Blanka Lipińska posiada szczupłą sylwetkę oraz zarysowane mięśnie. Obserwatorzy celebrytki często zastanawiają się, jak wygląda jej dieta. Sposób, w jaki się odżywiamy ma duży wpływ na to, jak będzie wyglądać nasze ciało. Czy Lipińska pilnuje zdrowego odżywiania?
Lipińska zaskoczyła odpowiedzią na to pytanie. Według informacji, które pojawiły się na Instagramie Blanka ma w ogóle nie jeść węglowodanów. Jaki może mieć to wpływ na nasz organizm? Czy rzeczywiście niejedzenie węglowodanów może poprawić wygląd sylwetki? Postanowiłyśmy zdobyć potrzebną wiedzę u dietetyka.
Czy ograniczanie węglowodanów przyniesie lepsze efekty sylwetkowe? Uważam, że nie. Takie same efekty można osiągnąć dbając o to, aby dieta była zbilansowana, dostosowana do indywidualnych potrzeb danej osoby i przede wszystkim - zdrowa. Żadne skrajne ograniczenia nie są zdrowe. Zwłaszcza dla kobiet. Ponadto skrajne ograniczenie węglowodanów oznacza znaczny wzrost białka oraz tłuszczów w diecie - zwłaszcza tłuszczów Niestety, większość z nich pochodzi zwykle z produktów zwierzęcych (tłuszcze nasycone), a to w dłuższej perspektywie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- komentuje mgr Roksana Środa.
Dietetyk podkreśla, że najważniejsze jest zachowanie równowagi w spożywaniu wszystkich mikro- oraz makroskładników. Minimalna zdrowa ilość węglowodanów w diecie to 25 procent:
Tyle potrzebują nasze tkanki - zależne od glukozy - do prawidłowego funkcjonowania. Choć Instytut Żywności i Żywienia wskazuje na minimum 40 procent zapotrzebowania. Nasza dieta powinna być oparta o najważniejsze makroskładniki: białko, węglowodany oraz tłuszcze. Każdy z nich odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie i powinien mieć miejsce w codziennym żywieniu
- dodaje specjalista. Istnieje kilka diet niskowęglowodanowych, które charakteryzują się podażą tego makroskładnika poniżej 25 procent zapotrzebowania na dobę. Jedna z odmian diety ketogenicznej schodzi nawet do 10 procent. Jakie to niesie ze sobą skutki dla naszego ciała?
W organizmie zachodzi wiele zmian, które przypominają te w czasie głodzenia - ketozy. W pierwszej kolejności utleniane są ketony, wykorzystywane jako główne źródło energii. Tymczasem, ludzki organizm powinien funkcjonować w ten sposób, aby to glukoza była głównym źródłem energii! Nie bez przyczyny mówi się, że dla mózgu jedynym źródłem energii jest właśnie glukoza
- podkreśla Roksana Środa. Pamiętajmy zatem, aby do diety podchodzić racjonalnie i konsultować wszelkie zmiany ze specjalistą. Na pierwszym miejscu stawiajmy zdrowie, a nie wyszczuploną (stosując niebezpieczne metody) sylwetkę.