Co to są węglowodany? Co zawiera węglowodany? W czym jest najwięcej węglowodanów?

Węglowodany to jeden z głównych i absolutnie niezbędnych dla naszego organizmu związków organicznych. Znajdują się dosłownie w każdym produkcie spożywczym. Co warto o nich wiedzieć? Które produkty zawierają ich najwięcej?

Co zaliczamy do węglowodanów? Co to są węglowodany?

Węglowodany to związki organiczne, których podstawą składu jest wodór i tlen. Inaczej nazywamy je cukrami, cukrowcami lub sacharydami. Występują w świecie roślin i zwierząt. Powstają w procesie fotosyntezy w przypadku roślin. Jeśli chodzi o zwierzęta oraz ludzi, dostają się do organizmu wraz ze zjadanym przez nas pożywieniem. Węglowodany są wysokoenergetycznym składnikiem. Ze spalania 1 g „węgli” powstaje aż 4 kalorie.

Węglowodany można podzielić ze względu na ich budowę. I tak, występują cukry proste oraz cukry złożone.

Cukry proste, czyli inaczej węglowodany proste, to związki zbudowane z jednej lub dwóch cząsteczek cukru. Wśród nich znajdziemy glukozę, laktozę, maltozę, fruktozę, galaktozę, sacharozę.

Natomiast cukry złożone są zbudowane z wielu cząsteczek cukrów. Zaliczamy do nich celulozę, glikogen, skrobię i inulinę.

Węglowodany możemy podzielić jeszcze ze względu na ich wchłanianie przez organizm. Okazuje się, że nie wszystkie węglowodany organizm ludzki jest w stanie przyswoić i strawić. Te, które tworzą błonnik pokarmowy, to węglowodany nieprzyswajalne. Nie potrafimy ich przetworzyć na energię. Są nam one jednak także potrzebne. Wykorzystujemy je innym celu, ale o tym za chwilę.

Węglowodany - w czym są? I do czego służą?

Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Powinny stanowić od 45 do 60 proc. naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dostarczona w ten sposób energia jest potrzebna do utrzymania stałej temperatury ciała, niezbędna w pracy mózgu, funkcjonowaniu sera oraz jelit, a także konieczna do pracy mięśni.

Dodatkowo prawidłowa ilość węglowodanów wpływa na utrzymania odpowiedniego stężenia cukru we krwi. Ten z kolei pozwala na produkcję krwinek czerwonych i pracę układu nerwowego.

Węglowodany są nam też niezbędne do magazynowania glikogenu w wątrobie i mięśniach. Dzięki nim tworzymy zapasy energetyczne, które potem możemy wykorzystać podczas intensywnego wysiłku fizycznego, wzmożonych treningów czy nawet w sytuacjach, gdy nie jemy nic przez kilka godzin.

Wspomniany błonnik, który tworzą nieprzyswajalne węglowodany, regulują pracę naszego układu pokarmowego. Odpowiada za uczucie sytości, odpowiednią pracę jelit.

Co zawiera węglowodany?

Zanim odpowiemy na pytanie o produkty zawierające węglowodany, musimy rozróżnić węglowodany złożone od prostych.

Węglowodany złożone są trawione powoli. Nie wpływa to niekorzystnie na ich przyswajalność czy odkładanie się tłuszczu. Wręcz przeciwnie, długi proce trawienia sprawia, że nie zostają one przerobione na tkankę tłuszczową. Rozpadają się wolniej na mniejsze cząsteczki, więc nasz organizm musi włożyć sporo pracy, aby dotrzeć do energii, którą ze sobą niosą. Są to więc tak zwane „dobre” węglowodany.

W czym jest najwięcej węglowodanów złożonych? Znajdziemy je w płatkach owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, pieczywie pełnoziarnistym, makaronach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych.

Węglowodany złożone są wskazane podczas diety odchudzającej. Zawierają wiele cennych wartości odżywczych, więc pomogą nam zapewnić energetycznego kopa przed treningiem czy o poranku.

Z kolei druga grupa, czyli węglowodany proste, są przez nasz organizm trawione błyskawicznie. A to powoduje, że znacznie łatwiej odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. To na nie powinniśmy uważać, gdy zależy nam rezultatach diety odchudzającej. Organizm trawi je szybko, więc nie nadąża z przerabianiem ich na kalorie. W czym jest najwięcej węglowodanów prostych? To przede wszystkim słodycze, napoje gazowane, białe pieczywo i makarony.

Jak widać produkty zawierające węglowodany dzielą się na zdrowe i niezdrowe. Produkty zawierające „dobre” węglowodany są nam konieczne do prawidłowego funkcjonowania. Natomiast te „złe” węglowodany powinniśmy starać się wyeliminować z naszej codziennej diety.

Więcej o:
Copyright © Agora SA