Stawiamy na zdrową dietę, wiemy jak odżywiać się racjonalnie. Dbamy o to, aby w codziennym menu nie zabrakło kilku porcji warzyw, owoców, zdrowego nabiału, tłuszczów? Czy jednak na pewno dostarczamy sobie najlepszych składników odżywczych, nabywając produkty, które "powinny" być zdrowe? Jak ma się teoria do praktyki? Kluczowe znaczenie ma pochodzenie żywności. Jeśli nie zwrócimy należytej uwagi na ten aspekt, możemy jedynie korzystać ze słabej jakości "substytutów" zdrowych produktów. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie zapewnimy sobie odpowiedniego poziomu składników odżywczych poprzez suplementację syntetycznymi preparatami (np. multiwitaminowymi). Nie zawsze jednak te produkty, które uważamy za naturalne i zdrowe, mają taką samą jakość - wszystko zależy od źródła ich pochodzenia.
Uznawany (nie bez powodu) za panaceum na wiele schorzeń, wspierający też naturalne siły immunologiczne organizmu. Wykazuje właściwości antybakteryjne, wzmacnia pracę serca, mózgu, obniża ciśnienie krwi, leczy wątrobę, pomaga w spokojnym zasypianiu. To tylko niektóre z jego licznych prozdrowotnych właściwości. Na rynku spotkamy jednak wiele miodów, których jakość może być wątpliwa. Zwracajmy uwagę na to, czy miód został wyprodukowany w Polsce albo w UE. Coraz częściej można spotkać miody pochodzące z Chin albo mieszanki miodów z UE i spoza UE. Na pewno warto polecić miody pochodzące z "konkretnych" pasiek, od producentów cieszących się uznaniem klientów.
Obok miodu, uznawany za jeden z najlepszych naturalnych środków wzmacniających odporność, wykazujący również działanie antywirusowe (naturalny antybiotyk). Wspomaga trawienie, chroni przed problemami z sercem i ciśnieniem tętniczym, jego spożywanie może nas nawet uchronić przed udarem. To niewielki "spis" jego prozdrowotnych właściwości. Aby móc z nich w pełni korzystać, warto wybierać czosnek polski. Na rynku możemy znaleźć sporo czosnku chińskiego i z innych krajów. Eksperci przekonują, że ten pochodzący z polskich upraw, ma najwięcej właściwości leczniczych. Poznamy go przede wszystkim po barwie - jest różowy (chiński - śnieżnobiały, dużo większy, a w smaku zdecydowanie łagodniejszy).
Tych 6 zdrowych produktów to jednocześnie bomby kaloryczne! Jeśli dbasz o linię, jedz je z umiarem!
Jedne z najzdrowszych warzyw, pełne witamin (m.in. A, E, C, K, B6, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy), minerałów: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód, cynk) i innych zdrowych składników (likopen - silny antyoksydant). Zapobiegają miażdżycy, zawałom, nowotworom, wspierają naturalną odporność organizmu. Warto po nie sięgać - przede wszystkim w sezonie, a poza nim - po przetwory na ich bazie, które wykazują jeszcze lepsze właściwości zdrowotne. Jest jednak jeden warunek - pomidory muszą pochodzić ze zdrowych upraw. Na pewno powinniśmy się wystrzegać pomidorów z kodem 84805 (genetycznie zmodyfikowane).
Smaczne, bardzo lubiane owoce, pełne witamin i mikroelementów. Obfitują m.in. w: witaminy A, C, E i K oraz B, w magnez, wapń, fosfor i potas. Mają sporo błonnika. Obniżają ciśnienie krwi, wspierają krążenie, są świetnym środkiem wspomagającym trawienie, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają odporność i dobry nastrój. Aby w pełni korzystać z ich właściwości, zwracajmy uwagę na sposób uprawy bananów. Możemy to łatwo sprawdzić, odczytując kody na naklejkach - najlepsze będą banany z upraw ekologicznych, oznakowane kodem pięciocyfrowym, z "9" z przodu. Cyfra "8" w kodzie oznacza uprawy modyfikowane genetycznie. Natomiast kod czterocyfrowy oznaczać będzie uprawę tradycyjną (w przypadku bananów będzie to kod 4011).
Jogurty greckie czy typu greckiego? Problem tkwi nie tylko w nazwie. W przypadku tego drugiego (i to właśnie takie produkty zalegają w zdecydowanej większości na półkach sklepowych) zazwyczaj nie ma mowy o naturalnych procesach produkcyjnych, typowych dla prawdziwych greckich jogurtów (odparowywanie mleka, dobór odpowiednich szczepów bakterii, odsączanie serwatki). Zamiast tego, w jogurtach "typu greckiego", znajdziemy różne zagęszczacze, takie jak: mleko w proszku, żelatynę, białka mleka, śmietankę, pektyny czy skrobię, które "imitują" naturalną gęstość jogurtu greckiego. Zamiast naturalnego procesu, decydującego o charakterystycznej gęstości tego produktu, znajdziemy: więcej tłuszczu, więcej węglowodanów i zdecydowani wyższą kaloryczność.
Czy na pewno kupujesz ser żółty? A może jest to produkt seropodobny? Wbrew pozorom, do pomyłek dochodzi bardzo często. Wystarczy, że w składzie takiego produktu znajdą się tłuszcze inne niż mleczny - takiego produktu nie można już nazwać serem. W coraz większej liczbie produktów znajdziemy jednak oprócz tłuszczu mlecznego również tłuszcz roślinny. Dobrej jakości ser żółty jest jednym ze zdrowszych produktów nabiałowych, jakie możemy wprowadzić do swojej diety (szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej). Warunkiem jest jednak dokładne czytanie etykietek.
Soki owocowe i warzywne nie mogą zawierać konserwantów, aromatów, słodzików, oraz substancji poprawiających smak, barwę lub konsystencję soku. Nie oznacza to jednak, że każdy sok 100% ma taką samą wartość. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup soku z tłoczonych owoców czy warzyw, zamiast soku wyrabianego z koncentratów owocowych lub warzywnych. W ten sposób produkowane są soki bezpośrednio z wyciśniętych owoców lub warzyw. Pasteryzowane są w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują o wiele więcej witamin i minerałów.