Miód rzepakowy - zastosowanie i wartości odżywcze

Miód rzepakowy to jeden z popularniejszych polskich miodów. Ceni się go głownie ze względu na właściwości odżywcze, jak i walory smakowe. Jakie jest jego zastosowanie?

Miód rzepakowy to bardzo słodka odmiana, jednocześnie najbardziej popularna i jedna  z najtańszych odmian w Polsce. Pozyskiwany jest z nektaru oraz pyłku kwitnącego rzepaku. Mimo niskiej ceny jego właściwości są nieocenione. 

Miód rzepakowy - na co jest dobry? Właściwości i zalety

Na co pomaga miód rzepakowy? Wszelkiego rodzaju miody to źródło cennych składników odżywczych. Nie bez powodu przypisuje się im właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu. Miód rzepakowy bogaty jest w takie składniki odżywcze, jak magnez, żelazo, potas czy bor. Zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę C i K. Dzięki wysokiej zawartości glukozy zaleca się go osobom przemęczonym i osłabionym, ponieważ dostarcza szybko przyswajalną energię. Miód rzepakowy jest dobry na serce, znajduje swoje zastosowanie u osób mających problemy z układem krwionośnym.

Zobacz: Czy miód jest korzystny dla zdrowia człowieka?

Miód rzepakowy - zastosowanie i cena

Miód rzepakowy to jeden z najtańszych miodów. Jego cena waha się w przedziale 20-30 zł za słoik. Naturalne miody najwięcej właściwości dostarczają nam wówczas, gdy nie są poddawane obróbce termicznej. Podgrzewanie miodu może sprawić, że utraci on swoje wartości odżywcze. Miód rzepakowy idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju herbat, może też zastąpić cukier w kawie. Można go użyć do twarogu, owsianki, ciasta czy pic go z ciepłym mlekiem.

Miód rzepakowy - kalorie

Miód rzepakowy to węglowodany, czyli cukry. W 100 gramach miodu rzepakowego znajduje się 340 kcal. Natomiast w jednej porcji, czyli jednej łyżeczce (ok 5 gramów) jest 17 kcal. Miód rzepakowy to o wiele zdrowszy zamiennik cukru, który dostarcza nam cenne składniki odżywcze. 

Kuloodporna kawa według Pauli Tumali. Wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.