Ten azjatycki makaron jest bogaty w błonnik o imponujących korzyściach dla zdrowia. Wiele badań wykazuje, że glukomannan przyczynia do utraty masy ciała.
Shirataki to długi, biały makaron wykonany z włókna rośliny Amorphophallus konjac w Polsce znanej jako dziwidło Riviera. Konjac rośnie w Japonii, Chinach i Azji Południowo-Wschodniej.
Makaron ten wytwarza się poprzez zmieszanie mąki glukomannanowej ze zwykłą wodą i odrobiną wody wapiennej, która pomaga makaronowi zachować kształt. Mieszaninę gotuje się, a następnie formuje na kształt makaronu lub ryżu.
Makaron Shirataki zawiera dużo wody - stanowi ona około 97 proc.produktu. Pozostała część to błonnik glukomannanowy. Z tego względu jest on wyjątkowo niskokaloryczny i praktycznie nie zawiera węglowodanów.
Spożywanie tego rodzaju makaronu zmniejsza apetyt i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co w połączeniu z niewielką liczbą kalorii przyczynia się do utraty masy ciała. Ponadto włókno konjac działa jak prebiotyk, wspierając mikroflorę jelitową. Korzystnie wpływa także na perystaltykę jelit. Włączenie Shirataki do diety na stałe pomaga zwalczyć stany zapalne w organizmie oraz wzmocnić odporność.
Badania wykazują, że włączenie dalekowschodniego makaronu do jadłospisu może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi u osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością. Spożywanie Shirataki pozwala uniknąć skoków cukru po posiłku.
Makaron ten jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się u osób na praktycznie każdej diecie - bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, ubogoenergetycznej, wysokobłonnikowej czy wegańskiej. Jest prosty w przygotowaniu i pasuje do niemal każdego przepisu. Wystarczy przepłukać go ciepłą wodą, a następnie gotować lub smażyć przez dwie/trzy minuty.