Zamienniki cukru. Czego używać zamiast cukru? Najlepsze zamienniki cukru na diecie bez cukru

Cukier jest przewrotnie nazywany "białą śmiercią". Aż tak daleko nie należy się posuwać w swoich założeniach, jednak z pewnością dieta bez cukru jest jedną najlepszych możliwych. Czym zastąpić biały cukier? Jakie zamienniki cukru są zdrowe i zastąpią nam smak cukru?

Dieta bez cukru

Dieta bez cukru nie musi  być nudną cukru zgorzkniałych osób. Paradoksalnie największą zaletą diety bez cukru jest fakt, że powoli odzyskujemy smak. Nie tracimy, a zyskujemy. Nowe, głębsze kulinarne doznania, które przez lata zostały wypaczane.

Dieta bez cukru ma też niewątpliwie jedną z ważniejszych zalet – korzystnie wpływa na naszą wagę, na proces odchudzania i wysmuklenia całej sylwetki. Jakie więc produkty wybierać będąc na diecie bez cukru? Co używać zamiast cukru?

Co zamiast cukru?

Opcji jest naprawdę wiele. Zamiast cukru możemy używać licznych słodzików i naturalnie słodkich syropów. Omówmy po kolei najlepsze zamienniki cukru.

Stewia. Zamiast cukru doskonale sprawdzi się stewia. To roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Czemu zawdzięcza swój słodki smak? W łodygach i liściach zawiera glikozydy stewiolowe, które są słodkie, a przy tym nie zawierają kalorii. Co ciekawe jest słodsza od cukru o mniej więcej 300 razy. Powinniśmy używać jej w rozsądnych ilościach, naprawdę w niewielkich dawkach. Jedna łyżka stewii to tyle co szklanka białego cukru! Możemy także kupić stewię w tabletkach i płynie.

Ksylitol. To drugi najpopularniejszy zamiennik cukru. Jest to cukier wytwarzany z kory brzozy. Z tego powodu często nazywany jest cukrem brzozowym. Zawiera około 40 proc. kalorii mniej niż zwykły cukier. Ma też ponad 10 razy niższy indeks glikemiczny. To szczególnie istotne dla chorych na cukrzycę. Ksylitol jest bardzo zdrowym zamiennikiem cukru. Oprócz tego, że wspomaga odchudzanie, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, dzięki niemu łatwiej przyswaja się wapń i magnez. Wiele badań udowodniło, że przyjmowany regularnie działa na zahamowanie łaknieniu na słodkie.

Melasa. Ten zamiennik cukru jest produktem ubocznym produkcji cukru. Ma formę gęstego, brązowego syropu. Zazwyczaj mamy do czynienia z melasą trzcinową, czasem buraczaną. Zawiera sporo cynku, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, wapnia, miedzi, chromu oraz witamin z grupy B. Korzystnie działa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Miód. Co ciekawe miód ma zbliżoną kaloryczność do tradycyjnego cukru. A jednak jest uznawany za zdrowszy zamiennik cukru. Przede wszystkim dlatego, że zawiera glukozę i fruktozę, a jego indeks glikemiczny jest niższy. Dodatkowo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Łagodzi podrażnienie gardła, kaszel, ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Erytrytol. Zamiast cukru możemy także używać erytrytolu. Pochodzi z tej samej grupy związku chemicznych co ksylitol. Występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Tak jak cukier ma postać białych kryształków. Jest niskokaloryczny, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, więc idealnie nadaje się dla diabetyków.

Syrop klonowy. Jeśli kojarzy nam się wyłącznie ze słodkim przysmakiem kanadyjskim, powinniśmy zmienić swoje nastawienie. Syrop klonowy pozyskuje się z pni klonów. Nie zawiera konserwantów i składa się głównie z cukru. Ale dodatkowo zawiera wiele minerałów – magnez, wapń, potas, mangan, fosfor – więc jest znacznie zdrowszy niż klasyczny cukier.

Syrop daktylowy. Powszechnie wiadomo, że daktyle są bardzo słodkie. Niewiele osób za to wie, że zawierają wiele cennych składników odżywczych, choćby witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, karoteny czy fosfor. Jest dość kaloryczny, dlatego nie powinniśmy używać go zbyt wiele i zbyt często.

Tagatoza. To mało znany zamiennik cukru. Pozyskuje się go z laktozy i jest niskokaloryczny. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, więc nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Sprawdzi się więc w kuchni diabetyków. Co ciekawe tylko 20 proc. tagatozy trawimy w przewodzie pokarmowym. 80 proc. wędruje do jelita grubego, gdzie pełni rolę probiotyku.

Słodkie bez cukru

Słodkie wypieki bez cukru bardzo trudno osiągnąć. Kiedy nie mamy w domu powyższych zamienników cukru lub zwyczajnie nie chcemy słodzić ciast czy deser w ten sposób, mamy jeszcze jedną możliwość. Możemy dodać do wypieków pewnych produktów spożywczych, które sprawią, że dania będą słodkie bez cukru.

Warto do słodzenia wykorzystać banany. Zmiksowane można dodawać do koktajli, ciast czy owsianek. Ponadto sprawdzą się suszone owoce – choćby morele, figi, śliwki, daktyle czy rodzynki. Dosypane do jaglanki czy owsianki podkręcą jej słodki smak. Soki owocowe – koniecznie te świeżo wyciskane – można dodawać do wody czy herbaty. W ten sposób uzyskamy naturalną słodycz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.