Daktyle to idealna opcja do uzupełnienia glikogenu podczas biegów ultra oraz maratonu. Zanim

  • Zdrowe przekąski na noc [5 PROPOZYCJI]

    Pełnoziarnistą pitę posmaruj hummusem i złóż na pół. Pokrój na trójkąty. Taka pita idealnie zaspokoi wieczorny głód i nie dostarczy niepotrzebnym, pustych kalorii. Hummus robiony jest z ciecierzycy, która ma sporo błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnoziarnistą pitą zastąp tę zrobioną z

  • Glukoza - czyli właściwy poziom cukru we krwi a zdrowie

    Karczochy. Pomoc w detoksie i odchudzaniu Glukoza podstawowe informacje Glukoza występuje w przyrodzie w wielu produktach, spożywanych przez człowieka. Wszystkie przyjmowane przez nas węglowodany są rozkładane w organizmie na cukry proste - między innymi właśnie na glukozę. Dlaczego glukoza

  • Jak ograniczyć węglowodany?

    Węglowodany (inaczej nazywane też cukrami i sacharydami) to chemiczne związki organiczne składające się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Możemy je podzielić na cukry proste (monosacharydy) oraz cukry złożone (disacharydy i wielocukry). Do węglowodanów prostych zaliczamy np. glukozę (zawierającą

Copyright © Agora SA