Dlaczego NIE WOLNO rezygnować z węglowodanów? Oto skutki uboczne wyrzucenia tego składnika z diety

Jeżeli kiedykolwiek spotkaliście się z dietą, która zakłada całkowite lub bardzo restrykcyjne ograniczenie węglowodanów, tłumaczymy, dlaczego nie warto jej próbować.

Węglowodany, tak jak białko oraz zdrowe tłuszcze, są potrzebnym dla ciała składnikiem odżywczym. Choć w internecie znaleźć można mnóstwo pomysłów na diety, które ograniczają węglowodany, warto zdawać sobie sprawę z tego, czym może to grozić.

Zobacz wideo Zosia Ślotała o swojej diecie: Próbuję nie jeść mięsa. "Jest ciężko znaleźć zamienniki"

Czym skutkuje niedobór węglowodanów w diecie?

Choć diety o niskiej zawartości węglowodanów obiecują szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, naprawdę nie warto się na nie decydować. Dietetycy alarmują - znaczne ograniczenie tego składnika jest szkodliwe dla zdrowia i może powodować wiele problemów. Jakie są negatywne skutki diety ubogiej w węglowodany?

Rozdrażnienie

Jest to pierwszy niepokojący sygnał, gdy stosujemy dietę z ograniczoną ilością węglowodanów. Ich mniejsza ilość może spowodować spadek poziomu glukozy we krwi. W takiej sytuacji w naszym ciele zacznie uwalniać się tzw. hormon stresu, który powoduje poczucie rozdrażnienia. Organizm czuje się zagrożony, pojawia się uczucie niepokoju, problemy z koncentracją oraz drażliwość.

Uporczywe, nawracające bóle głowy

Przeszłaś na dietę, po czym po kilku dniach pojawia się ból głowy? To kolejny sygnał, który może świadczyć o zbyt małej ilości węglowodanów. Kolejny raz spadek glukozy objawi się w bardzo nieprzyjemny sposób, który zakłóci nasz codzienny rytm. 

Osłabienie

Węglowodany to paliwo dla naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że w momencie, gdy je ograniczymy poczujemy się zmęczeni, słabi i niezdolni do normalnego funkcjonowania. 

Zaparcia

Zmiana sposobu odżywiania, a w tym zmniejszenie węgli, z jednoczesnym zwiększeniem ilości białka czy tłuszczu powoduje, że nasz układ pokarmowy zaczyna wariować. W produktach bogatych w węglowodany występuje inny, bardzo ważny dla trawienia składnik. Mowa oczywiście o błonniku, który niweluje zaparcia i pozwala na podkręcenie metabolizmu. Dłużej utrzymujące się zaparcia mogą powodować jeszcze większe problemy żołądkowe, silne bóle brzucha a nawet zablokowanie jelit.

Wystąpienie "grypy ketonowej"

Dłuższe zastosowanie diety ubogiej w węglowodany może doprowadzić do stanu, który znamy pod nazwą ketonowej grypy. Jak sama nazwa wskazuje, występują wtedy objawy podobne do zwykłej grypy. Do tego dochodzą problemy z koncentracją, mgła mózgowa, zmiany nastroju, drażliwość, a także skurcze oraz bóle brzucha.

Więcej o: