miód

Więcej o:

miód

  • Miód manuka.

    Miód Manuka ? na co działa? Naukowcy dzięki przeprowadzonym badaniom udowodnili, że miód manuka ma wiele prozdrowotnych właściwości. Między innymi wpływa na poprawę krążenia krwi i jest w stanie wspomóc obniżenie ciśnienia tętniczego.Ponadto zwiększa produkcję kmórek krwi i wspiera odporność

  • Miód rzepakowy - zastosowanie i wartości odżywcze

    Miód rzepakowy to bardzo słodka odmiana, jednocześnie najbardziej popularna i jedna z najtańszych odmian w Polsce. Pozyskiwany jest z nektaru oraz pyłku kwitnącego rzepaku. Mimo niskiej ceny jego właściwości są nieocenione. Miód rzepakowy - na co jest dobry? Właściwości i zalety Na co pomaga miód

  • Miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?

    Jak odzwyczaić się od cukru? - Polskie miody zawsze cieszyły się sporą renomą i zainteresowaniem. Jednak w ostatnich latach miód jest coraz bardziej w cenie, próbuje się go wręcz fałszować. Stąd decyzja o tym, by zacząć prowadzić badania, które pozwolą bardziej precyzyjnie określać jego jakość

  • Miód - kalorie

    Najczęściej przez nas spożywany pszczeli miód ma 324 kalorie w 100 gramach i zawiera 0,3 gram błonnika oraz 79,5 gram węglowodanów. Łyżeczka takiego miodu ma 39 kalorii. Aby spalić taką porcję miodu, osoba o wadze 70 kilogramów musi jeździć na rowerze przez 4 minuty, szybko tańczyć przez 6 minut

  • Czy miód jest korzystny dla zdrowia człowieka?

    Miód - jaki i na co? Miody można podzielić na wiele różnych gatunków i rodzajów. Jeśli za punkt odniesienia weźmiemy surowiec, z jakiego powstaje miód, można wyróżnić: ? miody nektarowe, ? miody spadziowe, ? miody nektarowo-spadziowe. Miód spadziowy jest wytwarzany przez pszczoły, głównie z jodły

  • Miód - benzyna biegacza

    Ekologia jest w modzie, w modzie jest też zdrowe odżywianie się. Nie inaczej jest w przypadku biegaczy, którzy sztuczne produkty coraz częściej zastępują tymi naturalnymi. Tak jest w przypadku owoców (np. bananów), zbóż oraz miodu. I to właśnie temu ostatniemu produktowi Matki Natury chciałbym

  • Miód+woda=napój izotoniczny?

    W miodzie najwięcej jest węglowodanów (głównie glukozy i fruktozy). Produkt ten zawiera też kwasy organiczne (jabłkowy, glukonowy i cytrynowy), olejki eteryczne i barwniki - karotenoidy, głównie beta-karoten i ksantofil. W miodzie znajdują się też niewielkie ilości mikroelementów: potasu, fosforu

  • Miód dobry dla zdrowia i samopoczucia. Który wybrać?

    Jeden z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych miodów. Ma jasną, słomkową barwę i słodkawy zapach i smak. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który wzmacnia naszą odporność, hamując rozwój bakterii w organizmie. Polecany przy przeziębieniach i problemach z krążeniem. Idealny dla diabetyków, a

  • Miód pomaga w odchudzaniu

    Naukowcy zbadali, jaki wpływ na apetyt i poziom cukru we krwi ma miód. Test przeprowadzono na niewielkiej grupie kobiet o prawidłowym BMI. Część z nich jadała śniadanie słodzone miodem, a część śniadanie słodzone cukrem. W obu przypadkach posiłek miał taką sama kaloryczność - 450 kcal. Po jedzeniu