• Link został skopiowany

Co jeść, żeby schudnąć? A co jeść, żeby przytyć? Czy węglowodany są takie złe?

Zastanawiasz się, co jeść, żeby schudnąć? A może masz inny problem i borykasz się z tym, co jeść, żeby przytyć? Zależy ci na budowaniu mięśni i szukasz informacji, co jeść na masę? We wszystkich trzech przypadkach odpowiedzią są węglowodany. Co to są węglowodany i czy naprawdę warto ich unikać za wszelką cenę?
Ograniczenie węglowodanów nie wystarczy, żeby schudnąć
Pinterest

Węglowodany – co to jest?

Węglowodany  nazywane są także cukrami, cukrowcami lub sacharydami. To nic innego jak związki organiczne, w których składzie znajdują się takie pierwiastki jak wodór i tlen. Występują zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. Rośliny produkują je podczas fotosyntezy. A zwierzęta – w tym także ludzie – produkują tylko niektóre z nich, więc większość muszą przyswoić wraz z pożywieniem pochodzenia roślinnego.

Węglowodany są związkami wysokoenergetycznymi. Gdy spalimy jeden gram „węgli”, stracimy aż cztery kalorie! Warto wiedzieć, że rozróżniamy węglowodany proste oraz złożone.

Węglowodany – co jeść? Jakie jest zapotrzebowanie człowieka na węglowodany?

Co jeść z węglowodanów? Przede wszystkim te węglowodany pochodzenia roślinnego. To choćby wszystkie produkty zbożowe – takie jak mąka, kasza, makaron. Warto wiedzieć, że zawartość skrobi tych  produktach wynosi od 50 do 80 proc. W przypadku suszonych owoców, miodu zawartość skrobi, czyli węglowodanów, wynosi nawet 100 proc. Warto jeść także węglowodany pochodzące z ziemniaków, bananów, grochu, fasoli, ciecierzycy czy soczewicy.

We wszystkim jednak warto zachować umiar. Jakie jest więc zapotrzebowanie organizmu człowieka na węglowodany? Są szczegółowe wyliczenia. Instytut Żywności i Żywienia oszacował nasze zapotrzebowanie na poziomie 45-75 proc. całkowitego zapotrzebowania na energię. Jednak musimy mieć na uwadze, że cukry proste nie powinny przekraczać 10 proc. tej wartości. Dlatego nie powinniśmy spożywać w nadmiarze słodyczy, deserów, wyrobów cukierniczych.

Co jeść, żeby schudnąć?

Tutaj pojawia się więc pytanie, co jeść, żeby schudnąć. W końcu węglowodany są ściśle skorelowane z naszą wagą. Powinniśmy je więc ograniczyć znacząco. A co warto spożywać zamiast nich?

Na pewno warto pić dużo wody i zielonych herbat. Nawodnimy w ten sposób organizm, a zielona herbata przy okazji reguluje ciśnienie, odmładza, chroni przed wieloma chorobami, poprawia stan jamy ustnej i oczywiście skutecznie pomaga schudnąć.

Do diety warto także dorzucić imbir. Wykazuje on właściwości odchudzające i lecznicze. Dodawajmy wiec go do napojów oraz licznych dań – choćby do makaronów, sosów czy zup. Sprawdzi się także jako mikstura do picia w okresie przeziębień. Wystarczy starty korzeń imbiru połączyć z cytryną i miodem, a następnie zalać wodą.

Co jeszcze jeść, żeby schudnąć? Właściwości odchudzające mają także pestki i orzechy. Tu nie ma ograniczeń, możemy jeść wszystkie – polecamy choćby słonecznik, migdały, orzeszki ziemne, makadamia, pestki dyni, pistacje. Zawierają one dobre tłuszcze oraz dobre białko. Za ich sprawą niwelujemy ryzyko wystąpienia wielu chorób.

A gdy jesteśmy przy tłuszczach, nie możemy nie wspomnieć o rybach. Są pyszne, zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wędzony pstrąg, makrela, tuńczyk łosoś, śledź – koniecznie włączymy je do diety! Obok warzyw, bowiem, stanowią najważniejsze składniki dobrze zbilansowanej i urozmaiconej diety, która pomaga trzymać linię. Z warzyw warto wybierać choćby marchewki, selera, pomidory, szpinak, brokuły, cukinię, ogórki, buraki, ziemniaki, dynię.

Z tych produktów trzeba zrezygnować

Niestety jest wiele produktów, z których lepiej zrezygnować podczas odchudzania. Wracając do węglowodanów, warto wykluczyć te proste. Nie jedzmy na diecie słodyczy, produktów cukierniczych nieznanego pochodzenia. Odstawmy też słone przekąski, żywność przetworzoną. Na pewno w utrzymaniu szczupłej sylwetki nie pomoże nam też alkohol, kawa czy napoje gazowane i słodzone soki.

Co jeść, żeby przytyć?

A jeśli twoim problem jest to, co jeść na masę i co jeść, żeby przytyć, to oczywiście nie musisz ograniczać węglowodanów. Także lepiej unikać tych prostych, jednak złożone na pewno pomogą ci osiągnąć cel bez uszczerbku na zdrowiu.

Koniecznie skonsultuj się z dietetykiem, który pomoże ci opracować dietę bogatą w wysokowartościowe białko, węglowodany złożone oraz zdrowe tłuszcze. Na pewno możesz jeść dużo chudego mięsa, drobiu, jajek, wędlin. To źródła białka. Jako węglowodany sprawdzą się kasze, pieczywo pełnoziarniste, ciemny ryż.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: