Miód manuka.

Wszyscy wiemy, jak świetnie na nasz organizm wpływa miód, ale czy znacie miód manuka? Nie jest jeszcze tak popularny, jak nasze rodzime rodzaje miodu, ale to kwestia czasu. Zobaczcie, jak wpływa na organizm i jak wybrać ten najlepszy.

Miód Manuka – na co działa?

Naukowcy dzięki przeprowadzonym badaniom udowodnili, że miód manuka ma wiele prozdrowotnych właściwości. Między innymi wpływa na poprawę krążenia krwi i jest w stanie wspomóc obniżenie ciśnienia tętniczego.Ponadto zwiększa produkcję kmórek krwi i wspiera odporność organizmu.

Miód Manuka – właściwości

Miód manuka okazuje się cennym wsparciem przy problemach z układem trawiennym. Potrafi być pomocny w procesie leczenia wrzodów żołądka oraz zespołu jelita drażliwego. 

Regularne stosowanie miodu manuka podnosi odporność organizmu, a tym samym zwalcza niebezpieczne infekcje. Warto zwrócić uwagę i na to, że ma on działanie probiotyczne wpływając korzystnie na florę bakteryjną w jelitach.

Co ciekawe - może on być wsparciem w procesie walki z liszajami, trądzikiem, odleżynami, a nawet lekkimi oparzeniami. Bywa wykorzystywany również podczas stanów zapalnych dziąseł.

ZOBACZ: Przez 3 tygodnie codziennie rano piłam ciepłą wodę z cytryną i miodem - oto efekty [TEST]

Miód manuka - jaki wybrać?

Zastanawiasz się, jaki miód manuka wybrać i gdzie go kupić? Znajdziesz go przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, a przy jego wyborze kieruj się jakością produktu i zwracaj uwagę, czy mają certyfikaty. Niestety na rynku dostępnych jest dużo podróbek tego produktu, które w rzeczywistości nie mają z nim nic wspólnego.

Miód Manuka – jak go stosować?

Pamiętajmy, że miód Manuka nie jest lekiem, choć ma wiele właściwości prozdrowotnych. Oznacza to, że nie można mówić o dziennych normach spożycia, a także o zaleceniach dotyczących maksymalnego czasu jego stosowania. To kwestia indywidualna. By cieszyć się jego wspaniałym wpływem na zdrowie i odporność organizmu, warto sięgać po niego dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Możemy go dodawać do przestudzonej herbaty, jogurtu, czy owsianki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.